Je správne skladovať pečivo v mrazničke? Teraz už budete vedieť, pri ktorých potravinách je to v poriadku

Hyriaková Kristína

Foto: pexels

Občas toho nakúpite viac, ako skutočne skonzumujete a niekedy máte aj navarené oveľa viac, ako si myslíte, že reálne zjete. Je to úplne normálne. Ale čo potom robíte s tým jedlom?

Asi je jasné, že to posledné, čo by ste chceli, je vyhadzovať ho. Preto ľudia veľmi často niektoré potraviny zamrazia. Nie vždy je to však výhra. Hovorí sa, že veľmi veľa výrobkov po zmrazení a rozmrazené stráca svoje vlastnosti a taktiež, že je poškodená celková textúra. Ktoré jedlo môžete zamraziť a ktoré zase nie?

Chlieb

Chlieb a ďalšie pečivo je niečo, čo v prípade menšej domácnosti veľmi často vôbec neskonzumujete, a to napriek tomu, že ho máte veľmi radi. Môžete ho nechať vysušiť alebo ho odložíte do mrazničky. A to je ten dobrý prípad. Po vybratí z mrazničky je totižto pečivo ako čerstvé.

Foto: unsplash

Tvaroh

Tvaroh je taktiež potravina, ktorá zamrazením nestratí žiadnu zo svojich chutí. Nestane sa suchý a ani nebude mať zvláštnu gumenú textúru. Jednoznačne stojí za to, aby ste si ho dali do mrazničky.

Feta syr

Feta je výborný syr, ktorý sa hodí do šalátov a aj do polievok. Avšak, keď ho necháte v mrazničke, tento syr stratí svoju štruktúru a premení sa na zvláštne kúsky, ktoré stratia svoje čaro. Jeho chuť taktiež už nie je taká, ako keď ho máte doma čerstvý. Neodporúča sa teda mať ho v mrazničke.

Tvrdý syr

Kocka syru je taktiež niečo, čo ani po zamrazení nestratí svoju chuť a štruktúru. Môžete si ho tiež nechať v mrazničke už nakrájaný alebo aj nastrúhaný.

Foto: unsplash

Tofu

Tofu je úžasná alternatíva mäsa, môžete si ho dať do šalátov, ale aj s rôznymi omáčkami. Nachádza sa v ňom veľa bielkovín, má však krátku trvanlivosť. Keď ho dáte do mrazničky, je skutočne pozoruhodné, že nestratí svoju chuť a ani štruktúru. Jednoznačne stojí za uchovanie v mrazničke.

Mlieko

Možno vám to príde zvláštne, ale skutočne. Keď dáte do mrazničky mlieko a následne ho potom rozmrazíte a podávate, budete prekvapení, ale chuť sa vôbec nezmení. Určite teda stojí za zmrazenie.

Zelenina

Je veľmi dobre známe, že zelenina môže ísť do mrazničky, asi o tom nemusíme diskutovať. Skúšali ste však niekedy zamraziť čerstvú zeleninu? Je to oveľa lepšie, ako kupovať mrazenú, pretože práve táto vôbec nestratí na chuti. Môžete ju aj nastrúhať či nakrájať a dať do špeciálnych vreciek. Skutočne to oceníte.

Foto: pixabay

Zemiaky

Uvarené zemiaky by asi do mrazničky dával len málokto, pretože by sme čakali, že sa zmení ich chuť alebo konzistencia. Nestane sa tak a keď ich zohrejete v mikrovlnke alebo v rúre, budú chutiť presne ako čerstvé. Surové zemiaky ale do mrazničky nedávajte. Aj keď ich máme voľne doma, nechceme, aby nám zmrzli. Následne strácajú kvalitu aj chuť.

Ľadový šalát

Toto je jedno veľké nie. Šalát sa po zamrazení stane slizkým a úplne stratí svoju pôvodnú podobu aj chuť. Určite ho nedávajte zamraziť. Naopak baby špenát je v poriadku, rovnako aj čerstvé bylinky.

Vajcia

Občas sa stane, že v recepte sú len žĺtky, poprípade len bielka. Rozbité vajíčka môžete dať úplne v poriadku do mrazničky. Hoci ich tam nemôžete skladovať príliš dlho, verte tomu, že nakoniec si z nich budete môcť o dva týždne na to spraviť super praženicu.

Foto: unsplash

Pizza

Objednali ste si pizzu, ktorú nevládzete dojesť? Ak ju dáte do mrazničky, bude to, ako keby ste ju rovno vyhodili. Určite ju nedávajte do mrazničky, keď ju potom vytiahnete, nebude ani zďaleka dobrá.

Foto: unsplash

Cestoviny

Cestoviny po zamrazení prídu o svoju štruktúru a stanú sa trochu menej elastické a viac mäsité a mokré, ale zásadný rozdiel v chuti určite nespozorujete. Nebojte sa ich preto zamraziť.

Foto: unsplash

Banán a jablko

Rozmrazovanie banánov a jabĺk určite nestojí za to. Ich štruktúra je jednoznačne narušená, stane sa slizká a vzhľad nepríjemný. Na druhej strane, je to jednoznačne niečo, čo si môžete pridať do smoothie. Ak teda chcete použiť ovocie na to, určite neurobíte krok vedľa. Na mrazenie je vhodnejší banán, lesné plody a napríklad aj ananás či mango.

Skvelý tip na záver: Do mrazničky si pravidelne dávame zamraziť domáci vývar. Či už zeleninový alebo kurací či hovädzí. Uskladniť ho môžete vo väčších nádobách ale aj v zásobníku na ľad. Takto keď potrebujete len trochu do omáčky, vyberiete si jednu dve kocky. Máte doma nedopité víno a rovnako s ním často varíte? Neotvárajte celú 7 decovú fľašu. Ak vám nabudúce ostane, rovnako zo zmrazte v zásobníku s ľadom.

Adme

Najnovšie články