Za účet platí muž a jedlo by ste nemali krájať na malé kúsky. Toto je 22 jednoduchých pravidiel etikety, ktoré by mal ovládať každý

Zuzana Fulopova

Síce sa už dnes striktne nevyžaduje dodržiavanie etikety tak, ako kedysi, ale stále nie je na škodu vedieť čo sa sluší, keď idete napríklad na večierok alebo na rande. Aby ste sa vždy cítili isto a neboli na pochybách, či ste dodržali správne etiketu, prinášame vám niekoľko jednoduchých pravidiel etikety v spoločnosti!

Článok pokračuje pod videom ↓

Pravidlá etikety na oficiálnych recepciách a banketoch

pixabay

Ak hostiteľ neurčil miesta na sedenie, mali by ste počkať, kým vás hostiteľ neusadí. Za normálnych okolností býva zvykom, že hostiteľ sedí za vrcholom stola, miesta okolo neho sú vyhradené pre najvýznamnejších hostí a na konečnom reťazci, čiže na konci tohto stola sú určené miesta pre mladých ľudí a deti.


Ako prvé sa usadia dámy, pričom páni stoja, až kým všetky nesedia na miestach. V zásade platí, že muži galantne pomáhajú ženám usadiť sa a taktiež s prípadným premiestňovaním stoličiek.


Ak prídete na udalosť neskoro, ospravedlnte sa a zapojte sa hneď do rozhovoru. Nikdy neuvádzajte, prečo meškáte. Aj tu platí pravidlo, a to nemeškať viac ako 20 minút.


V prípade, že nemôžete jesť nejaké potraviny, alebo piť nejaké nápoje zo zdravotného alebo iného hľadiska, neinformujte o tejto skutočnosti prítomných. Jednoducho ich nejedzte alebo nepite.


Asi to vyznie zvláštne, ale špáradlá by mali byť umiestnené pri umývadle v kúpeľni a nie na stole. Použiť by sme ich mali iba v tejto miestnosti, ako aj očné kvapky, sprej na vlasy, púder a podobne.


Pravidlá použitia príbora

pixabay

Ak vám náhodou spadne pod stôl príbor, nezohnite sa poň. Jednoducho požiadajte čašníka alebo vášho hostiteľa, aby vám priniesol druhý.


Príbor, ktorý ste už použili, by ste nemali položiť na stôl alebo obrus. Ak ho chcete položiť nechajte ho iba na tanieri.


Nenakrájajte si jedlo hneď na malé kusy. Okrem toho, že vám jedlo skôr vychladne, stratí aj skôr chuť. Jedlo krájajte vždy postupne, pričom po odkrojení kúska ho hneď zjedzte.


Príbor, respektíve vidličku a nôž, by ste mali držať tak, aby váš ukazovák smeroval pozdĺž rúčky a ostatné prsty by mali byť okolo rukoväti. Zároveň platí pravidlo, že vidličku by ste mali držať vždy hrotmi smerom nadol.


Existujú dve pravidlá etikety používania príborov a to európska a americká. Podľa európskej etikety by ste počas jedenia vôbec nemali položiť príbor na stôl. Americká etiketa povoľuje položiť nôž na stranu taniera a potom si preložiť vidličku do pravej ruky.


Ak vás niekto požiada o podanie vidličky a noža, uchopte ich v strede za rukoväť a následne podajte smerom dopredu.


Pravidlá zoznamovacej etikety

pixabay

Platí pravidlo, že dáma si má vyberať z ponuky ako prvá, a nikdy by nemala nechať muža, aby jej vybral podľa seba. Ak je už nerozhodná, môže muža poprosiť o odporúčanie jedla. Následne muž oznamuje objednávku čašníkovi.


Dáma by si nemala objednať najdrahšie, ale zas ani najlacnejšie jedlo. Tu platí pravidlo zlatej strednej cesty.


Otváranie a následne nalievanie vína treba prenechať čašníkovi. Po vypití prvého pohára, by mal následne dolievať ďalší pohár muž a to najskôr žene, pričom pomer vína by mal byť o niečo menší ako polovica pohára.

pixabay

Podľa etikety by mal účet prvý platiť muž. Žena by sa o účet vôbec nemala zaujímať, ponúkať zaplatenie, alebo rozdelenie je nevhodné. Ak by však chcela ukázať, že je finančne nezávislá, môže vopred poprosiť čašníka o rozdelenie účtu.


Ak sú muž a žena len priatelia, obvykle muž povie žene sumu a následne sa dohodnú na jeho zaplatení.

Pravidlá etikety pri platení

pixabay

Ponechanie obsluhe sprepitného, ak ste boli so službami spokojní, je už na vás. V niektorých krajinách to majú však už zahrnuté v účte, preto ak chcete nechať peniažky navyše, pozrite sa na účet, či už si ich obsluha nezarátala.


Čo sa týka výšky sprepitného,  v každej krajine platia iné pravidlá. V zásade však platí, že v európskych krajinách je slušnosť nechať 10 až 15 percent z účtu na sprepitné.


Sprepitné sa necháva až po zaplatení účtu, buď keď vám čašník prinesie výdavok alebo ho zanecháte spolu s ostatnými peniazmi.


Za sprepitné sa nepokladajú len peniaze, ale aj úsmev, milé správanie, poďakovanie, či vďačnosť obsluhe.


Ak chcete platiť kartou povedzte pri platbe čašníkovi vyššiu sumu ako je účet, alebo po zaplatení zanechajte sprepitné v hotovosti.


Dodržiavate niektoré z uvedených pravidiel? Podeľte sa s nami o vaše skúsenosťami v komentároch.

Pozri aj: 10 vecí, za ktoré by sa ženy nikdy nemali nikomu ospravedlňovať

                                                                                                                            Zuzu, brightside.me

Najnovšie články