Litovské zemiakové knedle s mäsom: Najlepšie chutia s kyslou smotanou, slaninkou a skaramelizovanou cibuľkou

Lucia Mužlová

Dnes by sme sa s vami chceli podeliť o tento tradičný recept, ktorý pochádza z Litvy. Zemiakové knedle sa nedajú porovnať so žiadnymi, ktoré si kúpite ako polotovar v obchode. Ich konzistencia dokonca trochu pripomína naše tradičné knedle. Chutia naozaj vynikajúco a najlepšie sú s kyslou smotanou alebo rozpusteným maslom, či tukom so slaninky. Necháte sa zlákať?

Budete potrebovať:

12 zemiakov

300 gramov mletého bravčového mäsa

1 vajíčko

trošku škrobu

500 gramov polohrubej múky

soľ

čierne korenie

Postup:

Polovicu zemiakov si najskôr klasicky uvaríme a urobíme zemiakovú kašu. Zvyšok zemiakov nastrúhame na strúhadle a vytlačíme prebytočnú šťavu. Varené a strúhané zemiaky zmiešame v miske, pridáme škrob a múku. Cesto by malo byť hustejšie, takže prispôsobujeme aj obsah múky.

K zemiakom primiešame aj vajíčko, osolíme a okoreníme podľa chuti. Z cesta následne vytvarujeme placky, pričom do vnútra dáme trochu mletého mäsa. Mäso môžeme kúpiť už ochutené, prípadne si ho môžeme dochutiť ešte pred samotným plnením.

Do hrnca si dáme variť osolenú vodu. Knedle nahádžeme do vody a varíme ich minimálne 15 minút. Najskôr vám budú plávať na povrchu, no keď budú uvarené, mali by trochu klesnúť na dno. Zemiakové knedličky dochutíme kyslou smotanou, slaninkou a opraženou cibuľkou, prípadne môžeme podávať aj s kyslou kapustou. Dobú chuť.

Pozri tiež: Mäsový závin s lístkovým cestom: Skvelý a rýchly recept na slaný závin, na ktorom si moja rodina pochutnáva už niekoľko rokov

zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), sovkusom.ru

Najnovšie články