Nové nezávislé výskumy hovoria jasne. Už jeden pohár šťavy z tejto zeleniny znižuje krvný tlak a pomáha pri trávení

Gabriela Kinčoková

Foto: pxhere

Červená repa alebo ak chcete cvikla má niekoľko veľmi dôležitých vlastností, ktoré pozitívne vplývajú na zdravie človeka. Niet divu, táto zelenina je pre svoj obsah vitamínov a iných prospešných látok známa už celé desaťročia. Najlepšie pomáha pacientom s vysokým tlakom, na čom sa zhodujú aj najnovšie štúdie. Veľmi dobre pôsobí na trávenie, črevá a dokáže odstrániť zápchu. Prečo je však cvikla taká výnimočná?

Článok pokračuje pod videom ↓

Skupina lekárov a výskumníkov sa nedávno chytila experimentu, ktorý mal preskúmať účinky červenej repy na ľudský organizmus. Výskumníci dospeli k záveru, že pohár šťavy z červenej repy denne môže pomôcť tomu, aby sa človeku s vysokým tlakom, tlak znížil. Na Slovensku rovnako ako na celom svete veľké množstvo populácie trpí práve zvýšeným krvným tlakom. Zvýšený krvný tlak môže následne viesť ku problémom ako infarkt, cievne mozgové príhody či srdcové zlyhanie.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by UrthBox (@urthbox) on

Červená repa je pre telo prospešná hlavne kvôli vysokej hladine dusičnanov, ktoré obsahuje. V tele sa tieto dusičnany menia na biologicky aktívny dusitan a oxid dusnatý. Oxid dusnatý sa v ľudskom tele rozptýli a tým rozširuje cievy. „Anorganický dusičnan a doplnok šťavy z červenej repy bol spojený s výrazným znížením systolického krvného tlaku,“ píše sa v jednej zo štúdií.

Aby bola téma červenej repy a jej účinkov na 100% potvrdená, vykonávalo sa niekoľko desiatok štúdií. Štúdie vykonávali rôzni špecialisti a odborníci. Jedna zo štúdií prišla s prekvapivým výsledkom. Vybrali si na experiment 64 ľudí vo veku od 18 do 35 rokov. Polovica zo zúčastnených užívala lieky na vysoký krvný tlak, no nemali žiadne pozitívne výsledky. Druhá polovica mala zvýšený krvný tlak, no lieky neužívala vôbec. Jednej skupine boli pridelené 250 ml dávky šťavy červenej repy a druhej taktiež 250 ml šťavy z červenej repy, no tentokrát bez dusičnanov.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by …a Long Term Healthy Living (@emiral_ventures) on

Skupina, ktorá mala šťavu bez dusičnanov bola tzv. placebo skupina. Obe skupiny šťavu pili denne počas celých 4 týždňov. Taktiež sa sledovali 2 týždne pred a 2 týždne po štúdii, čo znamená, že celkový výskum trval 8 týždňov. Zaujímavosťou je, že ani lekári a ani pacienti nevedeli, kto dostal šťavu bez dusičnanov. Po 4 týždňov sa tým, ktorí konzumovali čistú šťavu z červenej krvný tlak výrazne znížil, avšak 2 týždne po konzumovaní sa opäť zvýšil. V skupine s placebom sa krvný tlak nijak nezmenil.

Veľmi dôležité je dávať si obrovský pozor na to, čo v dnešnej dobe konzumuje a kupujete. Treba konzumovať vyvážené a zdravé jedlá, pretože ako je dokázané, krvný tlak môže byť spôsobený konzumáciou nezdravej stravy.

medicalnewstoday.com

Najnovšie články