Kuchári radia: S týmto olejom by ste mali vyprážať a slnečnicový to nie je! Podporuje chudnutie a nemali by ste ho v kuchyni prehliadať

Aj keď sa snažíme žiť a jesť zdravo, bez oleja sa v kuchyni takmer nezaobídeme. Na trhu je ich však obrovské množstvo a pokiaľ sa v nich nevyznáte, koledujete si o nepríjemnú spálenú chuť po použití nesprávneho typu. Navyše, pri zvyšujúcej sa teplote sa niektoré druhy oleja rozkladajú na látky, ktoré nášmu telu rozhodne neprospievajú. Vyberte si ten správny druh na smaženie a podčiarknite chuť pripravovaného jedla vhodnou voľbou oleja vďaka nasledujúcemu článku.

pixabay.com

Azda každá z nás vie, že použitie olivového oleja v spojení s čerstvým zeleninovým šalátom neprináša len zdravotné benefity, ale i chuťové vylepšenie. Aký olej však zvoliť pri vyprážaní? Je olivový olej rovnako dobrý aj pri vyšších teplotách? Nie je vhodnejšie ho nahradiť kokosovým alebo slnečnicovým olejom? A čo domáca masť? Odpovede na tieto otázky nájdete v nasledujúcom článku, ktorý vám prezradí viac o využití olejov pri tepelnej úprave jedál.

pixabay.com

Každý olej, ktorý v kuchyni zvykneme používať, sa vyznačuje iným zložením. Na základe toho sa potom odlišujú svojou oxidáciou pri zahriatí na určitú teplotu. Niektoré oleje sú viac nasýtené a zvládnu viac stupňov, iné sa začnú páliť a rozkladať na škodlivé látky.

Olivový olej

pixabay.com

Je skutočným univerzálnym pomocníkom v domácnosti, takže ho môžete využiť pri studených pokrmoch, ale i na vyprážanie. Znesie i teploty nad 200 stupňov, preto je vhodné ho využiť pri pečení, grilovaní alebo vysmážaní, a to dokonca aj viac ako raz. Pri vysokej teplote však stráca množstvo blahodarných účinkov, preto si jeho zdraviu prospešné látky vychutnáte najmä bez tepelnej úpravy, napríklad pridaním do šalátov.

Palmový olej

pixabay.com

Je jedným z najvyužívanejších olejov v priemysle, najmä vďaka svojej nízkej cene. Pri tepelnej úprave znesie teploty do 230 stupňov a za najkvalitnejší druh je považovaný červený palmový olej. Vzhľadom na spôsob jeho získavania a pustošenie krajiny s ním súvisiace však stojí za zváženie jeho používanie.

Maslo

pixabay.com

Maslo je obľúbeným olejom najmä pri príprave rýb, ale i rôznych druhov mäsa, ktorým dodá lahodnú chuť. Vymeňte smaženie na rastlinnom oleji za maslo, najlepšie maslo ghí, čo je zdravší variant, vhodný aj pre alergikov. Ide o rozpustené maslo, ktoré je zbavené bielkovín a sacharidov. Maslo však využite pre smaženie na panvici (čo je asi 150 stupňov), pokiaľ pečiete v rúre, je lepšie použiť iný olej.

Slnečnicový olej

pixabay.com

Je asi najčastejšie používaným olejom v domácnostiach, no vzhľadom na jeho spaľovaciu teplotu 100 stupňov a nevyvážené zloženie omega-3 a omega-6 kyselín o jeho vhodnosti môžeme pochybovať. Preto radšej využite iný druh oleja.

Kokosový olej

pixabay.com

Je jedným z najviac odolných olejov voči teplu, takže aj ohrev na 230 stupňov mu nerobí problém. Aj jeho zloženie je zdraviu prospešné, keďže obsahuje množstvo esenciálnych mastných kyselín. Jeho využitie má i iné výhody: rýchlo sa vstrebáva, pomáha znižovať hmotnosť či zlepšuje samotné trávenie. Ak si v obchode vyberáte z viacerých druhov, vždy siahnite po oleji lisovanom za studena.

Živočíšny tuk

commons.wikimedia.org

Ľudovo povedané – masť. Roztavené bravčové sadlo hravo nahradí všetky rastlinné oleje a jeho využitie na vyprážanie aj pri vysokých teplotách je vhodnou voľbou.

Kukuričný olej

pixabay.com

Jeho vynikajúca vôňa a chuť je podmienená jeho výrobou, pri ktorej sa využívajú kvalitné odrody rastlín. Nanešťastie má pomerne nízku teplotu spaľovania a zvládne približne 160 stupňov, kvôli čomu by ste ho nemali využívať na dlhé smaženie a pečenie.

pixabay.com

Za najkvalitnejšie z vyššie uvedených olejov sú považovaný kokosový olej, ale i živočíšna masť. Rastlinné oleje sú vhodné, pokiaľ chcete vytvárať oleje s príchuťou byliniek a rôznych korenín. Za najpoužívanejší olej (aj u šéfkuchárov) je považovaný olivový olej, najmä vďaka svojej špecifickej chuti.

zdroj: babskeveci.sk (Jana L), sovkusom.ru

Zadajte Váš e-mail, a my Vám pošleme elektronickú knihu ZDARMA!

Viac článkov o zdraví nájdete TU.


Komentáre

komentárov