20+ skvelých tipov od šéfkuchára Jamieho Olivera, s ktorými sa naučí variť aj ten, čo to nikdy neskúšal

Gabriela Kinčoková Návody

Foto: unsplash

Jamie Oliver patrí k jedným z najznámejších kuchárov na celom svete. Kdekoľvek toto meno spomeniete, budú ho poznať. Jamie nepotrebuje žiadny návod nato, čo bude variť. Takýto známi kuchári totiž len málokedy pokazia svoje jedlo. Toto je 20 trikov od Jamieho Olivera, s ktorými aj tá najnešikovnejšia kuchárka pripraví ten najlepší obed.

Varenie mäsa a rýb

  • Ak sa chystáte variť steaky, najlepšie ich je vybrať z chladničky hodinu predtým, než ich budete pripravovať. Ideálne je, aby mäso stálo hodinu v izbovej teplote. Ak by ste tak neurobili, zostalo by tvrdé a nemalo by tú správnu chuť.
  • Ak chcete dosiahnuť stredne prepečený steak, mali by ste si vybrať hrubšie mäso, než obvykle. Zachová si krásnu farbu a vnútri bude presne také, aké má byť. Hovädzie mäso by ste mali najskôr osmahnúť na panvici z každej strany, kým sa nevytvorí krásna zlatohnedá kôrka a nezavrú sa póry, ktoré ho udržia šťavnaté.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Janice Chen (@ubiquitously) on

  • Ak idete pražiť rybu na oleji, najlepšie bude, ak ho použijete čo najmenej. Ryba nemusí v panvici plávať. Pokojne môžete rybu zatočiť do slaninky a nebudete musieť olej použiť vôbec. Navyše, ryba získa veľmi lahodnú a zaujímavú chuť. Ak chcete ryby grilovať na mriežke, obaľte celú rybu v soli. Soľ absorbuje vodu z ryby a tá sa následne nenalepí na mriežku.
  • Ak chcete mäso grilovať na grile, pripravte si dva spreje. V jednom nechajte čistú vodu na hasenie a v druhom nechajte ocot. Mäso bude dobre voňať a bude šťavnaté.
  • Ak vidíte, že mäso je príliš tučné aj po obrezaní tukových častí, pridajte k nemu ananás. Ananás nakrájaný na kúsky pohltí prebytočný tuk.
  • Ak chcete steak urobiť viac voňavý, existujú 3 spôsoby ako nato. Prvý: potrite steak plátkom cesnaku. Druhý: steak natrite maslom a tretí: pripravte si zmes aromatických bylín (rozmarín, oregano a tymián) a potrite nimi dôkladne mäso.

Varenie zeleniny

  • Silný zápach pri varení cibule je všetkým známy. Ak tomu chcete predísť, treba cibuľu poriadne osoliť a znížiť plameň.
  • Brokolica najlepšie pasuje k parmezánu.
  • Ak chcete urobiť dokonalé chrumkavé americké zemiaky, najprv ich predvarte 10 minút vo vode. Následne ich umiestnite na plech, podlejte olivovým olejom, smotanou, vínnym octom či kačacou masťou. Nakoniec pridajte zmes obľúbených byliniek a pečte 50-60 minút na 180 stupňoch.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Katie Brown (@realfoodwithgratitude) on

  • Zeleninu si pred varením nakrájajte na malé kúsky. Zelenina tak bude voňavá a doba varenia sa zníži o 10-15 minút. Červená repa by sa mali soliť na začiatku varenia a také huby až na konci.
  • Chilli papričky si nechajte zamraziť. Nestratia svoju chuť a následne ich môžete použiť do omáčok a ľahko sa strúhajú. Ak chcete zeleninu pekne naservírovať, stačí ak použijete obyčajnú škrabku a fantáziu.

Pre tých, ktorí neradi vyhadzujú jedlo

  • Tmavé banány môžete nakrájať na kolieska a nechať pri nízkej teplote piecť. Neskôr môžete upečené banány jesť ako zdravé čipsy alebo ich použiť do raňajkovej kaše.
  • Starý chlieb môžete použiť na výrobu krutónov, strúhanky či taliansku tradičnú chlebovú paradajkovú polievku. Ak ste nakrájali ovocie, ale nestihli ste ho spotrebovať uložte ho do chladničky a polejte ho citrónovou šťavou. Ovocie tak nestratí svoju čerstvosť.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Naďa Krejčíčková (@nadakrejcickova) on

  • Mnohé druhy zeleniny ako napríklad zemiaky, mrkvu či repu pokojne môžete jesť spolu so šupkou. Pred jedením ich jednoducho poriadne umyte. Dávajte si aj pozor, odkiaľ pochádzajú.
  • Ďalším spôsobom, ako môžete využiť starší chlieb je spraviť z neho cesnakový chlieb. Stačí ak jednoducho cez chlieb spravíte priečny rez tak, aby ste sa nedotkli spodnej časti. Vložte do neho nakrájaný cesnak, koreniny, bylinky a olivový olej. Nechajte ho pomalinky piecť kým nie je chrumkavý.

Skladovanie potravín

  • Ak chcete syru feta predĺžiť jeho trvanlivosť, stačí, ak pridáte koreniny, olivový olej. Ak chcete predĺžiť životnosť byliniek, mali by ste ich zabaliť do mokrej utierky a položiť do chladničky. Citrusové plody a paradajky by sa nemali dávať do chladničky, aby nestratili svoju chuť.

Rôzne rady

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jonny Red (@theliciousmess) on

  • Jamie Oliver odporúča mať doma mať týchto 5 základných ingrediencií: Olivový olej na varenie, Extra virgin olivový olej na šalát, vínny ocot, morskú soľ a korenie.
  • Ak chcete z citrónu získať čo najviac šťavy, rolujte ho po rovnom povrchu a následne odšťavte.
  • Ak chcete aby vajíčka boli po vyšľahaní biele, robte to nad vodnou parou.
  • Ak chcete robiť lahodný citrónový nápoj, vyberte si citróny typu amalfi. Sú to veľké citróny s krásnou žltou farbou.
adme.ru
0
Komentovať (0)