Najlepšia paradajková polievka: Pravá talianska z čerstvých paradajok, po ktorej sa u vás doma len tak zapráši


Paradajkovú buď milujete, alebo na ňu máte zlé spomienky z detstva. Veľmi dôležité je, aké paradajky sú na prípravu použité. Najlepšie sú tie, ktoré sú zrelé, červené a majú skvelú sladkú chuť. Ak navyše použijete na prípravu poctivé suroviny, prípadne paradajky zo záhradky, máte vopred vyhraté.

Budeme potrebovať:

1 kg paradajok

1 cibuľa

3 strúčiky cesnaku

olivový olej

maslo

1 veľký paradajkový pretlak

2 dcl vody

bazalku

soľ, korenie

cukor

Postup:

Do hrnca si nalejeme horúcu vodu a necháme ju zovrieť.

paradajkova6
vegrecipesofindia.com

Následne dáme do vriacej vody paradajky a necháme ich tam približne 3 minútky, prípadne kým neuvidíte, že šupka na povrchu popraskala. Tento proces robíme teda preto, aby sme všetky paradajky zbavili šupky. Následne paradajky scedíme pod studenou vodou a odstránime šupky. Ide to veľmi ľahko. Uvarené a ošúpané paradajky nakrájame na menšie kúsky.

paradajkova7
vegrecipesofindia.com

Do väčšieho hrnca dáme trošku olivového oleja a speníme si cibuľku. Keď má krásnu farbu, pridáme pretlačený alebo nakrájaný cesnak. Po chvíľke dusenia pridáme paradajkový pretlak a povaríme. Pridáme paradajky a osolíme, okoreníme.

paradajkova8
vegrecipesofindia.com

Celé to varíme cca 10 minút. Následne hrniec odstavíme a dáme na podložku. Pomocou mixéru polievku rozmixujeme úplne nahladko. Podľa potreby pridávame vodu. Polievka by mala byť hustejšia, aby zanechávala na lyžici stopu.

paradajkova2
chowhound.com

Na záver pridáme do polievky nasekanú bazalku. Ja ňou určite nešetrím, pretože jej chuť zbožňujem a dokonale sa k paradajkám hodí. Dosolíme a v prípade potreby pridáme aj trochu cukru.

paradajkova3
chowhound.com

Ako som už spomenula na začiatku, dôležitý je výber paradajok. Ak sú šťavnaté a sladké, cukor nebude potrebný. Ak sú však viac kyslé ako sladké, pridáme trošku cukru. Podávame s pečivom. Dobrú chuť.

Tip: ak máte radšej polievku krémovú, keď už ju máte nabratú v tanieri, pokvapkajte ju smotanou, prípadne pridajte krémový syr alebo nastrúhaný parmezán.

paradajkova5
valeriecogswell.com

Pozri tiež: Čínska ostro-kyslá polievka: S týmto receptom si ju už nebudete musieť dávať len v reštaurácii

zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), chowhound.com

Viac rýchlych a netradičných receptov nájdete TU.



Komentáre

komentárov