Často sa mi stávalo, že som kúpila melón, ktorý bol úplne bez chuti. Tento trik mi pomôže vždy vybrať ten najsladší

Lucia Mužlová

Od polovice mája sa na pultoch potravín a zelovocov začali objavovať aj melóny a dyne. Kúpiť si však melón, ktorý je sladký, šťavnatý a naozaj chutný, je niekedy hotové umenie.

Článok pokračuje pod videom ↓
Foto: pixabay

Šťavnaté a sladké ovocie, ktoré je počas letných mesiacov dostupné doslova všade – v obchodoch, na trhoch, či pri cestách. Problém je, že ovocie ukryté pod hrubou vrstvou kôry sa nedá ochutnať, ovoňať, ani len presvietiť očami. Určite ste už zažili situáciu, že po otvorení melóna ste ostali znechutene sedieť a premýšľať, či ho zjesť, alebo rovno vyhodiť. Vďaka týmto trikom sa naučíte rozpoznať chutný sladký melón raz dva.

8 trikov, ako rozpoznať dobrý melón

Veľa ľudí predpokladá, že kvalita melóna sa odvíja od jeho veľkosti, či hmotnosti. Pravda je taká, že veľkosť ani hmotnosť melóna nie sú smerodajné, nie je totiž pravidlom, že čím väčší melón je, tým bude aj sladší. Najlepšie je zvoliť stredne veľký melón, teda v hmotnosti medzi 5-7 kilogramami.

Foto: pixabay

Odhaliť zrelosť melóna je jednoduchšie, než ste si predstavovali. Zrelý melón spoznáte podľa stonky. Ak je suchá a žltkastá, potom bude melón sladký a dostatočne zrelý. Akonáhle však držíte melón so zelenou stonkou, rovno ho pustite. Kúpili by ste len nevýraznú melónovú vodu.

Vôňa je aspekt, ktorý veľa napovie pri každom druhu ovocia, či zeleniny. Ovoňajte melón a ak zacítite sladkastú vôňu, môžete ho zobrať. Ak nevonia nijak, iba „zeleninou“ potom je nezrelý a nechajte ho tam, kde ste ho vzali.

Dovnútra melóna síce nevidno, no jeho kvalita sa dá spoznať aj podľa vonkajšieho obalu. Čím žltšie sú na zelenej kôre pásy, tým sladší a zrelší melón bude aj zvnútra. Ak je melón zvonka celý zelený a aj pásy sú menej viditeľné, prípadne biele, potom je melón ešte stále v štádiu zrenia.

Foto: pixabay

Aj melóny sa delia na „chlapcov a dievčatá“. Rozpoznať sa dajú podľa tvaru. „Chlapci“ sú vo všeobecnosti väčší a mierne pretiahnutí, „dievčatá“ majú skôr guľovitý tvar. Je však známe, že „dievčatá“ bývajú aj sladšie.

Dávajte si pozor aj na to, kedy bol melón odtrhnutý. Predajca by mal zákazníka informovať o tomto dátume. Melón vie byť čerstvý približne 3-4 týždne. Takisto je dobré po ňom poklopkať. Ak je zvuk dutý, potom si ho pokojne vezmite. Ak nájdete v hornej časti pri stopke, alebo naopak dolu praskliny na kôre, potom je melón zrelý.

Či je melón vypestovaný na dusičnanoch zistíte až po jeho prekrojení. Ak sa v dužine objavujú biele alebo žlté žilky, tento melón narástol akosti prirýchlo.

Ako odhaľujete sladkosť melóna vy?

Pozri aj: Ketodiéta mi kompletne zmenila postavu a dopriať som si mohla aj slaninku. Jedálniček, vďaka ktorému chudnete bez hladovky a s dobrou náladou

(Monika), sovkusom.ru

Najnovšie články