25 skvelých tipov, ako jesť chutne, zdravo a ušetriť nemalé peniaze pri každom nákupe potravín


Ak chcete jesť zdravšie, chutnejšie a zároveň aj ušetriť, mali by ste si osvojiť aspoň niektoré z nasledujúcich tipov. Ukážeme vám, ako sa dajú usporiť nemalé peniaze, stačí len variť a nakupovať s rozumom. Rady na nezaplatenie, ktoré vám pomôžu vytvoriť najlepší pomer ceny a kvality. 

Zdá sa vám, že mesačne míňate akosi príliš veľa peňazí a vlastne ani neviete, kam sa podeli? Možno vám pomôže tento článok.

Ak máte možnosť, kupujte ovocie, zeleninu alebo ryby na trhoch a možno sa vám podarí vyjednať nižšiu cenu. Najpriaznivejšie ceny sú najmä večer, keď sa obchodníci snažia vypredať svoj tovar. Naopak, cez víkendy alebo voľno môžete s vysokou pravdepodobnosťou čakať prirážky na cene.

pixabay.com

Pred odchodom na nákup si poriadne skontrolujte zásoby a nekupujte zbytočne veci, ktoré už máte. Akcie sú veľmi lákavé, no oplatí sa vám kupovať len produkty, ktoré dlho vydržia. Napríklad káva, prací prášok či cestoviny.

Nebojte sa reklamovať produkty, hoci ide len o položky s nižšou sumou. Je to vaše právo a ak nie ste spokojný s kvalitou nejakých výrobkov, môžete priamo napísať výrobcovi, ktorý isto situáciu vyrieši vo váš prospech.

Najmä mäso, ktoré býva drahšou položkou, by ste mali nakupovať s rozumom. Často je lacnejšie kúpiť celé kura ako jeho jednotlivé časti. Ak ho neplánujete spotrebovať celé, pokojne ho zamrazte a pripravíte z neho i polievku alebo rezne. To isté platí aj o rybách, z ktorých môžete urobiť polievku i druhé jedlo, ak ich kúpite v celku.

pixabay.com

Sledujte tovar pred dátumom spotreby. Často sú veľmi kvalitné a drahé produkty 1 až 2 dni pred ukončením spotreby aj viac ako o 50% lacnejšie.

Ak na nákup musíte cestovať, pokojne tak urobte spolu s priateľmi či rodinou. Na čo ísť na nákup tromi autami, ak sa zmestíte do jedného a ušetríte aj na pohonných hmotách. Navyše si môžete inak nudné nakupovanie užiť s tými, s ktorými sa cítite najlepšie.

Sledujte štítky a porovnávajte objem a hmotnosť. Niekedy sa vám zdá výhodné kúpiť produkt za nižšiu cenu, no v skutočnosti je to len menšie balenie a bude vás stáť viac. V rohu štítku je vždy uvedená suma prepočítaná na objemovú alebo hmotnostnú jednotku, takže sledujte radšej tento údaj.

Namiesto kupovania balených vôd si kúpte filter na vodu. Ušetríte nemalé peniaze a ešte prospejete aj planéte vďaka zbaveniu sa plastových obalov.

pixabay.com

Kupujte a varte len toľko, koľko budete jesť. Je výhodné plánovať si jedálniček a naučiť sa variť taký objem jedál, ktorý naozaj skonzumujete. V opačnom prípade často množstvo potravín a jedál končí v koši.

Pestujte doma zeleninu a ovocie. Dá sa to aj v bytoch, pretože paradajkám, cibuli alebo bylinkám stačí miesto aj na balkóne či parapete.

Sledujte potraviny v chladničke. Vždy kontrolujte, čo už treba čím skôr spotrebovať a aké potraviny majú do ukončenia spotreby ešte čas. Prípade si ich podľa toho na policiach v chladničke alebo komore ukladajte.

pixabay.com

Mäsoví jedáci musia siahnuť do peňaženky hlbšie. Ak si doprajete mäso viac-krát denne, nahraďte ho lacnejšími, no rovnako výživnými produktmi. Napríklad strukovinami či mliekom.

Využívajte naplno svoju mrazničku. Nielen na sezónne ovocie, bobule ale i na hotové ale pripravené jedlo. Ak pripravíte viac placiek alebo mäsa, uložte ich do mrazničky a vyberte nabudúce, keď nebudete mať čas na prípravu obeda. Takéto „domáce polotovary“ sú veľmi užitočné a navyše viete celkom presne, čo v nich je.

Viac pečte a menej vysmážajte. Množstvo jedál môžete pripraviť radšej v rúre bez oleja, čo prospeje vášmu zdraviu. Znížite aj obsah kalórií a spotrebu oleja.

Varte jedlo aj s prílohou v jednom kastróle. Chutné kuracie kúsky so zeleninou, ryža s mäsom alebo rizoto sú vždy chutnou voľbou.

pixabay.com

Šťavu po smažení mäsa nikdy nevylievajte. Môžete ju využiť na prípravu omáčky.

Spotrebu drahšieho mäsa môžete nahradiť aj menej aromatickou zeleninou, napríklad karfiolom alebo cuketou. Nastrúhajte ich do mletého mäsa a pripravte zdravšie a šťavnatejšie fašírky.

Ak kupujete majonézu alebo tatársku omáčku, pravdepodobne sa vám nepodarí ju spotrebovať úplne. Na stenách sklenených pohárov vždy ostane ešte dosť omáčky. Stačí, ak do nádoby od majonézy pridáte trochu octu, korenie a prelisovaný strúčik cesnaku, zatvorte viečkom a pretraste. Skvelý dresing ku šalátu je hotový.

Rovnako, ako pri majonéze alebo tatárskej omáčke je to aj pri nutelle. Ak neviete vyškrabať jej zvyšky zo stien sklenenej nádoby, pridajte do nej teplé mlieko. Zatvorte, potraste a pripravíte si lahodnú horúcu čokoládu.

pixabay.com

Voda, ktorá vám ostane po uvarení zemiakov je vhodná na ďalšie použitie. Môžete z nej urobiť základ pre chutnú polievku alebo ju pridajte k zemiakom namiesto mlieka a pripravte zemiakovú kašu.

Nevyhadzujte jedlo a vždy sa ho snažte zužitkovať. Aj starší chlieb je vhodný na prípravu hrianok, plnky alebo ho obaľte vo vajíčku. Zvyšky šunky, salámy alebo zeleniny môžete použiť na pizzu.

Niektoré drahé syry ako je mascarpone alebo philadelphia si môžete pripraviť aj doma. Na internete je množstvo receptov, s ktorými to zvládne aj začiatočník.

pixabay.com

Doma si môžete pripraviť aj chutné pečivo alebo chlieb z kvalitných surovín za rozumnú cenu.

Pripravte si domáce korenie. Vysušte zeleninu zo záhrady a urobíte si domácu vegetu. Aj sušené bylinky neskôr určite zužitkujete. Ich pestovanie vás nebude stáť takmer nič, oproti vysokým cenám v obchodoch.

Určite si doma zvládnete pripraviť aj jogurt alebo domáce maslo. Aj keď sú na tom cenovo rovnako ako v obchode, budú kvalitnejšie a máte istotu, čo všetko ste na ich prípravu použili.

Aké rady by ste ponúkli vy? Pokojne sa o ne s nami podeľte v komentároch.

Jana, adme.ru


Komentáre

komentárov