Už žiadny kašeľ a kýchanie počas jesene. Domáci elixír zdravia z 3 surovín dávkujte po lyžičkách každý deň a chrípka vás tento rok obíde


Blíži sa chrípkové obdobie a s tým sú spojené mnohé výdajky nehovoriac o tom, že vás to pripraví na pár dní o prácu. V lekárni necháte veľké množstvo peňazí za lieky a vitamíny. Ak však tomuto chcete predísť tento recept je dobrá voľba. Prinášame vám recept na domácu „medicínu“. Skladá sa len z jednoduchých 3 surovín ktorým účinky sú geniálne. 

Foto: pixabay

Budeme potrebovať:

1 kg pohánky

1 kg vlašských orechov

0,7 kg medu

Postup:

Foto: pixabay

Pomeľte spolu pohánku a orechy na čo najdrobnejšie. Do pomletej zmesi pridajte med a premiešajte. Pripravenú „medicínu“ skladujte v chladničke. Konzumujte ju trikrát denne počas 30 dní. Pre lepšiu chuť môžete pridať pomleté hrozienka alebo sušené marhule.

Užitočné vlastnosti pohánky

Vedeli ste, že v minulosti sa pohánka nazývala aj „kráľovnou obilnín“? Má to svoje opodstatnenie. Tí z vás, ktorí ju konzumujete pravidelne, určite viete, že obsahuje veľa vitamínov, minerálov a bielkovín a to v akejkoľvek podobe. Jesť ju môžete surovú, namočenú vo vode, tepelne spracovanú a dokonca aj pečenú, v nejakom dobrom zdravom koláči.

Foto: pixabay

Pohánka sa čím ďalej tým viac stáva znovu populárnou a obľúbená je najmä u ľudí, ktorí žijú zdravo. Prečo by ste aj vy nemohli začať konzumovať tento cenný dar od prírody? Aby ste však ponechali všetky zdravé vlastnosti pohánky, musíte ju nechať naklíčiť.

Pohánka je považovaná za jednu z najlepších potravín, čo sa obsahu antioxidantov týka a je dobre známe, že podporuje imunitný systém a spomaľuje proces starnutia. Štúdie potvrdili, že v porovnaní s ryžou, ktorá je mimochodom tiež pre zdravie prospešná, naklíčená pohánka obsahuje až 76-krát viac antioxidantov.

Pohánka taktiež bojuje proti obezite a nadváhe, čiže je dobrá pri diétach a zdravom životnom štýle. Reguluje hladinu cholesterolu a cukru v krvi a obsahuje bielkoviny a sacharidy, ktoré sú veľmi ľahko stráviteľné.

Foto: pixabay

Naklíčená pohánka tiež obsahuje organické kyseliny, kyselinu šťaveľovú, kyselinu maleínovú, kyselinu jablčnú, kyselinu linolénovú a kyselinu citrónovú, ktoré zodpovedajú za acidobázickú rovnováhu v črevách.

Pohánka taktiež obsahuje omega-3-mastné kyseliny, ktoré pomáhajú v prevencii kardiovaskulárnych chorôb a aterosklerózy.

Je plná vitamínov E a B, ktoré sú nevyhnutné pre normálne fungovanie nervového systému, za syntézu hemoglobínu a metabolizmu. Vitamín E je skvelý pomocník počas cvičenia a tiež napomáha k hojeniu rán a regenerácie pokožky.

Pozri aj: Takto vyzerá skutočná láska v podaní Orlanda Blooma. Nádherná fotografia jeho 98-ročnej babičky spolu s odkazom dojala milióny ľudí

Viac článkov o zdraví nájdete TU.


Komentáre

komentárov