Domáca pletenka s tvarohom: Pripravte si túto jemnú sladkú pletenku, ktorá chutí najlepšie s čerstvým maslom a domácim džemom


Čo mávate najčastejšie na raňajky vy? Ak máte doma ratolesti, určite sú víťazom sladké raňajky. Tento víkend je ako stvorený na to, aby ste si upiekli túto skvelú domácu pletenku, ktorá trochu pripomína vianočku. Najlepšia je s džemom, maslom a samozrejme s teplým kakaom. Necháte sa zlákať?

pletenka8
coolinarika.com

Budeme potrebovať:

450 gramov polohrubej múky

125 ml teplého mlieka

125 ml vody

1 kocka droždia

1 lyžička cukru

1 lyžička soli

80 ml oleja

100 gramov tvarohu a lyžica kyslej smotany

1 vajíčko

žĺtok, sezam a cukor na posypanie a potretie

Postup:

Najskôr si vo väčšej miske zmiešame kocku droždia s vlažným mliekom, cukrom a troškou múky. Keď nám pri miešaní vznikne jemná pena, primiešame zvyšok múky, vodu, soľ a olej. Vypracujeme hutné cesto, ktoré prekryjeme utierkou a necháme kysnúť minimálne 30 až 45 minút. Cesto si rozdelíme na 4 časti.

pletenka2
coolinarika.com

Medzitým si pripravíme tvarohovú náplň. Stačí, ak zmiešame tvaroh, kyslú smotanu a vajíčko a v prípade potreby pridáme trochu cukru. Každý plát cesta potrieme tvarohovou plnkou a každý zo 4 plátov zrolujeme na dlhšie kúsky tak, ako je to na obrázku.

pletenka3
coolinarika.com

Zatočíme ako vianočku.

pletenka4
coolinarika.com
pletenka5
coolinarika.com

Pripravíme si vymastenú formu, kam budeme pletenku vkladať. Pletenku vo forme necháme ešte 30 minút dokysnúť pod utierkou.

pletenka6
coolinarika.com

Pred pečením ju potrieme vajíčkom, posypeme sezamom a prípadne cukrom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov približne 45 minút, alebo kým nebude pletenka na povrchu zlatistá. Podávame s džemom, nutellou alebo len s maslom. Dobrú chuť.

pletenka7
coolinarika.com

Pozri tiež: Domáce žemle na hamburgery: Ak sa naučíte piecť tieto jedinečné žemle, už nikdy si tento polotovar nekúpite v obchode

zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), coolinarika.com

horoskop-marec

Viac rýchlych a netradičných receptov nájdete TU.


Komentáre

komentárov