Ak vidíte v obchode na ovocí alebo zelenine TOTO, nemali by ste ich ani brať do rúk. Okamžite Informujte prevádzku a radšej tu už nikdy nenakupujte!


Pri rýchlych nákupoch v potravinách sa často nevyhneme tomu, že vezmeme ovocie a zeleninu bez toho, aby ste ich bližšie preskúmali. V tom lepšom prípade sa na kúsok prírody pozrieme až doma, v tom horšom ho len bezhlavo hodíme do úst alebo nakrájame do jedla. No pozor, takýmto spôsobom si môžeme poriadne zavariť.

pexels.com

V prvom rade je dôležité dôkladne sa pozrieť na to, čo kupujeme. V druhom rade prichádza čas na to, aby ste sa naučili, ako rozoznať zlé ovocie a zeleninu od tej dobrej. Aj v prípade, že navonok vyzerá celkom neškodne. Čo je teda naozaj dôležité?

Banány

Pri kúpe banánov vždy berte kusy s celou stonkou a matnou šupkou. Rozhodne neberte banány zelené. To najmenej, čo vám môžu urobiť, sú žalúdočné problémy. Ak ste doteraz držali banány v chladničke, upustite od tohto zvyku. Pozor si dajte, ak si na banánoch všimnete čierne alebo biele škvrny. V žiadnom prípade ich nekupujte, pretože v krajine, odkiaľ banány prišli, sa stali domovom nebezpečného hmyzu, napríklad brazílskeho putovného pavúka, ktorý je vzácny, no veľmi jedovatý. Ovocie, v ktorom tento pavúk kedysi prebýval je toxické, v niektorých prípadoch môže byť až otravou!

pexels.com

Baklažán

Na to, aby ste si vybrali pekný kúsok baklažánu, najprv zatlačte prstom jeho kožu. Ak je baklažán zrelý, na mieste tlaku sa spraví malá jamka, ktorá však hneď po stlačení zmizne. Zrelý baklažán teda okamžite obnovuje svoj tvar. Naopak, nezrelý baklažán je príliš pevný, vnútri má tmavé zrniečka a s najväčšou pravdepodobnosťou je baklažán pokazený. Takisto nikdy nekupujte baklažán bez vrchnej čiapočky.

pixabay.com

Jahody

Pri výbere jahôd sa vždy pozerajte aj na veľkosť bobúľ. V súčasnosti platí, že čím väčšia bobuľa, tým menej chuti. A najmä sladkosti. Naopak, jahody, ktoré sú menšie, budú aj sladšie a chutnejšie. Jahody nekupujte ani príliš tmavé, ani príliš svetlé. V prvom prípade môžu byť prezreté a zvnútra už aj nahnité, v druhom prípade ešte dozrieť nestihli. Riaďte sa aj semienkami v bobuli. Ak sú zasadené hlbšie a sú rovnomerne rozložené, potom budú jahody dobré.

pexels.com

Kukurica

Skôr, než vezmete kukuricu z pultu, všimnite si prevísajúce vlasy. Ak sú hodvábne jemné a svetlé, bude kukurica mladá a sladká. Staršia kukurica má vlasy suchšie a tmavšie sfarbené.

pixabay.com

Slivky

Dobré slivky od zlých rozlišujeme najjednoduchšie podľa vône. Každý kúsok by mal voňať príjemne a nie po prímesi alkoholických zmesí. Ak ste natrafili na takúto slivku, potom ju radšej odložte, zvnútra bude najskôr hnilá a možno aj červivá. Zrelá a dobrá slivka by nemala mať na šupke žiadne preliačiny ani škvrny. Zrelý kúsok je vždy pekne pružný.

pixabay.com

Reďkovka

Pri kúpe čerstvých reďkoviek sa pozerajte na korienky, ak sú svetlé a pevné, skontrolujte aj pevnosť bobule. Reďkovka musí byť tvrdá a nepoddajná, inak nie je čerstvá.

pixabay.com

Mrkva

Kupovať mrkvu bez vňate je základná chyba, ktorú robí viac ako polovica konzumentov. Takáto mrkva je čerstvá len veľmi krátko po odtrhnutí zelene. Rýchlejšie podlieha skaze a rýchlejšie zmäkne alebo začne hniť. Ideálne je kupovať mrkvu s vňaťou, tá vám vydrží čerstvá dlhšie a je spravidla aj sladšia a šťavnatejšia.

pixabay.com

Paradajky

Dobré paradajky rozoznáte od zlých podľa sladkej drevitej vône. Kyslejší zápach naznačuje vnútorné hnilobné procesy. Paradajky by nemali byť mäkké, ale pružné na dotyk a šupka by nemala mať škvrny, ale jednoliatu farbu.

pixabay.com

Uhorky

Ak uhorka nevonia, rovno ju odložte. Nákup nebude stáť za nič, pretože uhorka bez vône je zároveň uhorkou bez chuti. Kvalitné uhorky vám zavoňajú už z diaľky, sú pevné a pružné na dotyk, bez trhlín a škvŕn na šupke. Uhorky veľmi rýchlo podliehajú skaze, preto ak ich hneď nespracujete, skladujte ich aspoň vo vzduchotesnom obale alebo v kontajneri na zeleninu v chladničke.

pixabay.com

Paprika

V prvom rade nikdy nekupujte papriku bez stonky! Cez stonku zelenina dýcha a keď ju kúpite len s čiapočkou, no bez vytŕčajúcej stonky, bude zle. Ak chcete zistiť, či je paprika svieža a čerstvá, všímajte si prasknutú stonku. V prípade, že sú na nej kvapky šťavy, okamžite zeleninu odložte. Je skazená. Čím je paprika ťažšia, tým bude aj šťavnatejšia. Nenakupujte papriky bez vône ani s čiernymi škvrnami. Tie signalizujú len jedno, a to hromadenie pesticídov a škodlivých látok.

pixabay.com

Ananás

Ananás musí voňať a nesmie byť veľmi tvrdý ani veľmi mäkký. Ak je kôra hrubá a zelenkastá, ananás bol odtrhnutý priskoro a je nezrelý. Ak si myslíte, že vám doma dozrie, mýlite sa. Začne akurát tak hniť zvnútra. Kôra ananásu musí byť tropicky žltá a voňavá. V našich končinách však takýto ananás nájdete len zriedka. Skutočné ananásy s plnohodnotnou chuťou a kvalitou sa dajú konzumovať naozaj len v krajinách, kde vám ho polhodinu predtým odtrhli zo stromu.

pixabay.com

Tekvica

Tekvice by mali byť stredne veľké. Ak sú primalé, potom sú nedozreté. Ak sú zasa priveľké, potom obsahujú len zbytočne veľa buničiny a budú bez chuti, lebo sú odrastené na hnojivách. Čím viac oranžovej dužiny je pod kôrkou, tým lepšie. Prúžky na kôrke by mali byť rovnaké a rovnomerne rozložené. Kôra by mala byť hladká a bez poškodení. Vtedy je tekvica čerstvá, a aj kvalitná. Okrem toho ju skúste aj poklopkať. Ak je dutá, bude aj zrelá.

pixabay.com

Repa

Repu kupujte zo zásady nečistenú. Čím je špinavšia, tým lepšie! Takáto cvikla nebola ešte chemicky očisťovaná, preto bude aj celkom čerstvá a nepoškodená chémiou. Repa by mala byť strednej veľkosti, približne ako grapefruit alebo väčší pomaranč. Ak je väčšia, potom jej narásť pomohli dusičnany.

pixabay.com

Bobule

Čučoriedky, maliny, ríbezle. Všetky drobné bobuľoviny musia mať dokonalú sýtu farbu, musia byť pevné a nie mäkké. Nesmú mať škvrny, pretože tie najčastejšie značia pleseň. Predajcovia sú často veľmi rafinovaní a navrch téglikov a obalov naukladajú krásne kúsky, pod nimi je však samá skaza. Ak si už bobule kúpite, zjedzte ich hneď, nie po týždni.

pixabay.com

Vňať

Pri vňati nekupujte nikdy zažltnuté alebo žlté listy, takisto ohnednuté končeky a okraje. Vňať musí byť pevná a nie zvädnutá.

takprosto.cc

Hrozno

Kupovať hrozno je vždy tak trochu risk. Na hrozne je skazu vidieť až v celkom poslednom štádiu. Riaďte sa teda stonkou. Ak je suchá a tvrdá, je zle. S najväčšou pravdepodobnosťou je už zvnútra napadnuté a okrem toho nadopované chemickými látkami. Stonka musí byť zelená a pružná. Takisto nožičky, na ktorých visia bobule hrozna, nesmú byť nahnité a hnedé. To značí, že v bobuliach už prebieha hnilobný proces. Verte, že hrozno vyzerá veľmi dlho navonok čerstvo, no jeho skutočnú kvalitu dokážete rozoznať len veľmi pozornými očami.

pixabay.com

Vodový melón

Ak kupujete celý vodový melón, riaďte sa ťažkosťou a žltou škvrnou na niektorej strane. Takýto melón bude vynikajúci! Ak naň navyše zaklopete a vydá dutý zvuk, berte ho, kým vám ho niekto nevyfúkne. Ak má melón suchú stonku, nie je zrelý, nechajte ho tam.

pixabay.com

Dyne

Kôrka na dyni by mala byť pri čerstvom a zrelom kúsku mierne pružná a na tlak by mala reagovať elasticky. Ak je príliš mäkká, alebo naopak, príliš tvrdá, potom je melón prehnitý alebo nezrelý a bude bez chuti. Okrem toho, dyne voňajú, ich výrazná charakteristická aróma je citeľná už na metre, takže nezabúdajte aj na svoj čuch.

pixabay.com

Pozri aj: 5 rád a trikov od šéfkuchárov, vďaka ktorým bude vaše pečené kurča chutiť božsky! Nebíčko v papuľke zažije celá vaša rodina

zdroj: babskeveci.sk (Monika), takprosto.cc


Komentáre

komentárov