Nečistoty a mastnotu sa mi podarilo odstrániť za okamih! Toto je 10 najlepších vychytávok do kuchyne, o ktorých budete chcieť vedieť aj vy


Pripáleniny, mastnota, fľaky. To všetko sú veci, s ktorými sa stretáva každá žena vo vlastnej kuchyni, pokiaľ sa v nej aj reálne činí. Najhoršie sú digestory, dlaždice zájdené od všetkého možného, ale aj obyčajné hrnce. Chytá aj vás hystéria z kuchynských nečistôt? Ešte dnes tomu bude koniec.

takprosto.cc

Upratovanie bez chemikálií

#1 Mastnotu a sadze z výfukových mriežok odstránite v priebehu 15 minút. V hrnci zmiešajte 1 liter vody, 4 polievkové lyžice soli a 3 čajové lyžičky kyseliny citrónovej. Namočte mriežky do roztoku a nechajte pôsobiť. Ak sú také usadené, že nezídu, začnite zmes prevárať. Potom pustia na sto percent.

takprosto.cc

#2 Hrubé a nevyčistiteľné pripáleniny na dne hrncov sa dajú vyčistiť s pomocou aspirínu. Zomeľte niekoľko piluliek na prášok a nasypte ich spolu s trochou kyseliny na vlhké špinavé dno. Nechajte ich 20 minút pôsobiť a po uplynutí tejto doby prilejte trochu studenej vody. Ďalšej polhodine môžete hrniec už len ručne dočistiť.

takprosto.cc

#3 Každý majiteľ varnej platničky vie, že sa na nej radi a často usádzajú zvyšky všetkého možného, i keď niekedy doslova nechápeme z čoho. Na vyčistenie platničky postačí trocha sódy bikarbóny a vlhká špongia. Chvíľku platničku podrhnite a potom len zvyšky zotrite handričkou. Bude ako nová.

takprosto.cc

#4 Umyť chladničku je niekedy náročnejšie ako by sa zdáalo Nepríjemné pachy sú priam nočnou morou a nedajú sa odstrániť. Aspoň doteraz sme si to mysleli. Ak sa chcete zbaviť zápachu a chladničku zároveň poriadne vydezinfikovať, pripravte si roztok z octu a vody v rovnakom pomere. Radikálnejšie riešenie, ktoré je možné skôr pri veľmi starých a zanedbaných chladničkách, je použitie amoniaku. Steny chladničky treba vyčistiť a ponatierať roztokom amoniaku a potom ich nechať aspoň pol dňa vetrať.

takprosto.cc

#5 Vyčistiť kuchynské kachličky, alebo dlaždice na zemi od zažratej špiny, masti či škvŕn od jedla pomôže bórax. Pripravte si roztok. V 4 litroch teplej vody rozpustite 4 polievkové lyžice bóraxu, 100 ml octu a 100 ml kvapalného amoniaku. Navlhčite handru a vydrhnite špinavý povrch. Dlaždice v momente zažiaria ako po prejdení čarovnou paličkou.

takprosto.cc

#6 Kuchynskú linku od nánosov oleja nastriekaného pri vyprážaní očistíte jednoducho s pomocou zmesi rastlinného oleja a sódy bikarbóny. Obe zložky by mali byť zmiešané v rovnakom pomere. Špongiou namočenou v zmesi povrch pretrite, nechajte pôsobiť 30 minút a potom zotrite handričkou namočenou vo vode s prostriedkom na riad.

takprosto.cc

#7 Mixér vyčistíte hneď po použití a to tak, že do misiek nalejete obyčajnú vodu a pár kvapiek prostriedku na riad. Misky dajte naspať do robota a spustite ho. Takýmto spôsobom vyčistíte každé zákutie, do ktorého by ste špongiou ani nijak inak nedosiahli.

takprosto.cc

#8 Mlynček na kávu veľa ľudí požíva aj na mletie celých korenín. Éterické oleje v mlynčeku sa pospájajú a tak sa raz stane, že neviete, či pijete kávu alebo korenenú horkú vodu. Ak sa to niekedy podarilo aj vám, nezúfajte. Na neutralizáciu pachov je ideálna hrsť suchej ryže. Nasypte ju do mlynčeka a pomeľte. Absorbuje všetko, čo tam nemá byť a vy môžete opäť veselo mlieť.

takprosto.cc

#9 Ak vám zapácha smetný kôš, pripravte si zmes vody, ľadu a octu v rovnakom pomere. Nalejte ho do nádoby a keď sa ľad rozpustí, opláchnite všetko teplou vodu. Po zápachu neostane ani stopa.

takprosto.cc

#10 Porcelánový riad je síce krásny a elegantný, no keď sa oň príkladne nestaráme a pritom ho pravidelne používame, vie byť aj pekne zájdený. Zmiešajte ocot a soľ v rovnakom pomere a potrite zmesou zájdený porcelán. Najlepšie je, ak do zmesi ponoríte porcelán celý. Po 30 minútach ho opláchnite.

takprosto.cc

Ako sa vám darí udržiavať čistotu vo vašej kuchyni? Podeľte sa s nami o svoje skúsenosti v komentároch.

zdroj: babskeveci.sk (Monika), takprosto.cc

Zadajte Váš e-mail, a my Vám pošleme elektronickú knihu ZDARMA!

Viac skvelých návodov nájdete TU.


Komentáre

komentárov