Odborníci varujú! Ak v obchode nájdete tieto vajíčka, nekupujte ich. Toto je trik, vďaka ktorému zistíte, že sú naozaj čerstvé


Vajcia sú cenným zdrojom živín a vitamínov, preto by sme ich vo svojom jedálničku nemali vynechávať. Sú súčasťou takmer každého receptu a chutné zákusky a koláče si bez nich nevieme predstaviť. Čo však v prípade, že po rozbití škrupinky sa na nás vyvalí nepríjemný a ostrý zápach? Dátum spotreby na obale nemusí byť vždy smerodajným údajom. Ako sa vyhnúť kúpe pokazených vajec či zničeniu receptu kvôli pridaniu starých vajíčok? Prezradí vám to nasledujúcich 5 tipov.

pexels.com

Tak, ako na všetky potraviny, aj na vajcia sa vzťahujú isté všeobecné pravidlá trvanlivosti. Ak sa chcete vyhnúť ich skaze, mali by ste ich skladovať pri teplote 5 až 18 stupňov otočené tak, aby ich ostrejší koniec smeroval nadol.

Surové nerozbité vajcia vám v chladničke vydržia aj viac ako 28 dní, čo je spodná hranica pre skladovanie mimo chladničky. 4 až 5 týždňov je optimálna dĺžka skladovania vajec. Pokiaľ ste si do chladničky odložili rozbité vajíčka, žĺtky by ste mali skonzumovať do dvoch dní, bielky vydržia aj štyri.

commons.wikimedia.org

Vajcia by ste nemali skladovať pri kolísavej teplote. Ak máte vajce v chladničke dlhšie ako 10 až 15 dní, je ideálne, ak ho otočíte. Aj po dátume expirácie môžete vajcia konzumovať, a to v prípade, že  ich skladujete správne a v chladničke. Po rozbití sa dá veľmi ľahko zistiť, či je vajce pokazené. Zápach jasne prezrádza, že je nevhodné na konzumáciu. Spoznať to môžete aj podľa bielkov, ktoré sú u starých vajec tekuté a nedržia spolu.

Čo však v prípade, že ste ešte vajce neotvorili? Aj napriek tomu môžete zistiť, či sa jedná o dobrý kus.

Test ovoňaním

flickr.com

Privoňajte k vajíčku a ak cítite zápach podobný síre, vajce ihneď vyhoďte. V prípade pochybností ho rozbite do samostatnej misky alebo inej nádoby a následne privoňajte. Vajcia, ktoré sú cítiť, vyhoďte a nádobu alebo dosku, na ktorej bolo pokazené vajce dôkladne umyte, aby ste predišli nákaze.

Vajcia vo vode

maxpixel.freegreatpicture.com

Jeden z najstarších trikov, ktorý je založený na fakte, že vo vajíčko „dýcha“ cez svoj povrch a kvapalná časť v ňom sa postupne vyparuje. Vo vajci sa tak časom vytvára vzduchová bublina a čím je vajce staršie, tým je bublina väčšia. Stačí, ak vložíte vajce do vody. Čerstvé vajce zaručene klesne na dno a leží akoby naboku, zatiaľ čo pokazené vzduchová bublina nadnáša, kvôli čomu vajce „pláva“. Môže sa stať, že vajíčko ja na dne, no dna sa dotýka len jedným svojím koncom. V tomto prípade nie je úplne čerstvé, no stále je bezpečné a vhodné ho konzumovať.

Pretrepanie pri uchu

maxpixel.freegreatpicture.com

Vajce pred rozbitím môžete skontrolovať aj pretrepaním v blízkosti ucha. Ak počujete vo vajci „čľupkanie“ alebo iné podobné zvuky, vajce je pokazené. Čerstvé vajce by ste po potrasení pri uchu nemali vôbec počuť.

Kontrola po rozbití

pixabay.com

Ak vajce rozbijete na rovnom povrchu, môžete vizuálne zhodnotiť jeho čerstvosť. Ak je vajce v poriadku, žĺtok je skutočne žltý alebo jasne oranžový a vypuklý, bielok drží pokope a je hustejší. Pokazené vajce má redšiu konzistenciu bielkov, ktoré sa zvyknú až rozliať a žĺtok má bledú farbu a je plochý.

Testovanie baterkou

pxhere.com

Tento spôsob je skôr zábavným pozorovaním pre vaše deti, no aj tak je to cesta, ako odhaliť nejedlé vajcia. Vezmite vajce do tmavej miestnosti, chyťte ho medzi prsty a baterkou v tesnej blízkosti jeho oblejšieho konca naň posvieťte. Pohýbte vajíčkom zľava doprava a všimnite si vzduchovú bublinu. Pri čerstvých vajciach by mala mať do 3 až 3 a pol mm. Čím je väčšia, tým je vajce staršie.

Vďaka týmto tipom už budete vedieť rozoznať čerstvé vajcia od pokazených aj bez toho, aby ste ich museli otvoriť. Aj pri čerstvých vajciach však treba byť obozretnými pri ich príprave a teplote skladovania. Dávajte si pozor najmä kvôli baktériám salmonely, ktoré vajcia veľmi často napádajú, a to najmä pri zlej príprave alebo nesprávnom skladovaní výrobkov z vajec.

Podeľte sa s týmito návodmi aj so svojimi priateľmi a prispejte tak k menšiemu riziku nákazy starými vajciami.

Pozri aj: Na niektorých pohároch mi pri zaváraní nechytilo viečko. Vyskúšala som tento babský trik a prekvapivo to naozaj fungovalo!

zdroj: babskeveci.sk (Jana L), littlethings.com

Viac skvelých návodov nájdete TU.


Komentáre

komentárov

'); // za telo článku vlož sitelement zónu //content_block.insertAdjacentHTML('afterend',''); // zavolaj sitelement async script //(function(d, t) { var g = d.createElement(t), s = d.getElementsByTagName(t)[0]; g.src = 'https://ad.sitelement.sk/www/delivery/asyncjs.php'; s.parentNode.insertBefore(g, s);}(document, 'script')); }]); _adform.push([vastOrPmpId+'.pmp.success', function() { // použi na testovanie //console.log('great success!'); }]); _adform.push([vastOrPmpId+ '.ad.ready', function() { // použi na testovanie //console.log('ad is ready'); }]); })(window, document, (Adform = window.Adform || {}));