Čo je zdravšie: morská alebo klasická soľ? Po prečítaní tohto článku v tom budete mať konečne jasno

Lucia Mužlová

Aj vy často počúvate, že morská soľ je oveľa kvalitnejšia a zdravšia ako tá klasická, ktorú vidíme na stoloch v reštauráciách a mnohí ju kupujeme a máme doma? Dnes sa pozrieme na rozdiely medzi týmito dvoma druhmi a objasníme si informácie, ktoré sú často prezentované nesprávne alebo mylne.

Článok pokračuje pod videom ↓

Foto: pixabay

V poslednej dobe je morská soľ jednoducho trend. Hovorí sa, že je výživnejšia, čo sa obsahu minerálov týka a taktiež, že je zdravšia. Možno sklameme všetkých fanúšikov zdravej výživy, no naozaj sa jedná prevažne o „boom“ alebo aj o marketingový ťah predajcov. Najpodstatnejší rozdiel medzi morskou a klasickou soľou je zrejme asi len veľkosť kryštálikov a ich tvar.

Foto: pixabay

Keď sa pozrieme do minulosti, všetka soľ bola kedysi morskou soľou. Tým, ako sa menili klimatické podmienky samozrejme morská voda z niektorých častí planéty zmizla. Morská soľ teda skamenela, no pôvod je stále rovnaký. Čo sa morskej soli týka, hlavným rizikom v tomto prípade je práve aktuálny stav morí. Sú znečistené, plné odpadu, plastov a chemikálií, čo znamená, že tieto nežiaduce látky sa môžu vyskytovať aj v morskej soli. Samozrejme, všetko záleží od výrobcu, testov a kontroly kvality samotného produktu.

Aby sme tú klasickú soľ neochudobňovali, samozrejme, aj ona môže obsahovať nežiaduce látky. V tomto prípade sa ale jedná skôr o obsah ortuti a ťažkých kovov, ktoré sa prirodzene nachádzajú v tejto hornine.

Foto: pixabay

Keď sa ale pozrieme na nejaké zdravotné benefity, rozdiely tu môžu byť, ale zanedbateľné. Aj klasická aj morská soľ majú rovnaký obsah sodíka a minerálov. Bežná soľ je jodidovaná, čo znamená, že obsah jódu priaznivo ovplyvňuje čistiacu schopnosť organizmu a teda jej konzumáciou dodávate telu potrebný jód, ktorého majú ľudia často nedostatok. Morská soľ jodidovaná nebýva, čim sa vlastne o jód ochudobňujete. Jód je dôležitý najmä preto, lebo prispieva k správnemu fungovaniu štítnej žľazy. Obsah minerálov ostáva veľmi podobný, ak nie rovnaký.

Aké sú teda závery? Ak by sme vám mali odporučiť soľ, určite si vyberte klasickú a to hlavne z dôvodu, že obsahuje jód, ktorý telo potrebuje a v ostatných potravinách sa nachádza len minimálne. Morská soľ je považovaná za zdravšiu veľmi mylne, keďže obsah minerálov je rovnaký. Ak však budete mať lepší pocit, že robíte pre svoje zdravie viac, konzumujte pokojne morskú, no dajte si pozor na to, aby ste do tela prijali aj potrebný jód.

Pozri aj: Čo je zdravšie – čerstvé ovocie alebo zelenina? Po prečítaní tohto článku v tom budete mať konečne jasno

Lucia Mužlová

Najnovšie články