Bieli zuby, ničí nádory a dokonca buduje stratenú imunitu. Počuli ste už o tom, prečo by ste mali používať túto rastlinku?


Potenciál zeleného zázraku oceňujú najmä v stredomorskej kuchyni, ale aj v Amerike, či dokonca v Afrike! Nádherne vonia a chuť urobí v čomkoľvek, od polievok až po omáčky s mäsom. Je považovaný za jednu z najlepších a zároveň najúčinnejších rastlín svojho druhu.

wikipedia.org

Petržlenová vňať! Tak málo o nej vieme a pritom ju tak často používame. Okrem toho, že ju pridávame do varených jedál, robí sa z nej aj vynikajúci čaj, ktorý má účinky na nezaplatenie. Nebudete veriť, koľko dobrých vecí dostanete do tela po vypití len jednej šálky.

Čaj z petržlenovej vňate

Ak ste si mysleli, že čaj z petržlenu bude chutiť prinajmenšom zvláštne, mýlili ste sa. Odvar z vňate chutí fantasticky a dá sa dokonca zmiešať s inými bylinkami, dochutiť citrónom, medom, alebo stéviou. Ak nemáte ani jedno ani druhé, svoju úlohu splní aj obyčajný cukor. S čím je však jeho chuť naozaj výnimočná, je bazový sirup.

wikipedia.org

Petržlenový čaj sa v niektorých krajinách pije ako prevencia proti chorobe beri-beri. Obsahuje neuveriteľné množstvo vitamínu C, porovnateľné s citrónom, alebo limetkou. Hovorí sa, že ho obsahuje dokonca štyrikrát viac. Okrem toho má aj množstvo keratínu, vitamínu A a B, kyseliny askorbovej a významne posilňuje imunitu.

Bráni nádorom rásť

wikipedia.org

Výskumy dokázali, že pravidelná konzumácia petržlenovej vňate, alebo jej silného odvaru výrazne spomaľuje rast rakovinových buniek. Odrazilo sa to najmä pri nádoroch pľúc a žalúdka. Okrem toho pomáha v boji s artritídou, preto by ho mali piť vo veľkom najmä starší ľudia náchylnejší k tomuto ochoreniu. Lieči aj akné, a ak vás pichne osa, poriadne si miesto pošúchajte petržlenovou vňaťou. Zakrátko bude po bolesti. Má totiž vynikajúce antibakteriálne ale aj protizápalové účinky. Čaj z petržlenu ochráni aj vaše nervy a prečistí vás od toxínov.

wikipedia.org

Recept si uchovajte

Na dennú dávku petržlenového čaju budete potrebovať len 50 g petržlenovej vňate, 500 ml vriacej vody, polovicu šťavy z citróna a polievkovú lyžicu medu. Pripravíte ho klasicky, ako akýkoľvek iný čaj. Vňať nasekajte a zalejte vriacou vodou, povarte 5 minút, alebo nechajte v nádobe prikryté a 10 minút lúhujte. Potom čaj sceďte a dochuťte citrónom a medom. Dôležité je nechať čaj vychladnúť, vtedy chutí lepšie.

sovkusom.ru

Pre priaznivcov bielych zubov máme ešte jednu dobrú správu a síce, že petržlenový čaj fantasticky prirodzene bieli zuby. Zosvetľujúce účinky sa však využívajú aj v kozmetickom priemysle. Zmraziť si môžete dať kúsky petržlenu aj do ľadových formičiek s vodou a potom ich nahádzať do osviežujúcej limonády. Krásne ju prevonia.

wikipedia.org

Používate petržlenovú vňať aj vy? Dajte nám vedieť na aké účely a čím vám najviac učarovala.

Pozri aj: Lopúchové listy zahádzala maltou a vytvorila si ten najkrajší záhradný chodníček! Nič originálnejšie sme v živote nevideli

zdroj: babskeveci.sk, sovkusom.ru

Viac článkov o zdraví nájdete TU.


Komentáre

komentárov