Gruzínska kuracia polievka: Veľmi podobná dobre známemu vývaru, no predsa len sa pripravuje trochu inak


Počuli ste už niekedy výraz Chikhirtma? Jedná sa o tradičnú gruzínsku polievku, ktorú ste si doma možno už niekedy aj pripravovali a vôbec ste netušili, že sa jedná práve o chikhirtma kuraciu polievku. Nie nadarmo sa hovorí, že kuracia polievka je na dušu. Táto vás ešte k tomu aj zahreje a nedeľný prvý chod máte vybavený. Idete ju s nami vyskúšať?

Táto polievočka sa najčastejšie pripravuje práve s kuracím alebo jahňacím mäsom. Ocot môžete nahradiť napríklad citrónovou šťavou, ktorú ja osobne používam radšej. 

Budete potrebovať:

1 menšie kura, prípadne kuracie krídla na polievku

5 žĺtkov

250 gramov cibule

50 ml octu alebo citrónovej šťavy

čierne korenie podľa chuti

bobkový list podľa chuti

soľ podľa chuti

vňaťka podľa chuti

koriander podľa chuti

Postup:

Klasicky si uvaríme vývar. Čiže do vody si vložíme kura, prípadne kuracie krídla. Polhodinu pred dovarením pridáme vňaťku, bobkový list a koreniny spolu so soľou. Kura vyberieme z hrnca a mäsko oberieme. Cibuľu si ošúpeme, nadrobno nakrájame a usmažíme na masle. Pridáme ju k vývaru a celé to varíme ešte 5 až 10 minút.

polievka1
sovkusom.ru

V miske si na záver rozšľaháme žĺtka s octom alebo s citrónovou šťavou a za stáleho miešania túto žĺtkovú zmes vylejeme do polievky. Stále ju miešame. Úplnou bodkou tohto receptu je, že do polievky naspäť vrátime kúsky kuracieho mäsa a pri podávaní ju posypeme koriandrom. Dobrú chuť.

zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), sovkusom.ru

Viac rýchlych a netradičných receptov nájdete TU.


Komentáre

komentárov