Môj strýko pracoval 30 rokov ako kuchár: „Toto je dôvod, prečo pri praženici nie je dôležitá soľ ale voda a maslo!“


Sú ľudia, ktorí ani nemusia byť profesionálni kuchári a kuchyňa je pre nich posvätným miestom. V nej sa realizujú nové nápady, v nej vzniká teplo rodinného kozuba. V nej sa tvoria hotové umelecké diela na tanieroch a v nej dochádza k láske. Lebo aj láska ide cez žalúdok.

pixabay.com

Kulinárskych trikov existujú celé desiatky, no tie najdôležitejšie nás učia hotoví majstri kuchári. Áno, je to preto, že nik povolanejší z kuchyne neprišiel. Ide o zvláštne drobnosti, ktoré z varenia dokážu vyčarovať hotové rituály. A tie sú predsa známe tým, že sa ak s nimi raz začneme riadiť, len ťažko sa od nich odpútame. Niekoľko z týchto drobných rituálov, alebo jednoducho kulinárskych trikov, sme sa rozhodli spísať aj pre vás.

V kuchyni kráľom

Pred prípravou šalátov s čerstvou cibuľou je dobré ju na 15 minút namočiť pokrájanú do studenej vody. V šaláte nebude tak veľmi štípať a zároveň vám z nej nebude tak intenzívne páchnuť z úst.

pixabay.com

Pri príprave zrnkovej kávy pridajte do horúceho nápoja štipku soli a štipku škorice. Chuť sa zvýrazní a káva bude šialene voňavá. Takisto je veľmi chutné, ak do kávy skúsite pridať trochu sušenej citrónovej alebo pomarančovej kôry.

Na solenie jedál používajte soľ z hrubého mlynčeka. Chuť jedál je po nej oveľa silnejšia a lepšia a navyše aj zdravšia.

pixabay.com

Ak solíte aj čerstvé šaláty, nezabúdajte soľ pridávať až tesne pred podávaním. Nestane sa tak, že vám zelenina „zosmutnie“ alebo sa „spotí“. Vynikajúci je aj trik s pridaním štipky soli a štipky cukru. Chute sa nádherne spoja a budú výraznejšie.

Pripraviť ideálne cesto na koláče je veľmi jednoduché a nepotrebujete k tomu žiadnu alchýmiu v podobe kuchárskych kníh. Stačí dodržať rovnaký pomer hmotnosti múky – cukru – vajec – masla.

pixabay.com

Ak pripravujete radi sladkosti, nezabudnite do cesta pridať vždy štipku soli, aj keď má byť sladké! Soľ sa do cesta pridáva nie na chuť, ale na zlepšenie kvality – pomôže zachovať cestu tvar, bude príjemne elastické a sladkosť bude výraznejšia.

Na prípravu dokonalých miešaných vajíčok je okrem masla potrebná aj voda. A to tak, že keď vajcia začnú na masla tuhnúť, prilejte do panvice trochu vlažnej vody. Síce to zasyčí, ale predídete prihoreným častiam a takisto získate tú povestnú podobu z raňajkových menu v reštauráciách.

pixabay.com

Balsamico nie je určené len na studenú kuchyňu, do šalátov či talianskych cestovín. Je fantastické aj ako doplnok chuti pri marinádach na mäso, a to prakticky pri akýchkoľvek!

No a takisto je fantastické sladké jahody s cukrom poliať pár kvapkami obyčajného octu.

Ak chcete chrumkavú kôrku na pečenom mäse, utrite ho po umytí celkom do sucha. Až potom začnite koreniť a soliť.

pixabay.com

Pri pečení koláčov je takisto veľmi chutné pridávať do cesta trochu alkoholu – stačí obyčajná vodka, rum alebo koňak. Alkohol nebude cítiť, ale získate tak chrumkavú kôrku zvrchu!

Ak sa vám zdá chuť fazule príliš jednotvárna, skúste ju namiesto vo vode namočiť predtým v pive. Uvidíte, ako sa razom všetko zmení. Inú fazuľu už ani nebudete variť.

Ak potriete mastnejšie kúsky mäsa 2-3 hodiny pred pečením trochou horčice, bude neuveriteľne šťavnaté a nebude žuvačkové. Takisto je dobré ho hodinu pred pečením posoliť a soľ potom opláchnuť. Mäso, samozrejme, vyutierajte do sucha.

pixabay.com

Na veľmi tvrdé kúsky mäsa, najmä bravčového, je tu obyčajná sóda bikarbóna, alebo teda prášok do pečiva. Posypte ním surové kúsky 15 minút pred tepelnou úpravou a na tanieri bude také mäkké, ako sa vám ani nesnívalo.

Horúce jedlá je dobré podávať v teplých tanieroch, a naopak, studené v chladených tanieroch z chladničky. Nie preto, aby sa udržala teplota pokrmu, ale preto, že to významne zvýrazní chuť.

No, oceníte takéto rady? My rozhodne áno!

Pozri aj: Niekoľko týždňov žila v Ikei a ochranka si ju ani raz nevšimla. Žena sa rozhodla zdokumentovať to, čo pred nami obchody skrývajú

zdroj: takprosto.cc (M)

Viac skvelých návodov nájdete TU.


Komentáre

komentárov