Mrazenú citrónovú kôru postrúhala a využila na to, aby sa vyhla cukrovke, nadváhe, ale aj zápalu či vysokému krvnému tlaku


O pozitívnych účinkoch ovocia nepochybuje nik. Keď potrebujeme doplniť vitamíny alebo bojovať proti nádche, najčastejšie siahneme po citrusových plodoch. Aké konkrétne výhody a účinky však môžeme pripísať citrónom? Sú silnejšie a zdraviu prospešnejšie ako si myslíte, preto by ste ich konzumáciu mali zvýšiť. V dnešnom článku vám ukážeme aj netradičný spôsob použitia tohto žltého zázraku –  strúhanie zamrazených citrónov, ktoré však má svoje opodstatnenie.

citron 2
healthyfoodhouse.com

O širokom využití citrónov (aj ako náhrada čistiacich prostriedkov) v domácnosti ste už určite počuli. Klasické ovocie, ktoré je bežne pridávané do jedál či nápojov, mnohí považujú za skvelý spôsob boja proti nádche alebo si citrónom dopĺňajú chýbajúci vitamín C. Toto ovocie si však vie poradiť s viacerými neduhmi, ktoré trápia naše zdravie. Je jedným z najzdravších ovocí na našej planéte!

Keďže z celého citróna konzumujeme zväčša len šťavu, pripravujeme sa o tú najpodstatnejšiu časť – dužinu a najmä citrónovú kôru. Klasické odšťavenie nám síce poskytne tekutinu bohatú na vitamíny, ktorú môžeme využiť aj na detoxikáciu organizmu, no zredukujeme si ním množstvo dôležitých látok, ktoré zo zvyšnej časti citróna neodšťavíme.

Ideálnym spôsobom, ako využiť všetky blahodárne prvky obsiahnuté v citróne, je jeho zamrazenie. Takéto ovocie vieme následne postrúhať a prijať v ňom obsiahnuté esenciálne oleje a maximum liečivých účinkov. O akých účinkoch môžeme hovoriť?

Látky obsiahnuté najmä v citrónovej kôre:

• sú prevenciou proti astme

• posilňujú náš imunitný systém

• bojujú proti zápalu

• detoxikujú obličky a pečeň

• výrazne napomáhajú v boji proti rakovine

• regulujú vysoký krvný tlak

• eliminujú škodlivé baktérie v tele

• liečia depresiu a stres

• potláčajú bakteriálne infekcie

• znižujú krvný cukor a pomáhajú v liečbe cukrovky

• pomáhajú pri chudnutí

• pomáhajú pri akné, odstraňovaní vrások a škvŕn z kože

Prírodná pomoc v boji proti rakovine

Aj keď je citrónová šťava bohatá na vitamín C, jeho kôra má 5 – 10-násobne vyšší obsah tejto cennej látky. Okrem toho sú v kôre obsiahnuté esenciálne oleje a antioxidačné zlúčeniny, ktoré môžu pomôcť v boji proti rakovine. Toxické látky sa vďaka citrónu vyplavujú von z tela.

Štúdie skúmajúce vplyv citrónov či vitamínu C na rakovinové bunky a priebeh choroby sú stále častejšie. V súčasnosti je rozšírený dopyt po vyššom príjme vitamínu C – ako účinnej pomoci v boji proti zákernej rakovine. Na rozdiel od chemoterapie je „citrónová pomoc“ zameraná výlučne na rakovinové bunky, pričom zdravým neubližuje.

Štúdia ukázala, že látky prirodzene obsiahnuté v citrónoch (limonoidy), bránia bujneniu buniek v prípade rakoviny prsníka. Laboratórne testy skúmajúce vplyv citrusov na boj proti rakovine ukazujú na pozitívne výsledky aj v prípade rakoviny hrubého čreva, prostaty, pľúc a pankreasu.

Aj podľa Dr. Marilyn Glenvillovej, ktorá je nutričnou poradkyňou a expertkou na ženské zdravie, je práve kôra citrusových plodov zdrojom látok, ktoré majú schopnosť výrazne posilniť imunitný systém a celkové zdravie človeka. Z tohto dôvodu sa odporúča konzumácia smoothies, pretože ich príprava zahŕňa mixovanie celého ovocia, vrátane kôry. Tento variant je pre naše zdravie prospešnejší ako príjem klasickej vytlačenej šťavy, ktorá stráca prospešné látky.

Ako konzumovať mrazené citróny

Ak máte možnosť, využívajte bio citróny, ktoré nie sú postrekované. V opačnom prípade je citróny nutné veľmi dôkladne umyť, keďže budeme konzumovať aj kôru. Potrebujeme sa zbaviť pesticídov obsiahnutých v postreku. Najlepším riešením je citróny umyť pomocou octu alebo jedlej sódy. Citróny vyšúchajte kefkou, opláchnite teplou vodou a následne osušte.

citron 3
mypinstrositylife.com

Citróny uložte do vrecúška a vytlačte vzduch. Odložte do mrazničky a nechajte ich tam minimálne 3 hodiny, ideálne do ďalšieho rána. Mrazené citróny sa následne dajú hravo strúhať, čo by bolo pri čerstvom ovocí veľmi obtiažne. Navyše, mrazený citrón stráca z kôry nepríjemnú horkú chuť. Citróny strúhame celé, vrátane kôry, dužiny i kôstok.

citron 4
www.healthyfoodstyle.com

Nastrúhané citróny môžete pridávať do rôznych jedál, koláčov, dezertov, smoothies, nápojov alebo ich využívať ako dochucovadlo. Ako prevencia sa odporúča každodenná konzumácia.

Prajeme vám pevné zdravie!

zdroj: babskeveci.sk (Jana L), healthyfoodhouse.com

 

 

Viac článkov o zdraví nájdete TU.


Komentáre

komentárov