Topené maslo: Ak sa naučíte tento recept našich starých mám, už nikdy nebudete používať iný tuk na varenie, pečenie a ani na jedenie

Michal Blaško

Možno ste už počuli o ghee masle, ktoré má pôvod v Indii a je dôležitou súčasťou ázijskej kuchyne už po stáročia. Výhodou je, že je zdravšie ako klasické maslo, neobsahuje žiadne cukry a je vhodnou alternatívou pre tých, ktorí trpia intoleranciou na laktózu. Takéto maslo si môžete zakúpiť v obchodoch so zdravou výživou, alebo si ho jednoducho pripravte doma.

Slovo „ghee“ v preklad znamená niečo ako posypať, alebo nasypať. Celý proces výroby spočíva v tom, že sa tuk oddelí od mliečnej sušiny a vody. Stačí maslo len roztopiť a po čase budete vidieť ako sa tuk oddeľuje a mliečna sušina usádza na spodku. Po celom procese je ghee maslo sýtej žltej farby a má olejovitú konzistenciu. Keď však vychladne, je krásne krémové.

ghee1
medicaldaily.com

Prečo by ste ho teda mali začleniť do svojho jedálnička?

Hlavne kvôli tomu, že má mnoho výhod a je to zdravšia forma klasického masla. Ghee maslo je bohaté na vitamíny A, D, E, ktoré sú v tuku. Maslo sa vám len tak ľahko nepokazí a vydrží v chladničke aj dva mesiace. Je prospešné aj pre črevné baktérie a posilňuje imunitný systém, podporuje mozog a zabezpečuje zdravý rast kostí. Taktiež je to dobrý pomocník pri chudnutí, rovnako ako kokosový olej, o ktorom sme vám už písali. Ghee maslo navyše môžete použiť pri varení aj pečení.

Postup

Do hrnca si dáme maslo nakrájané na kocky a postupne ho rozpúšťame.

ghee3
abeautifulplate.com

Na začiatku môžeme mať plameň vyšší, no asi po 5 minútach ho znížime tak, aby maslo stále bublalo.

ghee4
abeautifulplate.com

Celý proces trvá približne 30 minút a maslo je potrebné neustále miešať. Na začiatku sa vám na povrchu môže urobiť biela pena, tá však po chvíľke zmizne a začnú sa vám oddeľovať jednotlivé zložky, ako som to spomínala na začiatku článku.

ghee6
abeautifulplate.com

Keď vám ostane zlatistá, číra tekutina, maslo je hotové.

ghee7
abeautifulplate.com

Na spodku hrnca budete mať usadenú hmotu a preto ghee maslo prelejte do pohára cez sitko.

ghee8
abeautifulplate.com

Musím sa priznať, že keď som ho robila prvýkrát, tak mi zhorelo. Preto pri teplote v tomto prípade platí, že menej je niekedy viac.

ghee9
abeautifulplate.com

K receptu pridávam aj video, kde nájdete všetky kroky.

[youtube _1ZcIM9O2cI 720 410]

zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), sovkusom.ru

Najnovšie články