Ako skladovať potraviny, aby vydržali dlho čerstvé? 9 tipov, vďaka ktorým už nikdy nebudete jedlom plytvať a vyhadzovať ho do koša

Zuzana Fulopova

Predčasom sme vám priniesli článok o praktických radách, ako si v obchode vybrať vždy čerstvé potraviny, aby se tak predišli zlej kúpe napríklad takého chlebíka. Ak ste sa ním inšpirovali, ale aj napriek tomu sa vaše potraviny rýchlo pokazili, môžno ste len zvolili zlý spôsob uskladnenia. Dnes vám prinášame 9 rád, vďaka ktorým už nikdy nevyhodíte  potraviny do koša!

Článok pokračuje pod videom ↓

Skladovanie mäsa

pixabay

Mäso vložíme do vrecka, ktorý pomaly ponoríme do hrnca s vodou bez toho, aby sme vrecko uzavreli. Pri jeho ponáraní z neho necháme pomaly uniknúť vzduch a následne ho uzatvorené vložíme do mrazničky. Takto si zároveň vytvoríte domáce,  jednoduché vrecko na uskladnenie potravín.

Skladovanie chleba

pixabay

Ak si odkladáme chleba do chladničky, mali by sme vedieť, že nám z neho začne škrob kryštalizovať oveľa rýchlejšie ako za normálnych okolností a tým pádom aj chlebík vyschne rýchlejšie. Oveľa lepšia alternatíva je vložiť ho do mrazničky nakrájaný v plastovom vrecku a takto uskladnený nám vydrží oveľa dlhšie bez kryštalizácie škrobu.

Skladovanie zeleniny

pixabay

Aby nám vydržala šalátová zeleniny čo najdlhšie pekne zelená a čerstvá, musíme ju zbaviť pred vložením do chladničky vlhkosti. Docielime to jednoducho tak, že zabalíme do utierky celú zeleninu a tá sa postará o absorpciu vlhka.

Správne skladovanie vajíčok

pixabay

Ak uskladňujeme vajíčka vo dverách chladničky, mali by sme to prehodnotiť. Tým, že často otvárame a zatvárame dvere chladničky vystavujeme vajíčka teplotným výkyvom, a tým pádom sa nám môžu rýchlejšie pokaziť. Najlepšie urobíme, ak ich uskladníme čo najhlbšie v chladničke v obale, v ktorom ich kúpime.

Skladovanie byliniek

pixabay

Koreninové bylinky ako šalvia, bazalka alebo mäta uskladníme najlepšie, ak ich dáme do nádoby s  trochou vody bez umytia. Pred varením jednoducho vyberieme z tejto kytice požadované množstvo a opláchneme.

Skladovanie jahôd

pixabay

Ocot pomáha redukovať mikróby a plesne, preto si zriedime ocot s vodou v pomere 1:10 a následne doň ponoríme dopredu vo vode oplachnuté jahody. Po vybratí jahôd z tohto roztoku ich znova opláchneme v tečúcej vode, necháme vyschnúť a môžeme uskladniť v chladničke.

Skladovanie zázvoru

pixabay

Ak si chceme udržať dlho čerstvý zázvor, skladujme ho v mrazničke. Tým, že ho zmrazíme, udržíme dlhšie jeho životnosť a zdraviu prospešné látky.

Skladovanie húb

pixabay

Celkovo huby nie je dobré dlho skladovať v čerstvom stave, ale keď už, tak zvoľme skôr papierový sáčok ako plastový. Papierová taška z nich vsaje prebytočnú vlhkosť, čím docielime ich dlhšiu čerstvosť.

Skladovanie cookies

pixabay

Ak pridáme kus odkrojeného jablka do nádoby s cookies, pomôžeme im pred vysušením. Sušienky zostanú dlhšie čerstvé, ale musíme si dať pozor pred prílišnou vlhkosťou. Ak máme pocit, že sú sušienky už príliš mokré, vyberieme z nádoby jablko a vložíme miesto neho kus chlebíka, ktorý absorbuje vlhkosť.

Máte aj vy overený spôsob, ktorým udržujete čerstvosť nejakej potraviny? Podeľte sa oň s nami v komentároch.

                                                                                                                                     Zuzu, adme.ru

Najnovšie články