Jedzte tieto potraviny a schudnite! Dlho očakávaný zoznam najlepšej diéty za rok 2019, na ktorý ste čakali

Lucia Mužlová Zdravie

Foto: pexels

Stredomorská diéta bola vyhlásená za diétu roka 2019. Podporuje chudnutie a pomáha predchádzať rakovine a srdcovo-cievnym chorobám. Diéta sa zameriava na zdravé tuky, ovocie, zeleninu, orechy, mliečne výrobky či ryby. Poprvýkrát sa dostala Stredomorská diéta do rebríčku Top diét.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dani | Dollop of Dani (@dollop_of_dani) on

Stredomorská diéta však nie je žiadnou novinkou. Ľudia ju dodržiavajú už od 60-tych rokov. Medzi jej výhody patria tiež dlhovekosť, prevencia chorôb či spomínaná strata hmotnosti.

Aký je základ Stredomorskej diéty?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pasko’s Balkan Grill (@paskosbalkangrill) on

Táto diéta má svoje začiatky v krajinách, ktoré obklopuje Stredozemné more. Ľudia žijúci v týchto krajinách sú menej náchylní na obezitu či srdcové ochorenia ako napríklad Američania. Stredozemská diéta nie je len diéta, ale rovnako aj životný štýl, na ktorý sa dá zvyknúť a riadiť sa ním aj po schudnutí. Základom sú zdravé tuky, orechy, ovocie a zelenina. Keď sa povie Stredomorie, každý z nás si predstaví olivy, víno a ryby. Výskumy ukazujú, že stravovanie podľa národov žijúcich v tejto oblasti dokonca môže spomaľovať starnutie. Najlepšie na tejto diéte je, že to nie je diéta v pravom slova zmysle. Rozmanitosť potravín poskytuje človeku mnoho možností, ako sa stravovať.

Čo teda môžem jesť?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @ct.fit_ on

  • Ovocie: Čerstvé ovocie, ako sú jablká, pomaranče, hrušky, melón, hrozno, lesné plody, datle, figy, broskyne a grapefruity. V poriadku je aj mrazené ovocie alebo kompóty bez konzervačných látok a veľkého množstva cukru.
  • Zelenina: Akákoľvek čerstvá zelenina ale hlavne paradajky, špenát, brokolica, kapusta, šampiňóny, ružičkový kel, karfiol, uhorky, paprika, tekvica a cibuľa. Nezabudnite na koreňovú zeleninu a aj sladké zemiaky, zemiaky, repu a petržlen. Taktiež je v poriadku mrazená zelenina a aj nakladaná zelenina bez konzervačných látok. Pozor na obsah soli v nálevoch.
  • Celozrnné potraviny:Chlieb a cestoviny vyrobené z celých zŕn. Patrí sem celozrnná pšenica, ovos, jačmeň, raž, quinoa a hnedá ryža.
  • Orechy a semená : Celé orechy ako mandle, vlašské orechy, lieskové orechy, kešu a pistácie. Semená, ako sú slnečnicové semená, tekvicové semená, sezamové semená a ľanové semienka.
  • Strukoviny : čierne fazuľa, fazuľa, pinto fazuľa, hrach, šošovica a cícer.
  • Zdravé tuky : Extra panenský olivový olej, avokádo, avokádový olej, orechový olej, olivy.
  • Mliečne výrobky : Malé množstvo mliečnych výrobkov, akými sú grécky jogurt, syr a mlieko.
  • Ryby a morské plody : Ryby a mäkkýše ako losos, sardinky, makrela, krevety, tuniak, pstruh a mušle.
  • Iné živočíšne bielkoviny : Menšie množstvo hydiny, bravčového mäsa a iných chudých variácií. Červené mäso by ste si mali dopriať len príležitostne.
  • Bylinky a koreniny : Cesnak, oregano, bazalka, tymián, mäta, šalvia, rozmarín, škorica, muškátový oriešok a ďalšie.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eat This & Romaine Calm (@eat_this_and_romaine_calm) on

Ako vidíte, máte naozaj veľa možností. Vyberte si kombinácie, ktoré vám chutia najviac, snažte sa dopriať si čo najviac čerstvej zeleniny a ovocia a ak môžete, dávajte prednosť rýchlemu vareniu. Zeleninka napríklad chutí lepšie restovaná, grilovaná, alebo dusená ale do chrumkava.

womenshealthmag
0
Komentovať (0)