Ak vám v záhrade rastie táto rastlina, nejedná sa o burinu! Je dokonca chutnejšia ako špenát!

Počuli ste už niekedy o rastline s názvom Mrlík biely? Pravdepodobne vám to nič nehovorí, no len čo ju zbadáte, zistíte, že ide o celkom bežnú bylinu zo záhrad, parkov alebo lúk. Mrlík je skoro všade okolo nás a my ho bohužiaľ považujeme za burinu, ktorú treba vykynožiť. Málokto však vie, že chutí skvele, má množstvo využití a pomôže aj po zdravotnej stránke. Prečítajte si viac o tomto zabudnutom prírodnom lieku plnom zdraviu prospešných látok a využite ho vo svoj prospech.

commons.wikimedia.org

Mrlík (chenopodium album) je jednoročná rastlina, ktorá dokáže vyrásť až do výšky dvoch metrov. Množstvo zelených trojuholníkových listov je akoby posypaných bielo alebo fialovo sfarbeným „prachom“, ktorý ale nie je nijako škodlivý. Chuťovo veľmi pripomína špenát a konzumovať môžeme jeho listy a tepelne upravené semiačka, dokonca mladú rastlinu môžeme jesť i celú, keďže ešte nemá takú tuhú stonku.

commons.wikimedia.org

Vďaka desaťtisíckam semien (podobným maku), ktoré táto rastlina produkuje, sa rozmnožuje celkom rýchlo a jej výskyt je ozaj pestrý. Vyrastie aj pri vozovke, vidieť ju aj na miestach, kde sú narušené chodníky, nevyhýba sa ani ornej pôde a zo záhrad ju zvykneme hojne vytrhávať alebo postrekovať ako burinu. Mrlík biely však rastie aj na miestach, kde je pôda nejakým spôsbom kontaminovaná a obsahuje škodlivé látky. Z takejto pôdy má tendenciu tieto škodliviny „vysávať“ do seba a pôdu tak čistiť. Preto by ste sa mrlíkom rastúcim na takýchto miestach (alebo v oblasti postreku) mali vyhýbať.

Čo všetko obsahuje?

Táto nami ničená „burina“ obsahuje vitamíny skupiny A, B, C a K, vlákninu, množstvo aminokyselín, železo, vápnik, draslík, fosfor a je veľmi bohatá i na horčík. Tak isto obsahuje i dôležité omega-3 mastné kyseliny. Okrem množstva zdraviu prospešných látok obsahuje aj kyselinu šťaveľovú (rovnako ako špenát) a rastliny s obsahom tejto látky by sa nemali konzumovať v príliš veľkom množstve.

pixabay.com

Ako ho použiť?

Keďže mrlík je chuťou i zložením veľmi podobný špenátu, môžete ho využiť všade tam, kde pridávate aj špenát. V našich končinách sa vlastne používal bežne až do doby, keď k nám prišiel v 16. storočí špenát z Ázie a mrlík tak trochu upadol do zabudnutia v tieni novej populárnej rastliny. V Číne, Japonsku alebo Indii sa však hojne využíva dodnes nielen v domácnostiach. Naservírujú vám ho v jedálni, ale i v reštaurácii. Pridajte mrlík do šalátov, ako zeleninovú prílohu alebo ho vhoďte do mixéra, keď si budete pripravovať smoothie, skvele totiž dopĺňa chuť ovocia. Pripraviť z neho môžete prívarok alebo polievku, rovnako ako zo špenátu. Skrátka, nech si ho pripravíte dusený, pečený alebo varený, vždy chutí skvele.

Veľmi dobrý nápad je listy mrlíka odšťaviť, získate tak vitamínovú bombu plnú živín. Dávno sa dokonca semená mrlíka mleli na múku, zaujímavé je i spracovanie semien opražením, rovnako ako pripravujete kukuricu na pukance.

commons.wikimedia.org

Pravdepodobne ste sa už stretli s quinou, plodinou podobnou kuskusu, ktorá je čoraz viac populárna, nájdete ju najmä v bio obchodoch a jej cena nie je najnižšia. Pravdepodobne vás prekvapí zistenie, že táto rastlina plná živín, odporúčaná výživovými poradcami nie je nič iné ako druh mrlíka. Nazýva sa Chenopodium quinoa, čiže mrlík čílsky. Uznávaný druh plodiny blízky quinoe tak možno máte v záhrade a ani o tom neviete.

commons.wikimedia.org

Mrlík pomáha aj pri bodnutí hmyzom alebo vám rýchlo zahojí drobné ranky. Stačí, že list trochu požujete a priložíte na postihnuté miesto. Listy mrlíka môžete krátko pomixovať a vytvoriť tak hojivú pastu, ktorú natriete na rany, malé popáleniny alebo slnkom spálenú kožu.

Účinky na zdravie

Chráni pečeň

Mrlík dokáže pomáhať pri poškodení pečene a znižuje hladinu pečeňových enzýmov. Chráni pečeň pred toxínmi a pomáha sa ich zbavovať. Je vhodné ho konzumovať pri žltačke, ktorá pečeň postihuje.

Trávenie a vylučovanie

Mrlík funguje ako akýsi regulátor, a ak máte hnačku alebo zápchu, mali by ste ho zaradiť do svojho jedálnička. Vláknina obsiahnutá v mrlíku pomôže „rozhýbať črevá“ a čaj zo zaliatych lístkov mrlíka je výborným pomocníkom pri častej stolici. Navyše, šťava z mrlíka dokáže bojovať proti črevným parazitom.

Rakovina

Výbornou prevenciou proti rakovine je práve mrlík a na tieto účely sa využíva aj v čínskej medicíne. Listy tejto rastliny majú antikarcinogénne vlastnosti a zabraňujú bujneniu buniek najmä pri rakovine prsníka.

commons.wikimedia.org

Cukrovka

Rovnako ako pri rakovine, mrlík tiež znižuje riziko cukrovky. Ľuďom s cukrovkou pomôže svojou schopnosťou znižovať hladinu cukru v krvi.

Anémia

Mrlík zvyšuje hladinu hemoglobínu v tele a obsah železa v tejto rastline pomáha nielen ľuďom, ktorí ho nemajú dostatok. Vďaka železu sa cítime svieži a čulejší, takže vám možno príde vhod namiesto kávy.

Obličkové kamene

Ak máte obličkové kamene alebo chcete predchádzať ich vzniku, zahrňte mrlík do svojej stravy. Už 15 ml šťavy denne postačí na prevenciu.

flickr.com

Ochorenia ústnej dutiny

Skúste konzumovať mrlík a pomôžete si v prípade bolesti ďasien, poranení ústnej dutiny alebo pri jej infekcii či zápaloch. Tak isto vie mrlík bojovať proti zápachu z úst.

Bolesť kĺbov a artritída

Tento zelený zázrak vám pomôže aj v tejto oblasti. Stačia dve až tri lyžice šťavy z mrlíka alebo konzumácia čerstvých listov.

commons.wikimedia.org

Ak máte túto rastlinu v svojom okolí alebo ste sa mrlíka chceli zbaviť ako buriny, využite radšej jeho liečivú silu a príjemnú chuť.

zdroj: babskeveci.sk (Jana L)

Zadajte Váš e-mail, a my Vám pošleme elektronickú knihu ZDARMA!

Viac článkov o zdraví nájdete TU.


Komentáre

komentárov