Táto obyčajná polievka vám nahradí aj antibiotiká! To, čo som sa však dozvedela o obyčajnom vývare, ma prekvapilo! Celý čas som ho pripravovala zle


Pravý poctivý vývar už v mnohých domácnostiach ani nenájdete. Chceme ho uvariť čo najskôr, pridávame do neho bujón či vegetu, a to sa na poctivý vývar veru nepodobá. Toto je postup, aký používali naše babičky a dnes ho už mnohé mladé gazdinky nepoznajú.

pixabay.com

Vývar z kosti je nie len chutný, ale pre zdravie človeka veľmi užitočný. Obsahuje veľa aminokyselín, vitamínov a telu prospešných látok, ktoré na správne fungovanie potrebujeme.

Vývar je skvelý na žalúdočné problémy. Silne vyvarená, skoro až huspenina je vhodná pre ľudí po operácii, pretože podporuje hojenie a esenciálne aminokyseliny pomáhajú pri obnove tkaniva. Taktiež je vhodný pre deti a mladistvých, pretože je silne účinný pri raste.

Obsahuje veľa horčíka, vápnika a fosforu, ktoré sú dobré pre kosti. Preto je vhodný pre ľudí v každom veku. Možno ste nevedeli, no huspenina má priaznivé účinky aj na črevnú mikroflóru, žalúdok a celkovo aj zažívanie.

pixabay.com

Ďalšia výnimočná vlastnosť silného vývaru je, že dokáže urobiť svoju prácu aj v pečeni. Nadväzuje na seba jedy a ak máte pocit, že vám nejaké jedlo neurobilo dobre, mali by ste jesť veľa silného dobrého vývaru.

Vývar taktiež obsahuje glycín, ktorý dokáže do krvi preniesť vysoké množstvo železa a tým pádom zlepšuje zdravotný stav pacientom, ktorí trpia anémiou. Zlepšuje aj krvný obeh a zvyšuje obsah hemoglobínu.

Navyše, je to skvelá polievka ak držíte diétu. Obsahuje len 15 až 20 kilokalórií na liter, čo je viac než vítané, ak chudnete napríklad do plaviek.

Ako teda urobiť dokonalý vývar?

pixabay.com

Pred varením by ste mali kosti upiecť krátko v rúre.

Kosti zalievame studenou vodou, nie horúcou.

Kosti je potrebné pred varením dobre očistiť. Predsa len sa vyvárajú niekoľko hodín a vy nechcete vyvárať niečo, o čom nie ste presvedčení, že je to zdravé.

Snažte sa kupovať sliepku od farmára, ktorá je kvalitná a bola zdravo a dobre kŕmená.

Keď začne vývar vrieť, znížte teplotu na najslabšiu a odstráňte penu, ktorá sa tvorí na povrchu.

Vývar by sa mal variť minimálne 3 hodiny a pol hodinu pred dovarením sa pridávajú bylinky a soľ.

Do vývaru na záver oberte mäso.

pixabay.com

Vývar je všeliek! Ak máte niektoré z vyššie popisovaných ťažkostí, odporúča sa konzumovať dva taniere denne. Po pár dňoch sa budete cítiť oveľa lepšie. Vývar je taktiež veľmi univerzálny pokrm. Použiť ho môžete aj do omáčok, cestovín alebo iných jedál. Jesť ho môžete s rezancami, krutónmi, mrveničkou a dokonca aj s rozhabarkovaným vajíčkom. Zdieľajte tieto informácie a verte, že navaríte ten najlepší vývar pod slnkom.

zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), sovkusom.ru


Komentáre

komentárov