Toto je dôvod, prečo sa na čokoláde tvorí biely povlak. Vôbec to neznamená, že je stará a po dátume spotreby!


Len málo ľudí neobľubuje sladké a dá prednosť iným chutiam. No kto z nás by odolal chutnej a kvalitnej čokoláde rozplývajúcej sa na jazyku? Toto šťastie v obale je mnohokrát záchranou po pokazenom dni, likvidátorom stresu či odmenou po náročnej práci. Horká alebo mliečna, s orieškami alebo ovocím, každý si príde na svoje. Čo však v prípade, že si svoj vytúžený kúsok neba nedočkavo otvoríte a úsmev vám zmrazí biely povlak na celom povrchu čokolády? 

pixabay.com

Kakaové bôby, ktoré sa neskôr starostlivo spracúvajú v potravinárskom priemysle, sú nenahraditeľnou zložkou lahodnej čokolády. Jedna z najpopulárnejších sladkostí na svete nechýba skoro v žiadnej domácnosti a lahodný kúsok tejto dobroty si s obľubou dopraje skoro každý.

flickr.com

Biele fľaky alebo dokonca celistvý povlak na povrchu celej čokolády ale dokáže prekvapiť. To však nie je dôvod na paniku ani na pohoršenie nad zdanlivo klamlivým dátumom spotreby. Rozhodne takúto čokoládu nevyhadzujte a pokiaľ je v záruke pokojne si na nej pochutnajte alebo ju využite na prípravu zákuskov či iných dezertov.

Záhadný biely povlak

Aj keď tento úkaz možno nevyzerá vábne, určite by ste sa takúto čokoládu nemali báť zjesť. Nejde o žiadnu skazu a nehrozia ani tráviace problémy či iné zdravotné ťažkosti.

commons.wikimedia.org

Takýto biely film, ktorý je na povrchu čokolády, vzniká v prípade, že je čokoláda nesprávne skladovaná. Aj keď si ju doma odkladáte stále na rovnaké miesto a chyba nie je na vašej strane, príčina môže mať pôvod už pri prevoze z fabriky alebo k vzniku povlaku došlo v obchode.

pixabay.com

Prvým dôvodom vzniku bieleho filmu je rozličná teplota okolia. Už po príprave čokolády sa môže stať, že je hotový produkt umiestnený na teplejšom mieste. Čokoláda sa vplyvom tepla mierne roztopí, no pri ďalšom prevoze sa teplota zníži a čokoláda znovu stuhne. Kakaové maslo a tuky, ktoré sú povinnou zložkou čokolády však stúpajú na povrch a my ich následne vidíme v podobe bielych fľakov na tabuľke čokolády.

pixabay.com

Druhým dôvodom, ktorý občas spôsobí rovnaký povlak, je mierna nezrovnalosť alebo odchýlka v technológiách pri výrobe čokolády. Biele škvrny však nemajú žiaden vplyv na sladkosť alebo chuť čokolády a vy si tak môžete bez obáv dopriať toto chutné potešenie.

pixabay.com

Ak máte túto dobrotu doma, skladujte ju vždy v uzatvorenom obale na suchom mieste pri izbovej teplote.

zdroj: babskeveci.sk (Jana L), sovkusom.ru


Komentáre

komentárov