Nikdy som nevedela rozoznať naozaj poctivé a kvalitné maslo od falošného. Vďaka týmto trikom dnes viem, čo v obchode kupujem a ktorým značkám sa vyhýbať


S maslom je to podobne ako s vínom. Keď ho pančujú len mierne, nikto si rozdiel ani nevšimne, no výrobca na tom výrazne ušetrí. Maslo sa dá „pančovať“ tiež. A možno ste o tom vôbec nevedeli, ale niektorí výrobcovia na tom zarábajú pekné balíčky.

pixabay.com

Keď maslo nie je maslom

Smutným faktom ostáva, že aj keď by sme si mysleli, že domáce výrobky budú vždy aj tie kvalitnejšie, nemusí to tak byť. Vzhľadom k situácii, v akej sa naši malí farmári nachádzajú, aj oni sú niekedy nútení do masla použiť doplnky, ktoré z neho na originalite uberajú. Niektorí sú stopercentní poctivci. No niektorých finančná núdza pritlačí a nemôže za to nik iný, ako systém. O tom však inokedy. Aby ste vedeli, ako rozoznať poctivé domáce maslo od „pančovaného“, naučte sa tieto triky.

Pri kúpe masla si vždy čítajte zloženie. Aj v prípade, že maslo kupujete s ceduľkou označenou o 100% pravosti. Ak je totiž niekde v zložení napísané okrem kolónky „tuky“ aj „olej“, je jasné, že máte dočinenia s maslom doplneným troškou margarínu alebo inej olejovitej zložky vhodnej do tohto výrobku.

pixabay.com

V súčasnosti môžete maslo rozoznať aj podľa ceny. Ak je drahšie, s veľkou pravdepodobnosťou môže byť pravé. Ide totiž o cenu mlieka. Ak je maslo drahšie, je to indícia k tomu, že môže byť aj poctivé. Ceny kravského mlieka totiž stúpajú závratnou rýchlosťou.

Farba masla by nemal byť nikdy príliš žltá, no ani príliš biela. Maslo je jednoducho maslové.

Ak je maslo poctivé, drží sa pevne v obale. Rovnako, ak doňho dáte nôž, poľahky ho udrží bez toho, aby sa nôž čo len o milimeter pohol. Poctivé maslo môžete rozpoznať aj podľa toho, že ak je tuhé, bude sa ťažko krájať. Nepoctivé maslo môže byť akokoľvek tuhé, krájať sa bude viditeľne ľahšie.

pixabay.com

Ak je maslo vyrobené z kravského mlieka, nesmie byť trvanlivosť dlhšia ako desať dní. Ak je dlhšia ako desať dní, túto značku už najbližšie nekupujte. Môže ísť o podfuk. Maslo v kovovom puzdre by nemalo presiahnuť dobu trvanlivosť tri mesiace.

Pri topení poctivého masla na ohni sa na vrchu nezačnú robiť olejové škvrnky, bublinky či kvapôčky. Poctivé maslo má konzistenciu jednotnú. Mastné maslo je zjavne „obohatené“ o margarín.

Nezabúdajte ani na to, že poctivé maslo sa roztápa oveľa pomalšie ako margarín. Takisto si všímajte maslo pri krájaní. Ak je poctivé, len ťažko ho odkrojíte ako kúsok v celosti. Poctivé maslo sa bude krájať ťažšie a pri krájaní bude zanechávať malé ryhy.

pixabay.com

Maslo by sa vám po vybratí z chladničky a natieraní na chlieb malo rozpadať. Ak sa tak nedeje, máte dočinenia s maslom s pridaným margarínom alebo olejmi.

Pozri aj: Dobré rady pre všetky ženy nad 45 rokov! O týchto veciach by mala vedieť každá žena, ktorá pocítila prvé známky menopauzy

zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru


Komentáre

komentárov