11 rád nad zlato, vďaka ktorým bude vaše jedlo chutiť ako od šéfkuchára

Aj keď veríme, že mnohí z vás sú výborní kuchári, aj z vlastnej skúsenosti vieme, že za dobrým jedlom nestojí vždy iba presné dodržanie receptu. V skutočnosti, sa voľba receptu podieľa na chutnom výsledku iba z jednej časti. Nemenej dôležitý je výber dobrých a chutných surovín, no najmä ich spracovanie a úprava. 

Dnes vám preto prinášame týchto 11 rád do kuchyne, vďaka ktorým bude vaše jedlo oveľa chutnejšie a vaši hostia budú mať pocit, že pred nimi stojí skutočný majster kuchár.

Kedy otočiť steak pri opekaní

brightside.me
brightside.me

Ak necháte mäso na panvici príliš dlho, jeho kôrka sa stane veľmi tuhou, no najmä mäso bude vo vnútri mdlé a suché. Aby ste zistili, či je mäso vhodné na otočenie, skúste jemne zatriasť panvicou. V prípade, že mäso začne kĺzať po panvici, môžete ho otočiť.

Zvoľte správny olej

Vyprážanie na panenskom olivovom oleji je náročné, keďže sa rýchlo začne prepaľovať. Zvoľte preto radšej oleje s vyšším bodom prepaľovania, alebo použite napríklad bravčovú masť. Vyprážať môžete aj na olivovom oleji, no zvoľte nižšie teploty a vyprážajte len krátko.

Zistite, či je vajce čerstvé

brightside.me
brightside.me

Vhoďte vajce do pohára so studenou vodou. Ak vajce klesne na dno, znamená to, že je čerstvé a môžete ho bez obáv použiť. V prípade, že sa vznáša v strede, je staré asi 2 týždne, no stále je použiteľné. Vajíčko, ktoré ale pláva na hladine, je už skutočne staré a nemali by ste ho už používať.

Syr pridávajte až na konci

Pri pečení v rúre je lepšie pridávať syr na pokrm asi 5 minút pred vybratím. V opačnom prípade bude syr v rúre horieť či vytvorí tvrdú a nie veľmi chutnú kôrku.

Nechajte mäso oddýchnuť

Nikdy neservírujte práve opečené či ogrilované mäso. Radšej ho nechajte pár minút odpočinúť a až potom ho servírujte. Vďaka tomu šťava ostane v mäse aj po jeho krájaní a zlepší sa štruktúra a jeho chuť.

Rybu grilujte s citrónom

brightside.me
brightside.me

Použite rezy citrónu ako vrstvu medzi roštom grilu a samotnou rybou. Mäso nebude vystavené príliš veľkým teplotám, no taktiež sa nebude lepiť na rošt či rozpadávať sa. Navyše citrón dodá rybe príjemnú sviežu chuť.

Použite horúci pohár na zmäknutie masla

brightside.me
brightside.me

Ak potrebujete zmäkčiť stuhnuté maslo z chladničky, nalejte horúcu vodu do pohára a nechajte ju tam asi minútu. Vodu následne vylejte a takto ohriatym pohárom zakryte stuhnuté maslo. Vďaka tomuto triku bude maslo do niekoľkých minút poddajné a môžete ho ľahko rozotrieť.

Víno spotrebujte čím skôr

Víno hneď po otvorení začne reagovať so vzduchom, čo spôsobuje, že už o niekoľko dní sa môže pokaziť. Niektoré druhy vína sú tak citlivé, že už na druhý deň po otvorení ide ich kvalita prudko dole. Víno preto po otvorení vypite či použite čo najrýchlejšie.

Na zemiaky použite teplé mlieko

Keď pripravujete zemiakovú kašu, určite použite pri jej príprave teplé mlieko. Pri použití studeného mlieka totiž zemiaky stratia svoju peknú žltú farbu a dostanú sivé odtiene, ktoré rozhodne nevyzerajú lákavo.

Opekajte menej mäsa na panvici

brightside.me
brightside.me

Ak robíte soté, potom sa vyvarujte tomu, aby ste na panvici mali naraz veľa kúskov mäsa. Ak sa jednotlivé kúsky dotýkajú, mäso sa neopeká, ale varí. To spôsobí, že mäso pustí šťavu, ktorá je vo vnútri a bude dať tvrdé a suché. Aby ste tomuto javu predišli, mäso opekajte vo veľkej panvici, kde bude mať každý kúsok vlastné miesto.

Vyrobte si vlastnú majonézu

Svojich hostí určite milo prekvapíte vlastnou domácou majonézou. Jednoducho šľahajte jedno vajce a postupne prilievajte 150 ml olivového oleja. Na dochutenie okrem soli môžete použiť korenie podľa vlastnej chuti, bylinky, alebo horčicu.

Poznáte ešte ďalšie užitočné rady do kuchyne aj vy? Neváhajte a podeľte sa o ne s nami v komentároch.

zdroj: brightside.me

 

Zadajte Váš e-mail, a my Vám pošleme elektronickú knihu ZDARMA!

Viac skvelých návodov nájdete TU.


Komentáre

komentárov