Chcela som na zimu uskladniť uhorky bez toho, aby som ich musela zavárať. Kamarátka mi poradila tieto 3 spôsoby, z ktorých som úplne nadšená!


Uhorkovú sezónu väčšina z nás miluje. Touto chrumkavou zeleninou sa dá vynikajúco osviežiť a zároveň absorbovať dostatok vitamínov aj tekutín. Ak však chceme uhorky jesť aj počas zimy, sme nútení spracovať ich nakyslo. Vedeli ste však, že to ide aj inak?

pexels.com

Čerstvé uhorky v pohári

Ak si myslíte, že uhorky sa nedajú uchovať čerstvé, mýlite sa. Je to celkom jednoduché. Pripravte si zaváracie poháre a dobre ich vysterilizujte. Zeleninu neumývajte, oba ju suchou utierkou utrite. Nesmiete ich umyť ani utrieť mokrou handričkou, inak začnú hniť. Uhorky dajte do vysterilizovaného pohára tak, aby sa vám doň ešte vmestila sviečka. Tú zapáľte a nechajte horieť 10 minút bez vrchnáka. Po tomto čase nádobu uzatvorte, oheň neuhaste. Sviečka by mala horieť ešte približne 30 sekúnd, potom zhasne. Uhorky sú zakonzervované a môžu počkať až do zimy. V zime si tak užijete čerstvú zeleninu z vašej záhrady bez toho, aby bola spracovaná na inú, než čerstvú formu. Uhorky v pohári skladujte na chladnom mieste.

sovkusom.ru

Uhorky vo vode

Kedysi gazdinky na uskladňovanie zeleniny a ovocia používali aj obyčajnú vodu. Ako? Jednoducho naplňte hrniec vodou a doň naukladajte uhorky. Ideálne tak, aby ich ostrejšie konce smerovali nadol. Hrniec so studenou vodou by nemal zaberať viac ako 25% z jeho celkového objemu. Pravidelne meňte vodu a zelenina si na vás počká aj niekoľko mesiacov. Samozrejme, držte hrniec v chlade.

sovkusom.ru

Uhorky v studenom suchu

Uhorky dávajú do studeného sucha ešte aj dnes mnohé staršie ženy, ktoré si tieto postupy pamätajú po svojich rodičoch. V minulosti táto metóda nahrádzala chladničku. Dnes sa využíva tiež, ale menej často. Uhorky čistite iba suchou utierkou, naukladajte ich do hrnca alebo inej nádoby, ktorú potom dajte na chladné miesto, ideálne do pivnice, a vložte do lavóra s vodou. Voda v lavóre musí byť ľadová a je potrebné ju meniť, predovšetkým počas teplých dní. Týmto spôsobom vám uhorky vydržia čerstvé až do polovice zimy.

pexels.com

Zelenina, ktorú mnohí z nás kupujú počas roka v supermarketoch, je schopná vydržať v ideálnych podmienkach celé mesiace. Podobne, ako jablká, aj uhorky majú dlhú životnosť a nemusíte sa báť, že by začali podliehať skaze. Zavárané uhorky sú vynikajúcou alternatívou, no zrejme všetci sa zhodneme v tom, že čerstvé nenahradí nič. Vyskúšate? Dajte nám vedieť v komentároch.

zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru


Komentáre

komentárov