Len dve ingrediencie a 10 minút budete potrebovať na výrobu domáceho mascarpone, ktoré je oveľa chutnejšie než to z obchodu


Určite to poznáte aj vy. Ten skvelý pocit, keď si môžete nejakú potravinu, ktorú bežne kupujete v obchode, vyrobiť aj sami doma. Ja osobne vždy túto príležitosť využívam a nie je to inak ani pri tomto recepte. Domáce krémové mascarpone si pripravíte už z dvoch ingrediencií.

Mascarpone asi väčšina z nás využíva pri príprave dezertov. Je skvelé do krémov, ako našľahaná zmrzlina, osladené s medom ho môžete podávať len tak s ovocím, ale naplníte ním aj ravioly. Mascarpone si jednoducho miesto v našej kuchyni určite zaslúži.

mascarpone1
food52.com

Už sa mi párkrát stalo, že bol tento krémový syr (áno je to syr) vypredaný a nič na svete proste mascarpone nenahradí. Čo mi iné ostávalo ako zmeniť recept a kúpiť aspoň kyslú smotanu? Potom som ale natrafila na tento skvelý a jednoduchý recept.

Samotná príprava trvá približne 10 minút a mascarpone potom už len odpočíva v chladničke minimálne jednu noc. Na ďalší deň ho už môžete použiť napríklad do palaciniek alebo na lievance. Ak varíte zdravo, radi a bez éčok a iných pridaných látok, tento recept je určený priamo pre vás.

Budete potrebovať:

2 hrnčeky smotany (najlepšia je tá, čo má najviac tuku, napr. 40%)

1 lyžička citrónovej šťavy

Postup:

Smotanu nalejte do hrnca a dajte na mierny plameň.

mascarpone2
food52.com

Postupným zahrievaním by ste mali dosiahnuť teplotu 90 stupňov Celzia a táto teplota by mala ostať konštantná. Po troch minútach varenia pridajte citrón a varte ďalšie tri minúty.

mascarpone3
food52.com

Celú zmes odstavte zo sporáku a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Pripravte si klasickú utierku, takú, akú používali ešte naše maminky. Mascarpone nalejte do utierky, ktorú umiestnite do cedníku a hrnca. Cez noc sa odstredí srvátka, ktorá ostane v hrnci.

mascarpone4
food52.com

Mascarpone môžete hneď na druhý deň použiť. V chladničke vám vydrží aj pár dní, ale presuňte ho do uzavretej nádobky. Verím, že vás takáto domáca výroba poteší, a keďže to nie je vôbec náročné, môžete sa do toho pustiť hneď teraz. Dobrú chuť.

mascarpone5
food52.com

zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), food52.com

 

Zadajte Váš e-mail, a my Vám pošleme elektronickú knihu ZDARMA!

Viac rýchlych a netradičných receptov nájdete TU.


Komentáre

komentárov