10 vecí, ktoré ste nevedeli o hlávkovom šaláte. Prečo by ste ho mali zaradiť do svojho jedálničku?

Lucia Mužlová

Šalát je zelená listová zelenina, ktorá sa zvyčajne konzumuje v surovom stave, ako súčasť šalátov, hamburgerov, sendvičov, alebo dokonca sa  varí v s rôznymi jedlami v čínskej kuchyni. Všetky druhy šalátu  ako čínsky, rímsky či červený šalát  sú dobrým zdrojom vitamínu K a chlorofylu.

Článok pokračuje pod videom ↓
8-3
pixabay.com

V skutočnosti je známe, že paleta ľadového šalátu je vynikajúcim zdrojom cholínu, zatiaľ čo rímsky šalát je bohatý na mangán, chróm, vitamíny A, B2, B1, C a kyseliny listovej. Obsah kalórií v šaláte je veľmi nízky vzhľadom k jeho vysokému obsahu vody. Inak povedané  je hydrantom nášho tela. Napriek tomu, že vieme, že by sme mali piť veľa vody, mnoho ľudí jej má stále nedostatok.

salad-1516689_640-1
pixabay.com

Dehydratácia škodí najmä našej pleti. Dehydrovaná pleť môže byť drsnejšia a citlivejšia. Koža sa nám môže začať odlupovať alebo dokonca praskať. Pridaním hlávkového šalátu do vášho jedálnička je skvelý spôsob, ako poslať vašej pokožke tekutiny, ktorá túži vyzerať čo najlepšie.

Prínosy pre zdravie

11
pixabay.com

Jeden zo zdravotných výhod šalátu je,  že pomáha v prevencii rôznych ochorení a podporuje celkovo dobré zdravie. Je bohatý na rôzne fytoestrogénov živiny. Šalát je tiež známy vynikajúcim zdrojom beta – karoténu, vitamín A a flavonoidy, ktoré pomáhajú pri ochrane tela z ústnej dutiny, ako aj rakoviny pľúc.

13
pixabay.com

Šalát je tiež dobrým zdrojom vitamínu K, ktorý pomáha pri zvýšení kostnej hmoty. Používa sa tiež pri liečbe Alzheimerovej choroby, pri ktorej sa minimalizuje poškodenie neurónov v mozgu pacienta. V skutočnosti sú čerstvé listy šalátu tiež diétne odporúčané pre konzumáciu tehotným ženám, pretože majú tendenciu pomáhať v prevencii rozvoja vady neurálnej trubice na dieťa.

Nežiaduce účinky šalátu

10-3
pixabay.com

Typicky šalát  nemá žiadne vedľajšie účinky, s výnimkou divokého šalátu.  Pri jeho konzumácii ste ospalí a určite nie je vhodný pre tehotné ženy.

 Tip

Jedným z vhodných tipov je umyť šalát a vložiť ho do plastového vrecka, odstrániť prebytočnú vodu a až potom ho vložiť do chladničky.  Nezabudnite odstrániť, čo najviac vzduchu z vrecka pre zachovanie čerstvosti.

Najnovšie články