Konzumujete 5-dňovú ryžu alebo cestoviny? Po prečítaní článku s tým okamžite prestanete

Hyriaková Kristína

Foto: unsplash

Ak je mäso príliš dlho na pulte, všetci vieme, že ho musíme vyhodiť. Čo však ryža alebo cestoviny? Mnohí ľudia si myslia, že je to neškodné, nie je to však pravda.

Článok pokračuje pod videom ↓

Rozmyslíte si to, keď sa dozviete o baktérii Bacillus cereus. Tá žije podľa portálu Science Alert úplne všade, kde je to možné, napríklad v pôde, jedle alebo aj v čreve. Niektoré kmene tejto baktérie sú užitočné probiotiká, iné vám môžu spôsobiť nepríjemnú otravu jedlom, najhoršie scenáre však hovoria aj o smrti. V roku 2005 bol jeden zaujímavý prípad, kedy 5 detí v jednej rodine ochorelo z konzumácie štvordňových cestovín.

Foto: unsplash

Úmrtia kvôli jednej veci

Najmladšie dieťa dokonca tragicky zomrelo. Zistilo sa, že aj keď sú úmrtia zriedkavé, sú známe niekoľké prípady. Jeden prípad muža, ktorý si uvaril cestoviny dopredu a jedol ich o päť dní neskôr, začal trpieť zvracaním a bolesťami brucha, nakoniec v noci zomrel. Je dôležité povedať, že mnohí ľudia sa z tohto dostanú, no pre tých, ktorí majú zhoršenú imunitu, je to naozaj ťažké. Väčšina sa však vylieči bez akejkoľvek liečby.

Foto: unsplash

Baktérie sa nedajú prebiť teplom, preto sa na cestovinách a napríklad aj ryži veľmi dlho drží. Po štyroch dňoch by ste teda konzumáciu uvarených cestovín mali určite zvážiť. Ako to doma robíte vy? Koľko dní konzumujete cestoviny?

Najnovšie články