Toto je spôsob, ako uskladniť kôpor bez toho, aby ste ho museli zamraziť v mrazničke. Od kedy to viem, robím to stále!


Rastlina, ktorá nesie názov Kôpor voňavý, je veľmi známou a bežnou súčasťou našich záhrad. Jednoročná bylina, ktorej aromatické zelené stonky využívame najmä pri zaváraní uhoriek alebo na dochutenie mäsa či šalátov, má i rôzne liečivé účinky. Ako ju však skladovať tak, aby sme zachovali čo najviac zdraviu prospešných látok a nemuseli kôpor zamraziť? Nasledujúci návod vám poradí, ako jednoducho uskladniť túto obľúbenú rastlinu.

commons.wikimedia.org

Zelená a voňavá rastlina, ktorej je všade hojne – bylinka, korenie alebo liečivý zázrak? Zo všetkého trochu. Kôpor, ktorý obsahuje množstvo vitamínov skupiny A, B, C, ale i vápnik, horčík, draslík a mnoho iných látok, by ste rozhodne nemali vynechať zo svojho jedálnička. Pomôcť vám môže pri problémoch s obličkami. Vďaka svojím močopudným účinkom pomáha i odvodniť telo, ale prečistí i močové cesty.

pixabay.com

Málokto vie, že kôpor je významným pri detoxikácii organizmu, jeho prečistení a správnom vylučovaní a dokáže zároveň upokojiť nervový systém.

Nenáročná rastlina, ktorá vyrastie takmer všade, nepotrebuje prakticky žiadnu starostlivosť. Jediným faktorom, ktorý by ju mohol zahubiť, je nadmerné zavlažovanie, ktorému by ste sa mali preto vyhnúť.

pixabay.com

Jeho využitie v kuchyni je ozaj široké. Okrem notoricky známeho využitia pri zaváraní uhoriek alebo iných plodín sa kôpor využíva i ako dochucovadlo mäsa, omáčok alebo šalátov či dresingov. Použiť ho môžete i do slaných koláčov alebo do rôznych nátierok.

commons.wikimedia.org

Celoročne ho zoženiete v sušenej forme, no každý vie, že čerstvý je na nezaplatenie. Ako ho ale uchovať čo najdlhšie s najväčším množstvom vitamínov a látok prospešných pre zdravie? Okrem zamrazenia je tu ešte jeden šikovný spôsob.

Ako na to?

Celý kôpor aj so stonkami dôkladne umyte a nechajte úplne vyschnúť. Pri tomto spôsobe skladovania by ste sa mali vyhnúť akejkoľvek vlhkosti v záujme čo najdlhšieho zachovania rastliny.

Potom si pripravte klasické sklenené poháre na zaváranie, ktoré vyumývajte a tiež dôkladne vysušte alebo nechajte uschnúť.

flickr.com

Kôpor rozdeľte na jednotlivé stonky a vkladajte do sklenených pohárov. Podľa potreby stonky zohýnajte, aby sa vám vmestili.

Potom poháre zatvorte vrchnákom a skladujte v chladničke. Takto odložený kôpor potom môžete využívať 2 až 3 mesiace od uskladnenia.

sovkusom.ru

V prípade potreby ho potom použite do rôznych pokrmov. Aj keď zmrazený kôpor vydrží dlhšie, zbavíte ho množstva významných látok a vitamínov, čo je škoda. Preto by ste mali značnú časť zásob kôpru skladovať v pohároch, aby ste čo najviac využili jeho liečivé a zdraviu prospešné účinky.

Pozri aj: Muži z celého sveta prezradili, ako podľa nich vyzerá ideálna ženská postava. Výsledok vás na 100% prekvapí

zdroj: babskeveci.sk (Jana L), sovkusom.ru

horoskop-april

Viac skvelých návodov nájdete TU.


Komentáre

komentárov