13 potravín, ktoré sú zlodejmi našej mladosti a škodia nášmu zdraviu


Zdravá strava je pre náš život veľmi dôležitá, či už z hľadiska estetiky alebo celkového zdravia. V našom jedálničku sa však stále vyskytujú  suroviny, ktoré nám na zdraví nepridávajú, no napriek tomu ich konzumujeme.

Soľ

potraviny1
takprosto.cc

Je jasné, že bez soli sa variť jednoducho nedá, ale nemali by sme to preháňať. Keď konzumujeme presolené jedlá, dokážeme tým doslova oklamať naše chuťové receptory. Pri presolených pokrmoch máme totiž väčšiu chuť do jedla. Soľ však spôsobuje aj dehydratáciu kože a predčasné starnutie.

Čo urobiť? Skúste soľ nahradiť rôznym korením, napríklad: sušenými bylinkami, sójovou omáčkou, oreganom, citrónovou šťavou atď..

Cukor

potraviny2
takprosto.cc

Ak ste už niekoho počuli, ako o cukre hovorí ako o bielom jede, mal možno aj pravdu. Cukor vplýva na naše kosti veľmi nepriaznivo. Doslova ťahá z kostí vápnik a okrem iného zbavuje telo užitočných stopových prvkov.

Čo urobiť? Vymeňte biely cukor za príprodný med. Jedzte menej sladkostí a skúste namiesto nich sušené ovocie.

Alkohol

potraviny3
takprosto.cc

Alkohol nás pripravuje o nevyhnutný vitamín C. V neposlednom rade vplýva veľmi zle na našu pokožku. Dokáže ju vysušiť, alebo naopak, dokáže ju aj nevhodne premastiť, čo vedie k vzniku rozšírených pórov a akné.

Čo urobiť? Mali by sme si odsledovať množstvo alkoholu, ktoré skonzumujeme. Pamätajte na to, že alkohol dokáže urobiť veľké problémy nielen s pokožkou, ale aj s obličkami či tráviacim systémom.

Kvasnice a chlieb

potraviny4
takprosto.cc

Patria snáď do každej kuchyne a sú neodmysliteľnou časťou raňajok či desiaty. Avšak kvasnice a celkovo aj chlieb, či chceme či nechceme, spôsobujú nadváhu, nafukovanie, narúšajú tráviaci proces.

Čo urobiť? Miesto klasického kvasnicového chleba môžete skúsiť tzv. írsky chlieb, namiesto kvasníc je do cesta použitá sóda bikarbóna a špaldová múka.

Káva

potraviny5
takprosto.cc

Káva je pre niektorých ľudí nenahraditeľným nápojom. Dokáže nám dodať energiu, ale vie nám aj pekne uškodiť. Káva ako taká dehydratuje telo, prerušuje prácu obličiek, spôsobuje nespavosť či dokonca vysoký krvný tlak.

Čo urobiť? Vyskúšajte vymeniť kávové zrná za čakanku, z ktorej sa pripravuje chutný nápoj nazývaný melta.

Čaj

potraviny6
takprosto.cc

Dehydratuje viac ako káva! Najviac škodlivý pre náš organizmus je čierny čaj, ktorý narúša fungovanie tráviaceho systému.

Čo urobiť? Namiesto klasických čajov v sáčkoch vyskúšajte rôzne bylinné odvary napríklad z mäty alebo medovky. Veľmi dobre chutí aj citrónová voda s medom.

Rastlinné tuky

potraviny7
takprosto.cc

Nájdeme ich takmer všade: olej, margarín, majonéza, sušienky atď. Tieto látky nedokáže naše telo absorbovať, môžu spôsobovať poruchy metabolizmu, ale aj nadváhu.

Čo urobiť? Vyhnite sa rôznym nezdravým olejovm a vyskúšajte namiesto nich domáce maslo.

Červené mäso

potraviny8
takprosto.cc

Mali by sme ho konzumovať s mierou, pretože je pre našu pečeň obrovskou záťažou. Červené mäso môže spôsobovať vyššie percento vzniku srdcových chorôb.

Čo urobiť? Tak isto ako pri alkohole, aj tu platí, že by sme si mali kontrolovať množstvo. Ešte tu máme jeden tip: kupujte si mäso skôr na trhu ako v obchode.

Ocot

potraviny9
takprosto.cc

Používame ho do šalátov, marinád, ale nie je to pre naše telo vôbec zdravé. Je veľmi škodlivou surovinou pre naše obličky, ale tiež spôsobuje poruchy i v iných vnútorných orgánoch.

Čo urobiť? Skúste sa octu úplne vyhnúť. Keď ho ale musíte použiť, vymeňte obyčajný ocot za jablčný.

Zemiaky

potraviny10
takprosto.cc

Škrob v jeho čistej forme je pre náš žalúdok príťažou. Keďže ho trávime dlhšie, v žalúdku sa nám aj dlhšie rozkladá, čo môže spôsobiť nadúvanie.

Čo urobiť? Skúste obmedziť konzumáciu škrobu. Keď budete chcieť zemiaky použiť ako prílohu k jedlu, varte ich v malom množstve.

Fast Food

potraviny11
takprosto.cc

Tento typ pokrmov obsahuje obrovské množstvo soli, tukov a ďalšie nespočetné množstvo nezdravých prísad. Jedlo z rýchleho občerstvenia spôsobuje starnutie kože a navyše porušuje hormonálnu rovnováhu.

Čo urobiť? Fast Food úpne vysadiť zo svojho jedálnička, namiesto toho si skúste pripraviť hamburger doma. Bude určite chutnejší a vy budete presne vedieť, čo jete.

Sýtené nápoje

potraviny12
takprosto.cc

Veľa bubliniek, farbív, cukru a prázdnych kalórií – všetky tieto veci majú veľmi negatívny vplyv na pečeň a aj na ďalšie životu dôežité orgány.

Čo urobiť? Prestať kupovať malinovky s bublinkami. Skúste si namiesto toho doma vylisovať pomaranč alebo ochutnajte citrónovú šťavu zmiešanú s vodou a medom.

Údeniny

potraviny13
takprosto.cc

Obsahujú neprimerané množstvo soli a konzervantov, ktoré sú pre naše telo škodlivé, napríklad vysušujú pokožku. Ak sú údeniny konzumované vo veľkom množstve, môžu sa vyskytnúť problémy s trávením.

Čo urobiť? Vyhnite sa konzumovaniu údenín a predídete tak rôznym problémom.

Čo si o tom myslíte vy? Prestali by ste niektoré potraviny konzumovať, aby ste zlepšili svoje zdravie? Prípadne meníte svoje stravovacie návyky až po upozornení lekárom? Dajte nám vedieť v komentároch.

zdroj: babskeveci.sk (Marianna), takprosto.cc

Viac článkov o zdraví nájdete TU.



Komentáre

komentárov