Krájanie cibule bez sĺz, paradajky bez šupky alebo nadýchaná mliečna pena. 10 skvelých vecí, ktoré dokáže aj tá najlacnejšia mikrovlnka


V dnešnej dobe azda neexistuje domácnosť, ktorej súčasťou kuchyne by nebola aj mikrovlná rúra. Rýchlo zohreje jedlo a nápoje a nám ušetrí množstva času a použitých hrncov. Vedeli ste, že tento spotrebič sa dá využiť aj na prípravu rýchleho koláča, pomôže vám so šúpaním cesnaku alebo vám uľahčí krájanie cibule? Osvojte si nasledujúce návody, ktoré vám pomôžu uľahčiť si každodennú prácu.

commons.wikimedia.org

Ak využívate mikrovlnú rúru len na zohrievanie jedál a nápojov, robíte veľkú chybu. Využiť potenciál mirkovlnky sa dá i inými spôsobmi. Nasledujúce tipy vás určite prekvapia.

Rýchly hrnčekový koláč

Receptov na hrnčekové koláčiky, ktoré si môžete pripraviť v mikrovlnke, je habadej. Tento je však základ a klasika, ktorá sa hodí najmä na raňajky s pohárom mlieka, prípadne džemom.

flickr.com

Stačí, že si v hrnčeku rozmiešate jedno vajce, pridáme k nemu polievkovú lyžicu múky, lyžičku kakaa, kopcovitú lyžicu práškového cukru a všetko dobre vymiešame. Na záver pridáme štvrť kávovej lyžičky prášku do pečiva, tri polievkové lyžice mlieka a po opätovnom zamiešaní pridáme postupne lyžicu oleja. Môžeme dochuťiť škoricou alebo vanilkou a zmes v hrnčeku necháme v mikrovlnke 3 minúty. Koláčik po upečení vyklopíme a podávame.

Vysušte riad

Niektoré kusy skleneného riadu sa ručne sušia naozaj ťažko. Ak nechcete čakať, kým z nich voda odkvapká, vložte ich do mikrovlnky a nechajte zohrievať minútu až dve, pokiaľ nie sú poháre suché. Skvelý spôsob, ako vysušiť poháre pred zaváraním.

Chrumkavé zemiakové lupienky

Rýchla príprava slanej pochúťky vás iste poteší. Nakrájajte si zemiaky na veľmi tenké kolieska (môžete použiť strúhadlo), vysušte ich papierovou vreckovkou a položte ich na tanier tak, aby sa neprekrývali. Posypte ich soľou a obľúbeným korením a pridajte zopár kvapiek olivového oleja. Následne ich dajte do mikrovlnky dvakrát na tri minúty (po troch minútach je potrebné zemiaky otočiť) a potom si už len vychutnajte skvelú dobrotu.

Rýchle sušenie byliniek

maxpixel.freegreatpicture.com

Usušte si bylinky na neskoršie použitie za pár minút. Naukladajte ich na papierový obrúsok a potom vložte do mikrovlnej rúry na 30 sekúnd. Následne ich otočte a znova zapnite rúru na 30 sekúnd. Proces zohrievania a otáčania opakujte dovtedy, pokiaľ nie sú usušené. V závislosti od druhu rastliny to zaberie len tri až štyri minúty.

Nadýchaná mliečna pena

Rady si vychutnáte dobrú kávičku s nadýchanou penou? Pripraviť si ju môžete aj v mikrovlnnej rúre. Stačí vám na to plastová nádoba s vekom alebo sklenený zaváraninový pohár s vrchnákom. Nalejte trochu mlieka, uzavrite nádobu a dobre pretrepte asi 30 sekúnd. Potom vložte mlieko v nádobe bez uzáveru na rovnaký čas do mikrovlnky a môžete si vychutnať svoju šálku kávy s bohatou penou.

Rýchle šúpanie cesnaku

pixabay.com

Obľúbený trik, ktorý zvyknem využívať. Jednoducho vezmite celý cesnak a vložte ho do mirkovlnky na 15 až 20 sekúnd. Ošúpete ho jedným ťahom!

Viac šťavy z ovocia

pixnio.com

Vďaka teplu dostanete viac chutnej šťavy z pomarančov alebo citrónov. Stačí, že ich pred odšťavovaním vložíte v celku na 10 až 20 sekúnd do mikrovlnky. Kôra citrusov by mala byť príjemne teplá. Následne ich rozrežte na polovicu a ručne odšťavujte.

Cibuľa bez sĺz

Ak nechcete roniť krokodílie slzy pri krájaní cibule, pomáha vraj žutie žuvačky alebo chleba. Pomôcť si môžete aj mikrovlnou rúrou, do ktorej vložíte cibuľu pred krájaním na 30 sekúnd, pri stredne silnom výkone. Nezabudnite však najprv odrezať stopky. Po vybratí môžete rovno krájať.

Paradajky bez šupky

flickr.com

Do rôznych receptov sa hodia skôr ošúpané paradajky. Bežne sa tento efekt dosiahne zalievaním vriacou vodou. Proces môžete zrýchliť vďaka mikrovlnke. Paradajky na ich spodnej strane nadrežte do kríža a vložte do mikrovlnky. Na strednom stupni ich zahrejte na 30 sekúnd a nechajte asi 2 minúty postáť. Následne ich veľmi elegantne a jednoducho zbavíte šupky.

Z tvrdého pečiva mäkká lahôdka

Ak máte starší chlieb, rožky alebo ste ich nebodaj nechali vonku z chlebníka a pečivo vám stvrdlo, nemusíte ich vyhadzovať. Položte ich na tanier, prikryte vlhkou utierkou a vložte do mikrovlnej rúry na 10 sekúnd. Veľmi užitočný tip, čo poviete?

zdroj: babskeveci.sk (Jana L)

Viac skvelých návodov nájdete TU.


Komentáre

komentárov