Japonské tajomstvo štíhlosti a mladosti: 5 pravidiel, vďaka ktorým som schudla 10 kilogramov

Gabriela Kinčoková Zdravie

Foto: maxpixel

Pri slove diéta každému hneď napadne nejaké obmedzenie. Obmedzenie v jedení sladkostí, pití sladkých nápojov či obmedzenie v jedení pečiva. Predstavte si však, že budete držať diétu počas, ktorej budete môcť jesť naozaj čokoľvek a aj tak schudnete.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Charles levie (@chucklevie) on

Samozrejme, nie je to len tak. Aj tu existujú nejaké pravidlá a to napríklad, že samotné jedlá nie sú kalorické. Diéta, ktorú vám predstavíme pochádza z Japonska a aj vďaka kultúre stravovania vo východných krajinách sú ľudia väčšinou štíhli, zdraví a dožívajú sa vyššieho priemerného veku. Toto sú pravidlá nízkokalorickej diéty:

Výdatné jedlá bez prejedania sa

Existuje porekadlo, ktoré hovorí: „Jedzte, kým hlad nezmizne“. Toto porekadlo je prvým a snáď najdôležitejším bodom. Je veľmi dôležité prestať jesť práve v čase, keď prestane cítiť hlad. Akonáhle budete cítiť, že váš žalúdok je plnší a vy nepociťujete hlad, nepokračujte v jedení. Pred každým jedlom si doprajte misku polievky, ktorá povzbudí vaše telo a zaleje vám žalúdok. Veľmi dôležité je taktiež vychutnať si každý kúsok jedla a hlavne jesť pomaly.

Zdravé sacharidy

Základom japonských jedál je ryža. Avšak, dnes sa zameriame na časť Japonska, Okinawu, kde sú základom sladké zemiaky. Takisto namiesto klasických pšeničných a ryžových rezancov používajú pohánku. Počas dňa konzumujú maximum zelenej a žltej zeleniny, ktorá tvorí dve tretiny ich dennej stravy. Ich strava obsahuje veľké množstvo zdravých sacharidov, ktoré sa nepremieňajú na tuk.

Morské plody

 

View this post on Instagram

 

A post shared by All Suburbs Catering (@all_suburbs_catering) on

Ostrov Okinawa a teda jeho obyvatelia po väčšinu času uprednostňujú hlavne morské plody, ktoré jedia aj trikrát týždenne. Tieto morské plody majú veľmi málo kalórií a naopak obsahujú veľa železa, jódu a vápnika. Veľmi zaujímavý fakt je, že obyvatelia časti Okinawa nejedia takmer žiadne mäso. Jediné mäso sú práve ryby a morské plody.

Fermentované výrobky

Tradičný pre japonskú kuchyňu je najmä sójový tofu syr. Ženy na ostrove Okinawa ho začínajú konzumovať už v období skorej menopauzy, pretože tofu má v sebe látky podobné ženským hormónom. Fermentované sójové produkty ako je napríklad fazuľa, sójová omáčka a miso pasta pomáhajú jedlu lepšie sa stráviť. Obsahujú viac probiotík a zlepšujú črevnú mikroflóru.

Výživový režim

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Good Earth🌿 (@thegood_earth) on

Pokiaľ sa vám často prejavujú problémy s pálením záhy či ťažkosti v žalúdku, skúste jesť pravidelne a pomaly rovnako ako Japonci. Pomalá a pravidelná konzumácia potravy spôsobí, že bude lepšie stráviteľná. Svoje raňajky zložte z rýb, zeleného čaju a zeleniny. Na obed si pripravte polievku, ryžu s rybou a zeleninou, tofu, vajíčka a ovocie. Takisto si môžete pripraviť kašu zo sladkých zemiakov, pohánkové rezance alebo zeleninový šalát.

Nie je ľahké prispôsobiť sa na režim a celkové stravovanie Japoncov. Samozrejme, je iná aj kvalita jednotlivých potravín, no akonáhle to skúsite, vaše telo sa vám poďakuje. Nie len, že budú kilogramy na váhe ubúdať, rovnako sa zlepší fungovanie vášho tráviaceho traktu.

sovkusom.ru
0
Komentovať (0)