Chlieb bez múky


Čoraz častejšie sa stretávame s tým, že ľudia si chlieb pečú doma sami a ten z obchodov akosi obchádzajú. Nuž pochopiteľne. Má to hneď dva dôvody. Prvým je azda to, že chlieb z obchodov už nie je to, čo býval kedysi. Tým druhým zasa to, že z roka na rok stúpa počet celiatikov, alergikov na múku či lepok. Napriek tomu si mnoho ľudí život bez chleba nevie predstaviť. Patríte k nim tiež?

winter-wheat2
gardeningknowhow.com

Hádam netreba zdôrazňovať, že chlieb ako najzákladnejšia potravina v živote človeka chýba, pokiaľ ju nemá. Náhrad je množstvo. Tú najlepšiu si však môžete pripraviť u vás doma. A budete presne vedieť, čo vkladáte do úst.

Nie je chlieb ako chlieb

Chlieb spôsobuje problémy najmä v oblasti trávenia. Nehovoriac o jeho neblahom vplyve na pokožku. Toto však sa vám však pritrafí len vtedy, ak chlieb konzumujete nadmerne. Ako sa hovorí, všetko má svoje medze a jesť chlebík nikto nikdy nezakázal ani nezakáže. Druhá vec je však to, aký chlieb jeme. Doma máte možnosť pripraviť si dva druhy kvalitných chlebov – kváskový, alebo ten, ktorý neobsahuje pšenicu. Chlieb bez pšenice je rovnako výživný, ak aj nie viac, ako ten zo pšeničnej múky. Ibaže tento neobsahuje žiaden lepok ani kyselinu fytovú, ktorá je pre človeka, mierne povedané, škodlivá.

A Syrian man stands on a truck, which is being filled with wheat, in a field in Maarshamsha, Idlib countryside May 31, 2015. Picture taken May 31, 2015. REUTERS/Khalil Ashawi
nrttv.com

Chemická pšenica

Vedeli ste, že na ošetrenie pšenice sa dnes hromadne používa viac ako 60 rôznych chemikálii? Začína to bielidlami a končí konzervačnými látkami. Ešte stále si myslíte, že jesť pravidelne chlieb z takýchto produktov je úplne v pohode?

Bezlepkový chlieb je plnohodnotnou a zdravou náhradou toho pšeničného, navyše obsahuje čisto prírodné suroviny. A čo je veľmi dôležité – je lacný.

chleabspraying-pesticides-1020x560
yourfoodismedicine.com

Budete potrebovať:

4 vajcia

90g sezamových semiačok

90g slnečnicových semiačok

90g posekaných vlašských orechov

90g tekvicových semiačok

90g ľanových semiačok

½ ČL prášku do pečiva

100ml vlažnej vody

trochu soli

Postup prípravy:

Najprv si posekajte všetky semiačka a orechy nadrobno, alebo v tom lepšom prípade, na múku.

chleabseed mix 002
cabinorganic.com

Vyšľahajte bielka so soľou, aby bola bielková pena celkom pevná. Pridajte do nich prášok do pečiva a vodu a všetko spolu premiešajte. Následne prisypte všetky vopred zmiešanú múku zo semiačok a dobre premiešajte.

Vylejte cesto do vymastenej formy na pečenie chleba. Vložte do rúry predhriatej na 180 stupňov a pečte približne 50 minút.

Lithuanian_Bread_with_Seeds
amychaplin.com

Po dopečení vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. Chlieb z formy vybehne jednoducho sám, keď ju otočíte dole dnom. Dobrú chuť!

zdroj: babskeveci.sk (Monika), instructables.com

horoskop-april

Viac rýchlych a netradičných receptov nájdete TU.


Komentáre

komentárov