Musíme kvôli hrozbe koronavírusu dezinfikovať aj celý nákup z obchodu? Vedci prišli s odpoveďou

Hyriaková Kristína

Foto: Profimedia

V súčasnosti ešte stále neexistuje dôkaz, že sa koronavírus prenáša potravou. Najväčšie riziko nákazy však môže nastať práve pri nakupovaní, keď je okolo vás množstvo iných ľudí.

Článok pokračuje pod videom ↓

Pokiaľ ide o rôzne opatrenia, je potrebné povedať, že všetky sú na mieste. Nie je dobré brať celú túto situáciu na ľahkú váhu a pokiaľ môžete, zostávajte doma. Na druhej strane, panikáriť a robiť prehnané opatrenia tiež nie je niečo, čo by ste mali praktizovať. Ako je to s dezinfekciou potravín informoval portál Sciencealert. Na otázky odpovedal Donald Schaffner, mikrobiológ a odborník na bezpečnosť potravín z Rutgers University.

Foto: Profimedia

Je potrebné skladovať potraviny mimo kuchyňu po dobu troch dní?

Podľa doktora Schaffnera to nie je potrebné. Okrem toho, že niektoré potraviny tak dlho nevydržia čerstvé, má to za dôsledok aj bezpečnosť potravín samotných. Podľa neho je to skôr recept na katastrofu alebo pokazené jedlo. Určite by ste nemali odkladať potraviny, ktoré kúpite v obchode, na tri dni mimo domova.

Musíme dezinfikovať potraviny, ktoré donesieme z obchodu?

Foto: Profimedia

Toto je podľa odborníka opäť niečo, čo z vedeckého hľadiska nedáva žiadny zmysel. Predtým, než začnete niečo konzumovať, si predsa v konečnom dôsledku vždy umývate alebo dezinfikujete ruky. Práve to je podľa neho tá najlepšia vec, ktorú môžete urobiť, ak sa chcete vyhnúť nakazeniu. Jednoznačne nemáte používať rôzne čistiace prostriedky, pokiaľ ide o čerstvú zeleninu alebo ovocie. To by ste mali pred konzumáciou umyť v studenej vode.

Sú opakovane použiteľné tašky risk?

Veľmi veľa ľudí používa namiesto igelitiek práve tašky, ktoré sa dajú opätovne použiť. Práve tie je dobré pravidelne umývať, ale to vôbec nesúvisí s pandémiou. Je však nepravdepodobné, že práve tieto tašky by mohli prenášať koronavírus, možné je to jedine v prípade, že by ste ich dali do ruky niekomu, kto ho už má.

Čo môžeme urobiť pre zníženie rizika?

Foto: Profimedia
  • umývajte si ruky aj potom, čo všetky potraviny odložíte
  • využite dezinfekčné prostriedky, ktoré majú niektoré obchody pri vstupe a odchode z obchodu
  • urobte si zoznam vecí, ktoré potrebujete a nakupujte rýchlo a efektívne
  • snažte sa držať od ostatných nakupujúcich čo najväčší odstup

Situáciu netreba podceňovať, ale zachovajte si zdravý rozum

Alžbeta Kvasnová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici na otázku či je potrebné dezinfikovať celý nákup, keď prídete z obchodu povedala, že to potrebné nie je.Aj napriek tomu, že situácia je vážna, netreba ju rozhodne podceňovať, ale treba si zachovať zdravý rozum. Ruky si stačí dôkladne umývať teplou vodou a mydlom (nemusí byť dezinfekčné).

Keď idem do obchodu, opatrenia sú už verejne známe. Čo sa týka dezinfekcie materiálov – mali by byť na báze alkoholu (aspoň tých 70%) alebo na báze chlóru. Vzhľadom na časté umývanie rúk, netreba zabúdať aj na hydratáciu, takže určite si ruky krémovať dobrým hydratačným krémom.“

Čo sa týka potravín samotných, nie je potrebné ich dezinfikovať, a to najmä preto, lebo to zvykne riešiť už daný potravinový reťazec. Potraviny naozaj netreba dezinfikovať – údržbu a dostatočne opatrenia by mal zaobstarať daný potravinový reťazec. Vírus potrebuje na svoje prežitie hostiteľa, živého. Teda prenáša sa z človeka na človeka, konkrétne tento vírus – kvapôčková infekcia – teda pri vdychovaní.“

Najnovšie články