10 najlepších nadčasových tipov do kuchyne, ktoré sme zozbierali od starých mám a rozhodne by sme ich mali používať aj dnes


Nie je nad rady starých mám. Prečo našim starkým a mamám vždy v kuchyni všetko vychádzalo a my tak často veci kazíme? Mäso robíme podľa receptu, no ostane nám suché. Koláče s džemom sú málo šťavnaté. Šaláty sú zasa málo svieže aj keď dávame do nich pridávame ocot. A ten vlastne nikomu ani nechutí.

Nie je v tom žiadne veda. V jednej kuchárskej publikácii z roku 1922 sme objavili Ameriku. Doslova. Napísala ju pani E.F. Warrenová, americká občianka, ktorá bola očividne spokojnou americkou domácou paňou a preto mala dostatok času nad vecami porozmýšľať. Aj keď americké výskumy, rady a návody majú svoje rezervy, táto kuchárska knižka je hotový zázrak. Pani Warrenová v nej opísala všetky všedné tajomstvá ako byť v kuchyni majsterkou a potvrdila tým staré známe pravidlo, že menej je niekedy viac. Nesnažme sa tak dámy. Dobrá kuchárka pozná maličkosti. A spolu ich teraz môžeme nájsť aj my.

Naklepávaný kyslým

warren001
flickr.com

Namiesto toho, aby ste rezne a mäso na steaky naklepávali tĺčikom, použite ocot a olej. Do hlbokého taniera si nalejte tri lyžice octu a jednu lyžicu oleja – najlepšie olivového – a ponorte doň mäsko z oboch strán. Nechajte chvíľu vsiaknuť a ak sa vám nechce čkať, pripravte si takúto zmes do misy a mäso v nej nechajte pol hodinku postáť. Bude krásne šťavnaté  a voňavé a netreba po ňom vôbec trieskať. Podľa pani Warrenovej sa táto metóda v tom čase používala vo všetkých prvotriednych hoteloch a kuchári týmto spôsobom vedeli zmeniť ťažké a hutné mäso na jemný a šťavnatý steak.

 Mriežkovanie na prvom mieste

warren002
flickr.com

Ak chcete, aby si vaše koláče udržali šťavnatosť, jednoducho im spravte mriežku. Mriežkované koláče ako ich kedysi robil naše babičky boli preto také fantastické, lebo boli šťavnaté. Platí to najmä pri ovocných a džemových koláčoch, no základ je ten, že mriežkované cesto na vrchu koláča nedovolí pare unikať v takom množstve, ako keď je koláč „odokrytý“. To zabezpečí, že bude chutný a nebude vôbec presušený. Aké jednoduché!

Bylinkami proti mravcom

warren003
flickr.com

Ak sa aj vy trápite s mravcami a muškami a neviete sa ich zbaviť, riešenie je kuchynskejšie, než kuchynské. Použite šalviu. Narobte si zo šalviových listov malé kytičky a poukladajte ich do regálov, vo väčšom množstve do špajze, či do potravinových skríň. Po mravcoch, muškách a iných potvorách sa len tak zapráši. A vy nemusíte míňať peniaze na drahé a zdraviu škodlivé chemikálie.

Starý dobrý vínan draselný

warren004
flickr.com

Namiesto stužovačov do šľahačiek, ktoré vedia pokaziť najmä torty, by ste si mali zaobstarať vínan draselný. Táto biela kryštalická organická látka bez chuti a bez zápachu funguje ako sto percentný stužovač a vaše krémy a šľahačky budú také krásne, ako kedysi ozdoby našich starých mám.

Čerstvý a predsa načatý

warren005
flickr.com

Ak používate citrón do omáčok, alebo na pokvapkanie ryby a neminiete z neho ani polovicu, jednoducho ho namočte do misky so studenou vodou a vložte do chladničky. Citrón ostane čerstvý aj týždeň a keď ho budete chcieť najbližšie odšťaviť, nemusíte sa báť, že namiesto šťavy vám do jedla povypadáva zosušená dužina.

Mäkký vďaka jablku

warren006
flickr.com

Starý dobrý trik, ktorý používame pri medovníkoch, no mnohé recepty, akoby naň nereagovali. To sú ale medovníky, teraz je reč o pečive. Určite poznáte situáciu, keď nakúpite pečivo, lenže akosi sa nezje. Do druhého dňa je už tuhšie a do ďalšieho doslova tvrdšie. Pani Warrenová tvrdí, že zázrak mäkkého pečiva aj počas troch dní tkvie v jablkách. Ak ošúpané jablko vložíte do chlebníka, prípadne do vrecka s pečivom (tak, aby vám ho nenavlhčilo priamo svojou šťavou) chlebík, rožky, či žemle ostanú mäkké aj na druhý deň. Aj na tretí. Až na štvrtý začnú tuhnúť.

Horká zelenina

warren007
flickr.com

Ak máte horkú zeleninu – papriku, klíčky, alebo kapustu – obarte ju v horúcej vode. Len rýchlo a cez sitko, aby voda hneď stiekla. Zelenina horkosť stratí a bude jedlá, aj keď to tak na začiatku nevyzeralo.

Popraskané vajíčka

warren008
flickr.com

Keď ideme variť vajíčka, často sa stáva, že nám popraskajú a časť bielkov vykukne spod škrupinky ešte vo vode. Takéto vajíčka nie je veľmi gustiózne servírovať na studenú misu, lenže pani Warrenová má aj na túto chybičku krásy liek. Kedysi naše staré mamy pred varením namáčali vajcia do studenej vody. Aspoň dovtedy, kým im v hrnčeku nezačala vrieť voda a nevložili do nej vajcia. Zaručene vraj nepopraskajú. Vyskúšame.

Zmiernite kapustový zápach

warren009
flickr.com

Dusená karamelizovaná kapusta chutí fantasticky a všetci ju milujeme najmä s pečenou bravčovinou. Či už robíte kapustu k mäsu, alebo v polievke a jej špecifický zápach irituje celú vašu rodinu vrátane vás, pretože si večer líhate do „kapustových“ perín, pridajte do hrnca v handričke zabalený kúsok tvrdého chleba, alebo zopár sušienok. Podľa pani Warrenovej to tak doma robili celý život. Zápach by sa mal podstatne zmierniť, ak nie celkom zmiznúť.

Sladké mlieko, krásne koláče

warren010
flickr.com

Pani Warrenová prezradila vo svojej kuchárke tajomstvo, prečo majú jej koláčiky vždy dokonalú zlatistú kôrku. Recept je taký jednoduchý, až sa vám z toho zatočí hlava. Cesto pred pečením jednoducho potrela sladkým mliekom. To isté zopakovala ešte počas pečenia, keď sa kôrka začala chytať a tak po druhom potretí bola dokonale chrumkavá a zlatistá.

Poznáte aj vy zaujímavé babské rady z rozprávania svojich mám, alebo starých mám? Dajte nám o nich vedieť v komentároch.

zdroj: babskeveci.sk (Monika), littlethings.com


Komentáre

komentárov