Bulharský slaný koláč Banica: Pripravíte ho veľmi rýchlo a výsledok je jednoducho úžasný

Banica je azda ten najznámejší pokrm z Bulharskej kuchyne. Ochutnali ste ho už niekedy? Momentálne sa teší veľkej popularite a vďaka tomuto receptu si ho môžete pripraviť aj vy. Príprava je ako vždy jednoduchá a pomerne rýchla a existuje mnoho typov tohto pokrmu. Každý turista by mal toto jedlo aspoň raz v živote vyskúšať.

banica1
takprosto.cc

Typy náplní sa môžu líšiť, môžete zvoliť mäsovú plnku, syrovú, prípadne aj smotanovo-jogurtovú. Cesto sa zvyčajne pripravuje trochu komplikovane, ale v dnešnom recepte si Banicu pripravíme s lístkovým cestom.

Budete potrebovať:

500 gramov lístkového cesta

300 gramov syra (napríklad balkánsky)

4 vajíčka

150 gramov rozpusteného masla

200 gramov kyslej smotany, prípadne kyslého mlieko

2 vajíčka

Postup:

Lístkové cesto si rozmrazíme, prípadne ho vyberieme z chladničky, ak je len chladené. Rozdelíme ho na časti.

banica3
takprosto.cc

V miske si zmiešame syr s vajíčkami. Plech si potrieme rozpusteným maslom a vystlieme ho jednou vrstvou cesta. To potrieme maslom. Na cesto dáme vrstvu syru a na vrch opäť vrstvu cesta, ktoré opäť potrieme maslom. Cesto môžeme zrolovať alebo len navrstviť a pokrájať na štvorce, aby sa nám pokrm lepšie servíroval. Je to úplne na vás. Ako posledná vrstva by mala ísť syrová. Celé to zalejeme kyslou smotanou s vajíčkami, tak, ako pri francúzskych zemiakoch.

banica4
takprosto.cc

Banicu pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov Celzia aspoň 30 až 35 minút.

banica2
takprosto.cc

Chcete vidieť, ako cesto na Banicu pripravujú naozaj zruční majstri? Pozrite si toto video:

zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), takprosto.cc

horoskop

Zadajte Váš e-mail, a my Vám pošleme elektronickú knihu ZDARMA!

Viac rýchlych a netradičných receptov nájdete TU.


Komentáre

komentárov