Parížske rožteky: Na prípravu potrebujete minimum surovín, no vytvoríte z nich veľa muziky za pomerne krátky čas

Lucia Mužlová

chalupnikovi.com

Parížske rožteky sú pomerne známy recept a je to klasika, ktorú máme všetci radi. Jemné pečivo, bohatý našľahaný krém a čokoládová poleva. Príprava je oveľa jednoduchšia ako by ste si mohli myslieť. Pečiete ich na Vianoce? My nie, no cez rok ich máme hocikedy. Je to síce slávnostnejší koláčik, no pokojne si ho pripravte aj doma.

parizskerozky2
chalupnikovi.com

Budete potrebovať:

4 bielka

200 gramov práškového cukru

200 gramov mletých orechov

Plnka:

4 celé vajíčka

200 gramov práškového cukru

1 a 1/2 lyžíc kakaa

200 gramov masla

čokoláda na varenie

stužený tuk

Postup:

Najskôr si vo väčšej miske vymiešame nad parou bielka s cukrom, aby nám vznikla tuhšia pena. Nakoniec do nej pridáme nadrobno nasekané (pomleté) orechy. Lyžičku si namočíme v studenej vode a snažíme sa vyformovať tvar rožtekov, ktoré môžeme lyžicou aj trochu popritláčať. Tvar závisí od vašej šikovnosti. Rožteky dáme upiecť.

parizskerozky1
chalupnikovi.com

Medzitým si pripravíme plnku. Pomocou mixéra zmiešame vajíčka, cukor a kakao. Mixovať môžeme nad parou, aby vznikla hustejšia hmota podobná sirupu. Maslo izbovej teploty si vyšľaháme na penu a postupne pridávame čokoládovú hmotu. Vzniknúť by nám mal jemný hustý krém. Krém následne dáme do zdobiacej fólie a dáme na rožteky.

parizskerozky3
justyummybake.com

Čokoládu na varenie si rozpustíme a keď máme rožteky vychladnuté z chladničky, polejeme ich rozpustenou čokoládou. Skladujeme v chladničke. Dobrú chuť.

zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.)

 

Najnovšie články