Toto sa stane s vašim telom, ak z jedálnička vyradíte kompletne biele pečivo, hovoria odborníci

Gabriela Kinčoková Zdravie

Foto: archív TASR/František Iván

Blíži sa leto a vtedy chce mať každý dokonalú postavu. Na internete môžete nájsť milióny článkov o rôznych diétach. Dokonca aj také, ktoré vás zbavia kilogramov už do pár dní. Treba si však dávať pozor a zvoliť diétu, ktorou sa nebudete zbytočne trýzniť. Máme pre vás jednoduchú radu, vďaka ktorej môžete schudnúť a dokonca zlepšiť si pleť či doplniť energiu. Stačí ak prestanete jesť svetlé pečivo.

Foto: pixabay

Tmavé pečivo je už dlho považované za zdravšie. Môžete ho nájsť v ovsenej podobe, s otrubami či dokonca ražné. Takéto typy pečiva sú pre telo mimoriadne prospešné. Treba si však dať pozor na to, aby šlo naozaj o pečivo, ktoré je kvalitné, nie také, ktoré je len dofarbované a tvári sa zdravo. Sledujte podiel jednotlivých zŕn a aj zloženie.

Biele pečivo je strašiakom všetkých, čo držia diétu alebo sa stravujú zdravo. Múka sa začala výrabať v dvadsiatom storočí, no odvtedy jej kvalita výrazne klesá. Odporúčame chlieb z bielej múky úplne vyradiť zo svojho jedálnička. Tu sú dôvody prečo:

Zbytočný produkt

Pšeničné zrno je veľmi bohaté na mnohé vitamíny. Avšak pri procese spracovania zrna na múku, sa bohužiaľ všetky dôležité vitamíny stratia. Biela múka tej najvyššej triedy si uchováva len 30% úžitkových látok, ktoré aj tak po 2 týždňoch prestanú byť aktívne. Namiesto toho si urobte alebo kúpte zdravé tmavé pečivo. Dávajte si však pozor nato, aké tmavé pečivo kupujete. V niektorých prípadoch je to len klasická zafarbená múka.

Nedostatok chuti

Foto: pixabay

Možno ste si už všimli, že biele pečivo nemá takmer žiadnu chuť. Mnohým ľuďom to však vyhovuje, pretože ho môžu kombinovať s polievkami, prívarkami, marmeládami, nátierkami alebo mäsom. Avšak, to nie je žiadny argument. V rovnakých situáciách si môžete zvoliť zdravšiu verziu a to práve viaczrnné tmavé pečivo.

Toxicita

V dnešnej modernej dobe, kedy všetci chcú všetko veľmi rýchlo, je problém kúpiť potraviny, ktorých súčasťou nie sú rôzne pesticídy. Rovnako je to aj s pečivom. Pokiaľ chcete mať pečivo čo najrýchlejšie k dispozícii, v mnohých prípadoch sa používajú pesticídy a rôzne prípravky na zneškodnenie plesní či hlodavcov. Hlavný dôvod je však taký, že na bielenie múky sa používa benzoylperoxid, pyrosulfát sodíka a vápnika a aj oxid chloričitý. Práve preto, keď kupujete pečivo alebo múku, je dôležité zistiť si či je rafinovaná alebo organická.

Vyrážky

Foto: pixabay

Ako sa hovorí -sme to, čo jeme. V mnohých prípadoch, ak ľudia majú zlú životosprávu, odrazí sa to viditeľne na ich zdraví ale rovnako aj na ich zovňajšku. Vyrážka môže byť reakciou na glutén, ktorý je obsiahnutý v pečive. Glutén sa z tela nevylučuje, no pridržiava sa na stenách čriev, a tým poškodzuje jeho vlákna. Časom sa narušuje funkcia prijímať živiny cez tieto vlákna. Preto predtým, než pôjdete s vyrážkami k dermatológovi, skontrolujte si jedálniček a dajte si urobiť testy.

Problémy s trávením

Aj v tomto prípade je opäť na vine glutén. Glutén poškodzuje integritu buniek v čreve a to môže byť jeden z dôvodov, prečo sa dostavia problémy s trávením. Celozrnný chlieb obsahuje pre ľudské telo veľmi dôležitý prvok a tým je vláknina. V bielych múkach aj tej najvyššej kvality je však len stopové množstvo. Ak počas dňa skonzumujete 5-6 krajcov celozrnného chleba, dodáte svojmu telu dennú dávku vlákniny.  Ak by ste to chceli dosiahnuť zjedením ovocia či zeleniny, museli byť ste zjesť 14 jabĺk alebo 21 mrkiev či dokonca až 25 paradajok. Aj preto sa pri zdravom stravovaní vláknina dopĺňa externe, z výživových doplnkov.

Predčasné starnutie

Foto: pixabay

Ako ste už mohli pochopiť, biele pečivo je produkt bez živín.  Ak ho teda jete dlhodobo a vo veľkom množstve, nie je to potravina, vďaka ktorej by ste vyzerali mladšie a zdravšie. Práve naopak. Milovníci múky vyzerajú väčšinou staršie, ako naozaj sú.

Závislosť

Biele pečivo sa môže doslova stať vašou závislosťou. Múka spôsobuje uvoľňovanie cukru do krvi a to následne spustí funkcie hormónu inzulín. Určite sa vám už stalo, že ste boli hladný a tak ste si dali kúsok pečiva s nejakou nátierkou. Hladina cukru vo vašom organizme rýchlo vzrástla, no o pár minút opäť klesla, a vy ste sa cítili opäť hladný a unavený.

Spôsobuje nadváhu až obezitu

Foto: pixabay

Ak ľudia prestanú jesť múku, jedným z hlavných dôvodov je väčšinou tento dôvod. Viac ako 70% ľudí schudne v priebehu dvoch týždňov po tom, čo vyradia zo svojho jedálnička múku. 100 g múky obsahuje len 0,06 g vlákniny. Zvyšok tejto „lahôdky“ sa usadí na vašich stehnách, bokoch, bruchu vo forme tukových buniek. Chlieb má dokonca vyšší glykemický index ako taká čokoládová tyčinka.

Tí, ktorí sa naozaj nevedia vzdať pečiva by si mali uvedomiť, že nemá žiadny prínos pre ich zdravie a stačí ak ho aspoň čiastočne obmedzia. Výsledky po odstránení pečiva z jedálnička sa dostavia veľmi rýchlo, no potom je veľmi dôležité pokračovať a vytrvať.

adme.ru
0
Komentovať (0)