Konzumujete soľ každý deň? Ak áno, s veľkou pravdepodobnosťou jete aj plasty, hovorí nová štúdia


O vplyve soli na ľudské zdravie sa viedlo už množstvo diskusií. Názory, či je soľ zdraviu škodlivá alebo naopak prospešná, sa môžu líšiť. Táto nová štúdia však odhalila ďalší znepokojujúci fakt. V soli sa totiž nachádzajú mikroplasty. 

Štúdia publikovaná v časopise Environmental Science and Technology hovorí, že viac ako 90% soli na svete, ktorú spotrebujeme, môže v sebe obsahovať mikroplasty. To v konečnom dôsledku znamená nepriaznivý vplyv na ľudské zdravie. Priemerný dospelý človek totiž môže ročne spotrebovať približne 2-tisíc mikroplastov pochádzajúcich zo soli.

foto: Unsplash

Tieto plastové kúsky merajú menej ako 5 milimetrov a vznikajú pri rozkladaní väčších kusov plastu, hovorí National Ocean Service. Dokonca sa nachádzajú aj v niektorých zdravotných alebo kozmetických výrobkoch, čistiacich prostriedkoch alebo zubných pastách. Tieto miktoplasty sú také malé, že v konečnom dôsledku dokážu prejsť aj filtračnými systémami vody a nakoniec tak skončia na našom tanieri.

Výskumníci z Južnej Kórei sa spojili so spoločnosťou Greenpeace East Asia a zamerali sa na geografický výskum rozšírenia mikroplastov. Z 39 značiek morskej soli pochádzajúcej z 21 krajín Európy, Afriky, Ázie či Severnej a Južnej Ameriky. Zistili, že množstvo mikroplastov v jednotlivých druhoch soli sa značne líši. Názvy značiek však vo svojej publikovanej štúdii nezverejnili. Výskum však ukázal, že hladiny mikroplastov v soli v boli vysoké najmä v Ázii, ktorá patrí medzi najznečistenejšie oblasti sveta.

Foto: Pixabay

Štúdia ukázala, že najhoršie na tom je práve morská soľ. Vzniká totiž odparovaním morskej vody a kvôli jej nedostatočnému spracovaniu v nej často zostávajú stopové prvky, napríklad aj plastov. Zistilo sa, že iba tri značky soli v sebe neobsahujú tieto škodlivé mikroplasty. A to soľ pochádzajúca z Taiwanu, Číny a z Francúzska.

Keďže ide o nový výskum, presné dôsledky na ľudské zdravie ešte žiaľ nie sú známe. Čiastočky plastov sa začali v produktoch objavovať približne pred 50 rokmi a odvtedy sa ich množstvo rozrastá. A aj preto sú tieto výsledky veľmi znepokojujúce.

iflscience.com

 


Komentáre

komentárov