Bujón si už v obchode nikdy nekúpim a pomaranče budem vyberať podľa tohto triku. Tu je dôvod prečo…


Sme to, čo jeme. Veľmi známa veta, ktorú si ale väčšina z nás neberie k srdcu. Dávame prednosť pohodlnosti a kupujeme jedlo v predajniach s rýchlym občerstvením, nechce sa nám čítať zloženie produktov a do košíka hádžeme najlacnejšie potraviny, uspokojenie chuťových buniek je nám prednejšie ako naše zdravie. Neničme si to najcennejšie, čo máme a venujme väčšiu pozornosť potravinám, ktoré zvykneme dennodenne konzumovať. Nasledujúci zoznam vám ukáže, ktoré z bežných kupovaných potravín nášmu zdraviu neprospievajú.

Je oveľa jednoduchšie chorobám predchádzať ako s nimi bojovať. Preto by sme nemali svoje telo zbytočne zaťažovať škodlivinami, ktorých je okolo nás aj tak požehnane. Mnoho výrobcov s cieľom zvýšiť svoje finančné zisky ochotne predáva potraviny, ktoré nemajú so zdravou výživou absolútne nič spoločné. Nedostatok zdraviu prospešných látok, ktoré by sme mali prijímať z potravy, sa potom prejavuje na našom oslabenom imunitnom systéme a chátrajúcom zdraví.

Nasledujúci zoznam vám ukáže, ktorých potravín by ste sa mali vyvarovať, ak vám záleží na vašom zdraví. Vymeňte ich za domáce produkty alebo zvoľte ich zdravšiu náhradu. Zdravie máme len jedno, preto by sme sa oň mali starať najlepšie ako vieme.

Kuracie nugetky

pixabay.com

Lákavý vzhľad a omamná vôňa je dôvodom, prečo sa skoro každému zbiehajú slinky na tieto vyprážané kúsky kuracieho mäsa. Ide však ozaj o kuracie mäso? Množstvo výrobcov používa v tomto druhu jedla toľko syntetických látok, že sa o jedle takmer nedá hovoriť. Najmä malé deti sú týmto pokrmom očarené, no v skutočnosti do svojho tela dostávajú diglyceridy a karagenan.

Popcorn z mikrovlnky

pixabay.com

Balíčky s touto pochúťkou obsahujú trans tuky, známe pre svoj vysoký potenciál zvyšovať riziko srdcových chorôb. Okrem toho, ľudia majú prirodzene väčšiu chuť na potraviny, ktoré sú chrumkavé,  preto zjete popcornu oveľa viac ako je „zdravé“.

Diétna cola

pixabay.com

Jeden z najlepších marketingových trikov, aké kedy vznikli. Ľudia odmietali colu najmä z dôvodu vysokého obsahu cukrov. Keď však na trh prišla „diétna“ verzia tohto tmavého nápoja, bez obáv po nej siahol každý. Umelé sladidlá a zloženie, ktoré tiež môže spôsobovať obezitu, si nevšíma takmer nikto. Okrem toho cola obsahuje množstvo karamelových farbív, brómovaný rastlinný olej u ktorého je riziko, že môže spôsbovať neplodnosť a poruchy štítnej žľazy, bisfenol A a aspartám. To všetko sú látky, ktorým by ste sa vo svojom záujme mali vyhýbať.

Bujóny

pixabay.com

Určite ste už počuli o ich nelichotivej povesti. Glutaman sodný, ktorý je súčasťou týchto kociek dochucujúcich jedlo, je už dnes známou škodlivinou. Umelo stimuluje chuť do jedla, no nemá žiaden prínos pre zdravie. Kocky bujónu iež obsahujú umelé žlté farbivá, ktoré môžu u detí spôsobovať hyperaktivitu a nepriaznivo ovplyvňujú aj schopnosť koncentrácie.

Vysmážané jedlá

pixabay.com

Olej, ktorý sa bežne používa v prevádzkach s jedlom, nie je najkvalitnejší a o tom, koľkokrát je prepražený, radšej ani nechceme ani vedieť. Vysmážané jedlá sú takýmto olejom nasiaknuté a tým pádom obsahujú látky zodpovedné za vznik trombózy a môžu spôsobovať aj depresie.

Ľadový čaj vo fľaši

pixabay.com

Pri výrobe tejto sladenej „pochúťky“ je využívaných mnoho zahusťovadiel, stabilizátory, emulgátory a propylénglykol alginát. Táto zložka môže narúšať správne fungovanie kardiovaskulárneho systému a spôsobiť neurotoxické poruchy. O množstve cukru použitom v takomto nápoji radšej pomlčíme.

Nakladané uhorky

pixabay.com

V mnohých prípadoch kupovaných uhoriek sa potvrdil nezdravý obsah sodíka a benzoanu draselného.

Príliš oranžové pomaranče

pixabay.com

Medzi známe triky obchodníkov, ktorí sa neštítia hádam ničoho, patrí aj zafarbovanie potravín. Podozrivo krásne oranžové pomaranče môžu mať túto atraktívnu farbu len dodatočne vytvorenú. Farbivá, ktoré sú využité k vytvoreniu krajšieho odtieňa, ktorý predáva, obsahujú látky zodpovedné za zvýšenie rizika rakoviny.

Balená voda

pixabay.com

Ak máte možnosť, vždy siahnite po vode z kohútika alebo v supermarkete zvoľte vodu v sklenenej fľaši. Plasty, ktoré sú použité na výrobu fliaš, nemusia byť samé o sebe ihneď škodlivé. Problém však nastáva v prípade, keď dochádza k zmene teploty, čo je pri prevoze a uskladňovaní fliaš úplne bežné. Rozdielne teploty spôsobujú vyplavovanie škodlivín skrz plasty do vody a my tak prijímame látky zodpovedné za zvyšovanie rizika rakoviny, hormonálnej nerovnováhy alebo neplodnosti. Nebezpečné sú najmä plasty s obsahom bisfenolu A.

Dbajte o svoje zdravie a snažte sa eliminovať nákup týchto škodlivých potravín. Radšej zvoľte doma pestované plodiny a colu pokojne vymeňte za chutný domáci sirup.

Pozri aj: Myslela si, že na čele má obyčajnú pigmentovú škvrnu. Ak vás od opaľovania neodradia tieto šokujúce fotografie, tak potom už nič!

zdroj: babskeveci.sk (Jana L), sovkusom.ru

Viac článkov o zdraví nájdete TU.


Komentáre

komentárov