Všetci mi hovorili, že chlieb do mrazničky nepatrí, no nie je to pravda! Týchto 10 potravín môžete mať v mrazničke bez toho, aby sa znehodnotili

Zmrazovanie potravín nie je žiadnou novinkou, no ešte stále nie sme dostatočne dôkladne oboznámení s tým, čo všetko zmrazovať môžeme a čo nie. Po svete sa donedávna rozširovali informácie, že potraviny sa zmrazovaním znehodnocujú. Nie vždy to však platí.

pixabay.com

Ak by sme otvorili chladničku bežného spotrebiteľa, našli by sme v nej zmrazené mäso, zeleninu, zopár druhov ovocia a, samozrejme, vňať a kôpor. Životnosť niektorých potravín môžete však predĺžiť a nie ich vyhadzovať. A verte, že ich je oveľa viac než sú vyššie vymenované.

Znesú sa s mrazom

Vaječné bielky – ak ste doteraz piekli koláč, kam išli iba žĺtky a bielky ste s neistotou, či ich ešte využijete, vkladali do chladničky v pohári, teraz ich môžete dať o poličku nižšie. V mrazničke totiž vydržia až pokým si nebudete istí, že z nich idete niečo piecť. Alebo šľahať. Alebo aj čokoľvek iné. V mrazničke totiž bielky vydržia až 12 mesiacov! Aby toho nebolo málo – to isté môžete urobiť aj so žĺtkami.

sovkusom.ru

Chlieb – je bežnou súčasťou mrazničky, no akosi stále prevláda názor, že skladovať ho pri nízkych teplotách možno len prechodne a núdzovo. Neexistuje väčšia nepravda. Chlieb v mrazničke vydrží až 3 mesiace a po rozmrazení bude opäť mäkký ako po vytiahnutí z pece.

pixabay.com

Orechy – najmä tie vlašské, ale aj všetky ostatné druhy môžu ostať v mrazničke prinajmenšom 4 mesiace. Potom sa pokaziť môžu a nemusia, je to individuálne. Ak ich necháte v mrazničke dlhšie ako 4 mesiace, môže tuk v nich podľahnúť oxidačnému procesu a tie po rozmrazení ostanú takpovediac stuchnuté. Napriek tomu sú 4 mesiace viac než dosť, minimálne oproti tomu, ako rýchlo by sa orechy znehodnotili pri skladovaní v izbovej teplote.

pixabay.com

Mlieko – je možné skladovať v mrazničke približne 3 mesiace, potom sa odporúča rozmraziť a čo najskôr vypiť.

pixabay.com

Celozrnná múka – je produkt, ktorému sa v mrazničke zastaví životnosť a nezhorkne ani nestuchne ako pri izbovej teplote. Ak teda pečiete z celozrnnej múky, skladujte ju v mrazničke a môžete tak pokojne robiť celé dva roky. Presne toľko totiž celozrnná múka v mraze vydrží bez znehodnotenia.

pixabay.com

Údený losos – je potravina, pri ktorej by mnoho ľudí povedalo, že by mal vydržať aj v chladničke. Napriek tomu, že je údený, losos je veľmi jemné mäso, ktoré neradno opatrovať dlhodobo v chladničke. Ak ste teda údeného lososa kúpili do zásoby, uložte ho potom radšej do mrazničky. V nej vydrží viac ako 2 mesiace.

pixabay.com

Tofu – milovníci zdravého jedla určite vedia, že tofu môže byť v mrazničke dlhšie ako 5 mesiacov. Približne polroka totiž bez problémov vydrží a neznehodnotí sa z neho ani miligram. Samozrejme, ideálne je zjesť ho čerstvé, no ani po rozmrazení nebudete cítiť väčší rozdiel.

pixabay.com

Šľahačková smotana – je podobne ako mlieko skladovateľná v mrazničke aj dlhodobo. Ak si ju tam totiž necháte aj 4 mesiace, na kvalite ani chuti jej to nijako neuberie.

pixabay.com

Šunka – je takisto druh mäsa, ibaže spracovaného. Ak môžete nechávať v mrazničke párky, prečo teda nie šunku a salámu? Keďže šunka sa odporúča skonzumovať už tri dni po jej zakúpení, mraznička je ideálnym riešením pre tých, ktorí neradi chodia do potravín každý druhý deň a nakupujú radšej vo väčšom.

pixabay.com

zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru

Zadajte Váš e-mail, a my Vám pošleme elektronickú knihu ZDARMA!


Komentáre

komentárov