7 ohromujúcich faktov, ktoré by mal každý milovník hríbov vedieť


O tom, či je jesť hríby zdravé alebo nie, sa diskutuje dodnes. Správny hubár však vždy vie, kde sú jeho hranice. Vyberte sa do lesa a dobre sa snažte. Hríby totiž môžu vášmu zdraviu výrazne pomôcť. Najmä, ak ich jete v správnej miere.

pixabay.com

Hríby, ktoré sú bežne dostupné v našich lesoch, sú podľa odborníkov pre ľudský organizmus ťažké, telo ich nedokáže dobre stráviť a ani vstrebať živiny. Kým jedny sa za hríby z lesa bijú do pŕs, druhí sa na ne nemôžu ani dívať. Nech už je vaša skúsenosť akákoľvek, čítajte a priučte sa niečomu novému.

 Všetko o hríboch

Skúsení hubári vedia o hríboch mnoho. Problémom však je, že za skúsených sa považujú všetci, ktorí chodia hríby pravidelne zbierať. A to už hraničí s nezodpovednosťou. Skúsený hubár je odborník. Ostatní sú laici a nech sú ich skúsenosti s hríbmi akokoľvek pozitívne, dávka rešpektu je bezpodmienečne na mieste!

pixabay.com

Neumývajte ich

Hríby by ste nikdy nemali umývať. Voda ničí štruktúru hríbu a kazí aj jeho chuť. Skúsení hubári odporúčajú hríby pred úpravou len jemne očistiť kefkou. Je vo všeobecnosti známe, že hríby zvyšujú imunitu, pomáhajú pri lepšom fungovaní metabolizmu. Aj napriek sporným otáznikom zo strany niektorých odborníkov je dokázané, že taká hliva ustricová je v účinkoch na zdravie podobná očkovaniu proti chrípke! Niektoré hríby pomáhajú dokonca pri liečení alergií a artritídy.

pixabay.com

Produkujú vitamín D

Hríby sú ako špongie. Ak na ne svieti slnko čo len pár minút, vitamín D z neho absorbujú okamžite a ak na takýto hríb natrafíte práve vy, vedzte, že väčšie zásoby ste ani nemohli dostať. Vitamínu D dostanete z „osvietených“ hríbov viac, než keby ste sa niekoľko hodín opaľovali priamo na slnku.

Sporné pre vegeteriánov

Vo všeobecnosti rozdeľujeme potraviny na živočíšne a rastlinné, pri hríboch je to však trochu inak. Ako jedlo ich nemožno rozoznať, preto sú sporné aj pre množstvo vegetariánov. Pri štúdiách totiž začali vedci rozpoznávať viac živočíšny, než rastlinný pôvod. Obsahujú tiež veľa vitamínu B12, ktorý je pre ľudské telo dôležitý práve zo živočíšnej potravy. Aj tu štúdie dokázali, že ak jete hríby, dostanete do tela takú dávku vitamínu B12, ako keby ste zjedli hovädziu pečeň, či ryby.

pixabay.com

Aby toho nebolo málo, japonskí vedci dokázali, že ľudia, ktorí hríby jedia často, trpia onkologickými ochoreniami menej, než ostatní. V súčasnosti prebiehajú aj ďalšie podobné štúdie, ktoré sa zaoberajú potvrdením, alebo vyvrátením tejto skutočnosti. Faktom ostáva, že vo väčšine prípadov všetko nasvedčuje tomu, že hríby aktivitu nahromadených rakovinových buniek skutočne znižujú.

pixabay.com

Ak ste vášniví hubári, mali by ste byť stále opatrní. Tri krát meraj a raz rež platí v tomto prípade dvojnásobne. Ak si hríbom nie ste istí, v žiadnom prípade ho nezbierajte, nech by bol akokoľvek krásny a ukážkový. Pamätajte, že hríby vedia ľudí stále priotráviť, či zabiť.

Pozri aj: Prievan mi zabuchol dvere a ja som ostala vymknutá bez kľúčov. Pomohla mi táto jedna vec, ktorá vyriešila všetky problémy v mojej domácnosti!

zdroj: babskeveci.sk (M), sovkusom.ru

horoskop-april

Komentáre

komentárov