Žlté zuby, ťažké kovy a krvácanie z nosa. Toto sa stane s vaším telom, ak každý deň pijete príliš veľa čaju


“Nedáš si šálku čaju?“ Presne takto víta väčšina z nás hostí, ktorí nás navštívia, prípadne tak vítajú oni nás. Zdvorilostná otázka, ktorá vypovedá o našej pohostinnosti a dobrej výchove sa síce zdá byť výborným začiatkom každej konverzácie, no keď zistíte, čo všetko môže naoko neškodný nápoj spôsobiť vášmu telu, možno si rozmyslíte, či pre svojich hostí nabudúce radšej niečo neupečiete. 

Čaj je lahodný nápoj, ktorý si môžete dochutiť podľa gusta, ktorého pitie je dlhoročnou tradíciou vo všetkých kútoch sveta, ktorý je často považovaný za všeliek a uznávaný vďaka svojim neodškriepiteľným priaznivým účinkom na ľudské telo i myseľ. Navyše, ak je čaj zelený, nemožno mu odoprieť jeho liečivé vlastnosti, nakoľko obsahuje nespočetné množstvo antioxidantov, posilňuje ľudský organizmus, znižuje hladinu cholesterolu, detoxikuje telo a je ideálnym bojovníkom proti zápalom.

pixabay.com

Síce sa na prvý pohľad zdá, že na pití čaju nemôžeme nájsť ani jedno negatívum, a že by sme ho mohli piť dokonca i miesto vody, nie je to celkom pravda. Ak si rada doprajete čaj k raňajkám, po výdatnom obede i pred spaním (medzitým prípadne i v práci alebo večer pri sledovaní televízie), mali by ste vedieť, že nadmerná konzumácia zeleného a čierneho čaju môže viesť k viacerým (nielen) zdravotným komplikáciám.

Opotrebovanie kostného tkaniva

pixabay.com

V silnom čiernom čaji je vysoká koncentrácia fluóru, ktorý pri nadmernom požívaní ničí zlúčeniny vápnika v ľudskom tele, čo môže mať hneď niekoľko negatívnych následkov. Nielenže začne trpieť vaša zubná sklovina, ale začnú vám aj žltnúť zuby a tvoriť sa zubné kazy. Naviac u vás začne stúpať riziko vzniku skeletálnej flourózy a osteoporózy, pretože vaše kosti budú mäkké a krehké.

Žlté zuby

Ak máte práve pred sebou šálku čaju, pozrite sa do nej. Ak sa na jej stenách nachádza zafarbenie, je lepšie, keď svoj čaj vylejete. Toto zafarbenie sa totiž nenachádza len na šálke, ale zanechá stopu aj na vašich zuboch. Najčastejšie sa to stáva pri lacných sáčkových čajoch, ktoré obsahujú rôzne farbivá a príchute alebo pri čajoch z nekvalitných čajových lístkov.

Vysoký obsah kovov

pixabay.com

V roku 2013 publikoval istý kanadský žurnál zaoberajúci sa toxikológiou výsledky štúdie čajových sáčkov od rôznych výrobcov. Ukázalo sa, že každá vzorka obsahovala olovo, hliník, arzén a kadmium. Ťažké kovy sa do čaju dostávajú z kontaminovanej pôdy a ich uvoľňovanie priamo súvisí s dobou lúhovania. Preto nepodceňujte dôležitosť správneho lúhovania toho-ktorého čaju a prečítajte si odporúčaný čas lúhovania priamo na krabičke. Maximálne množstvo toxických látok sa uvoľní, ak ho lúhujete 15-17 minút.

Krvácanie z nosa

Ak nevydržíte, kým váš čaj trochu vychladne a začínate ho piť hneď po zaliatí, možno ste sa už stretli so situáciou, kedy vás z ničoho nič prekvapilo a vystrašilo krvácanie z nosa. Tento zlozvyk totiž môže vážne ovplyvniť cievy vášho nosohltanu a spôsobiť tak krvácanie. Pravidelná konzumácia horúcich jedál a nápojov ničí i steny vášho pažeráka a na popálených miestach sa môžu vyskytnúť nádory. Optimálna teplota čaju je približne 50-60 °C.

Nespavosť

pexels.com

Ak sa neviete rozhodnúť, či si máte pred spánkom dopriať šálku zeleného čajú, lekári vám zhodne odpovedia: “V žiadnom prípade!“ Kofeín a esenciálne oleje, ktoré čaj obsahuje, zrýchľujú tep vášho srdca, pulz, prietok krvi, vaše nadobličky vylučujú viac adrenalínu a kofeín navyše prebudí a rozruší váš centrálny nervový systém a mozog. Vo večerných hodinách sa preto odporúča vyhnúť sa všetkým druhom čaju i kávy a dopriať si miesto nich nejaké bylinkové nápoje.

Neutralizácia účinku liekov

pixabay.com

Ak sa už dlhšiu dobu neviete striasť chrípky či iného ochorenia, a to napriek tomu, že poctivo užívate predpísané lieky, odpoveď môžete znova hľadať vo svojej šálke. Čaj, ktorý v nej máte, totiž obsahuje teofylín, ktorý má diuretické účinky a znižuje účinky antipyretických liekov. Pitie čaju by ste v žiadnom prípade nemali kombinovať s užívaním liekov obsahujúcich dusík, pretože tie pri interakcii s čajovými trieslovinami vytvárajú zrazeniny a môžu vážne postihnúť srdce.

Anémia

pixabay.com

Americkí vedci v roku 2011 zistili, že čaj blokuje vstrebávanie železa do ľudského tela. Pravidelné pitie čaju počas jedla preto môže mať za následok anémiu, ktorá je spojená s ďalšími nepríjemnými príznakmi, ako sú zhoršujúci sa stav kože a vlasov či pocity únavy a malátnosti. Ak teda máte chuť na čaj, mali by ste po jedle počkať približne 20 minút alebo si ho dať nejaký čas pred jedlom. Ak chcete znormalizovať hladinu železa vo svojom tele, vylúčenie čaju samozrejme nestačí. V takýchto prípadoch postupujte podľa rád svojho lekára.

Nevhodný pre tehotné ženy

pexels.com

Počas tehotenstva je lepšie vyhýbať sa nápojom obsahujúcim kofeín. Podľa japonských štúdií môže 5 šálok zeleného čaju denne viesť k znižovaniu hmotnosti novorodencov. Okrem toho, ako sme spomínali, má čaj výrazné diuretické účinky, čím zaťažuje obličky matky. Zelený čaj navyše znižuje vstrebávanie kyseliny listovej, ktorá je jedným z najdôležitejších prvkov pre správny vývoj dieťaťa.

pexels.com

Napriek uvedenému zoznamu nepriaznivých účinkov zeleného a čierneho čaju na ľudské telo a zdravie, majú tieto nápoje aj množstvo výhod, ktoré sme spomenuli v úvode. Kľúčom je držať sa príslovia “aj dobrého veľa škodí“ a naučiť sa, ako si pripraviť čaj, ktorý bude pre vaše zdravie prínosný a hodnotný.

A čo vy? Ste milovníčkou čaju a na šálku tohto lahodného nápoja nedáte dopustiť alebo si radšej doprajete nejaké iné občerstvenie? Podeľte sa s nami o vaše názory prostredníctvom komentárov.

Pozri aj: Horoskop pre mamičky: Toto je rebríček TOP matiek podľa znamenia zverokruhu! Pozrite sa, na ktorom mieste ste skončili vy

Katuš, takprosto.cc

Viac článkov o zdraví nájdete TU.


Komentáre

komentárov