Neuveríte, čo sa stane s vaším telom, ak začnete jesť slaninu a bravčovú masť, ktoré bežne používali aj naše staré mamy


Žijeme v dobe, kedy sa o zdravej strave hovorí takmer všade. Dnes sú v móde rôzne oleje, či už olivový alebo kokosový, ktoré nahradili bravčovú masť, klasické maslo, prípadne obyčajný olej. Naše staré mamy však kedysi olivový ani kokosový olej nepoznali, no aj tak dokázali variť chutne a strava obsahovala všetky dôležité látky, ktoré naše telo potrebovalo.

tuk1
takprosto.cc

Zima je tu o chvíľu a aj lekári odporúčajú venovať pozornosť živočíšnym produktom, ktoré môžu byť bezpečne použité na prevenciu chorôb a boj s infekciami. Jedným takým produktom je aj čerstvá slanina.

Výhody masti

Masť, resp. tuk obsahuje veľké množstvo vitamínov A, D, E a navyše aj karotén. Tento druh tuku pomáha udržiavať váš imunitný systém a zlepšuje celkové fungovanie tela, a to najmä v chladnom období.

O tom, že masť či tuk sú škodlivé, sa vedie mnoho debát a vznikli aj mnohé „legendy“, ktorým stále veríme, no nie sú pravdivé. Dnes sa pokúsime niektoré tieto mýty odvrátiť.

Sadlo je zodpovedné za obezitu

tuk2
takprosto.cc

Toto nie je pravda. Masť, tak ako aj iné produkty, má negatívny vplyv na ľudský organizmus jedine v nadmernom množstve. Ak to poviem zjednodušene, museli by ste denne zjesť kilo slaniny, aby sa na vás začali prejavovať nejaké negatívne účinky. Zdraví ľudia, ktorí jedia tuk, netrpia problémami tráviaceho traktu, pečene a obličiek. Priemerný človek by mal zjesť denne 10-30 gramov tuku.

Masť je veľmi ťažká na žalúdok

tuk3
takprosto.cc

Ďalší z mýtov, ktorým stále veríme. U zdravých ľudí masť, alebo teda tuk, nespôsobuje žiadne zažívacie ťažkosti. Tuk je po pravde pre náš organizmus užitočný, a to aj z dôvodu, že sa roztápa pri teplote nášho vnútorného prostredia. Stojí za zmienku, že pozor by si mali dávať hlavne ľudia, ktorí trpia problémami s nadmernou tvorbou žlče.

Sadlo sa nám ukladá ako podkožný tuk

tuk5
takprosto.cc

A kto povedal, že je to zlé? Podkožný tuk je vlastne jedinečná štruktúra, v ktorej sa nachádza bohatá zásoba vzácnej kyseliny arachidonovej. Táto látka je pre naše telo nevyhnutná, pretože bez nej telo nedokáže „sformulovať“ akúsi imunitnú odpoveď na nejaký podnet. Táto kyselina je dôležitá aj pre správny metabolizmus a zdravý podiel cholesterolu v tele.

Tuk obsahuje veľké množstvo cholesterolu

tuk4
takprosto.cc

Rovnako ako u akéhokoľvek produktu živočíšneho pôvodu, tuk obsahuje cholesterol. Tento obsah však nie je taký veľký ako sme si možno doteraz mysleli. Pre porovnanie: v 100 gramoch slaniny sa nachádza cca 1120 miligramov cholesterolu. Nemusíte sa však báť. Lekári už potvrdili, že množstvo cholesterolu v krvi nezávisí od množstva tuku, ktorý skonzumujete. Oveľa dôležitejší je samotný metabolizmus cholesterolu. Telo má získavať čo najviac živín a správne ich recyklovať. Práve pri tomto procese pomáhajú kyseliny obsiahnuté v tuku, a to je kyselina linolová a kyselina arachidonová.

Chlieb s masťou je tá najhoršia kombinácia

tuk6
takprosto.cc

Napodiv, ani toto nie je pravda. Táto kombinácia je pre naše telo veľmi prospešná. Oba produkty majú na naše telo dobré účinky, ale za predpokladu, že sme zdraví. Pre tých, ktorí sa snažia zhodiť pár kíl je tuk takisto prospešný. V malých množstvách je totiž skvelým zdrojom energie napríklad pred cvičením. Zoberte si, že keď v minulosti išli chlapi napríklad pracovať do lesa s drevom, vždy mali pri sebe krajec chleba a slaninu. Napriek tomu, že takýto pokrm konzumovali pomerne často, mali dostatok energie, sily, boli zdraví a mali dobrú imunitu.

Aký názor máte na masť, tuk, či klasickú domácu slaninku vy? Konzumujete ich pomerne často alebo sa im vyhýbate? Dajte nám vedieť v komentároch.

zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), takprosto.cc

Zadajte Váš e-mail, a my Vám pošleme elektronickú knihu ZDARMA!

Viac článkov o zdraví nájdete TU.


Komentáre

komentárov