Máte v záhradke veľa papriky? Takto ju spracujete na zimu bez varenia a zmrazovania! Všetko, čo budete potrebovať je jedna tajná surovina

Monizz

V lete sa urodia, v zime sa zjedia. Mnoho plodín uschovávame a spracovávame tak, aby sme si na nich mohli pochutiť v chladných mesiacoch, kedy sa v záhrade nerodí nič. Ovocie aj zeleninu zavárame, robíme džemy, čalamády, lečá, kečupy. No, čo s paprikou? Pripravte si vlastné domáce korenie v suchom aj šťavnatom stave!

pexels.com

Šťavnatá paprika

Na prípravu šťavnatej papriky si vyberte len tie najzrelšie kúsky, ktoré sú aj samy o sebe dosť šťavnaté.

Budete potrebovať:

1kg červenej papriky

2 ČL soli

2 aspiríny rozdrvené na prášok

Papriku umyte a osušte, vyberte jadierka. Nakrájajte ju na menšie kúsky, ideálne tenšie pásiky. Posoľte ju a prisypte rozdrvený aspirín. Dbajte na to, aby bol aspirín v práškovej forme. Všetko spolu dobre premiešajte a zmes nechajte odstáť 10 minút. Potom ju opäť premiešajte a šťavu, ktorú paprika pod vplyvom soli a aspirínu pustila v žiadnom prípade nezlievajte. Nechajte zmes odstáť ďalších 10 minút a zatiaľ si pripravte zaváracie poháre. Zmes do nich uložte a dobre uzatvorte. Skladuje v chladničke a pridávajte do varených jedál ako ochucovadlo. Páni ju však znesú aj namiesto čalamády.

sovkusom.ru

Aspirínu v recepte sa nemusíte báť. Na zdravie nebude mať v malom množstve a navyše po prevarení žiadny vplyv. Do papriky sa aspirínové tablety pridávajú ako konzervant. Aspirín totiž zaručuje dlhodobú ochranu pred skazením, neumožňuje procesu fermentácie rozbehnúť sa.

Šťavnatá paprika v oleji

Na tento spôsob si môžete pripraviť papriku rovnako ako pri predošlom recepte, ibaže ju po dôkladnom premiešaní prebehnite v mlynčeku na mäso. Naložte ju do zaváraninových pohárov a zalejte 1 polievkovou lyžicou oleja. Ten zabráni tvorbe plesní. Poháre pri prvom aj pri druhom recepte uchovávajte v chladničke alebo aspoň vo veľmi chladnej pivnici.

sovkusom.ru
sovkusom.ru

Mletá paprika

Ak ste si nikdy neskúšali pripraviť vlastnú mletú papriku, je najvyšší čas to urobiť. Je to veľmi jednoduché a navyše budete mať istotu, že jete len skutočnú domácu papriku. Ľubovoľné množstvo celej papriky si rozložte na plech a nechajte na teplom a suchom mieste úplne usušiť. Ak sa bojíte, že paprika začne plesnivieť, dajte ju vysušiť rovno do rúry. Po vysušení vyberte jadierka a papriku pomeľte na prášok. Skladujte v uzatvárateľných nádobách alebo vo vrecúškach na suchom a teplom mieste.

pexels.com

Ako si na zimu uchovávate papriku vy? Budeme radi, ak sa s nami o vaše recepty podelíte v komentároch.

zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru

Najnovšie články