Nerozumela som tomu, prečo moja kamarátka nechávala túto potravinu 24 hodín naklíčiť. Keď mi prezradila dôvod, začala som to robiť tiež


Quinoa je rastlina pochádzajúca z Južnej Ameriky, konkrétne z oblasti Peru, Bolívie a Čile. Napriek tomu, že jej využitie sa v Európe rozšírilo až nedávno, jej história siaha až k dávnej kultúre Inkov. Najviac konzumovanou časťou rastliny sú práve jej semená, i keď aj jej listy a stonky sú jedlé.

q1
pixabay.com

Rôzne štúdie preukázali, že quinoa obsahuje veľké množstvo bielkovín, minerálnych látok a vitamínov, ktoré majú analgetické, protizápalové, protirakovinové a antioxidačné účinky. Pomáha tiež predchádzať očným a zažívacím ochoreniam i rakovine. Skupina vedcov v USA roku 1975 vyhlásila, že quinoa je jedna z najlepších potravín rastlinného pôvodu určených na ľudskú spotrebu.

Najväčší počet konzumentov tejto rastliny tvoria práve diabetici a tí, ktorí sa snažia schudnúť. Quinoa totiž upravuje hladinu cukru v krvi a má nízky glykemický index, vďaka čomu zasýti na dlhšiu dobu.

Základná príprava

Quinou necháme na noc odstáť vo vode alebo ju pred varením premyjeme a scedíme. V nádobe s vodou v pomere 1:2 (quinoa-voda), ju povaríme po dobu približne 15 minút, kým sa nám neobjavia malé klíčky. Quinou scedíme a môžeme ju využiť v rôznych variáciách.

q2
pixabay.com

Quinoa môže byť použitá na prípravu prvého alebo druhého chodu, ale rovnako si ju môžete vychutnať na raňajky alebo ako ľahkú večeru. Tu nájdete 3 recepty, vďaka ktorým môžete spestriť ponuku aj vo vašej kuchyni.

Quinoa raňajky

q3
pixabay.com

Budeme potrebovať:

50 gr quinoy

30 gr hrozienok

mlieko

nasekané lieskové orechy

Postup:

Quinou si vopred pripravíme podľa základného receptu. Pridáme k nej hrozienka s pár lyžicami nášho obľúbeného mlieka. Ďalej môžeme pridať orechy a osladiť podľa chuti.

Letný šalát s quinoa semienkami

q4
pixabay.com

Budeme potrebovať:

150 gr semienok

1 zelenú papriku

1 uhorku

2 mrkvy

1 cuketu

olivový olej

citrónovú šťavu

morskú soľ

oregano

Postup:

Semienka quinoy uvaríme v osolenej vode ako zvyčajne. Zeleninu nakrájame a zmiešame s uvarenými semiačkami. Nakoniec dochutíme olivovým olejom, citrónovou šťavou, soľou a oreganom.

Chilli s quinoa semiačkami

q5
pixabay.com

Budeme potrebovať:

100 gr quinoy

80 gr červenej varenej fazule (môžeme použiť konzervu)

1 malá cibuľa

paradajková omáčka v konzerve alebo v krabici

chilli

majorán

soľ

Postup:

Quinou pripravíme klasicky v osolenej vode. Scedíme a nalejeme do panvice, v ktorej sme si opražili nakrájanú cibuľu. Pridáme paradajkovú omáčku a dobre premiešame. Následne pridáme fazuľu a nasekanú majoránku. Zmes necháme na ohni pár a minút a na záver pridáme chili. Dobrú chuť.

Pozri tiež: Táto jedna vec, ktorú máte v domácnosti, znižuje riziko infarktu, upravuje krvný tlak, ničí choré bunky a pomáha pri nadváhe a chudnutí v jednom čase

zdroj: babskeveci.sk (Bianka), panecirco.com

Viac článkov o zdraví nájdete TU.


Komentáre

komentárov