Obrátený jablkový koláč: Jednoduchý recept pre všetkých milovníkov jabĺčok v karameli

Veľmi preslávený koláč, ktorý možno poznáte aj vy. Dezert sa v originálnom znení nazýva „Tarte Tatin“ a jedná sa o francúzsky obrátený koláč. My sme si ho však podomácky nazvali koláč od Tatiany. Milujú ho po celom svete, a to vďaka božskej chuti a ešte lepšej vôni.

jablkovykolac1
sovkusom.ru

Krehký koláč a mäkká karamelová náplň je presne to, čo potrebujete. Dokonale sa hodí k čiernemu čaju či káve, no maškrtníci si môžu na tanier pridať aj kopček vanilkovej zmrzliny.

Budeme potrebovať:

200 gramov polohrubej múky

150 gramov masla

180 gramov cukru

1 kilogram jabĺk

štipka soli

1 vajíčko

2 lyžice vody

Postup:

V miske si zmiešame 100 gramov masla, múku, vajíčko, štipku soli a vodu. Vypracujeme hladké cesto, ktoré prekryjeme potravinárskou fóliou a vložíme ho aspoň na polhodinu do chladničky.

IMG_8761
joythebaker.com

Jablká si ošúpeme a nakrájame na mesiačiky. Ak máme strúhadlo, môžeme ich aj nastrúhať ako uhorky. Na panvici si rozpustíme maslo s cukrom a za stáleho miešania dostaneme karamel. Do karamelu vložíme jabĺčka a chvíľu ich povaríme.

Na koláč je najlepšia kruhová silikónová forma, to sa aspoň mne osvedčilo najlepšie. Formu vymastíme troškou masla a vyvaľkané cesto položíme na spodok. Na vrch položíme jablká a celé to zalejeme karamelom, ktorý nám ostal.

jablkovykolac4
pinterest.com

Koláč vložíme do rúry, ktorú sme si predhriali na 200 stupňov Celzia. Pečieme ho asi 35 minút, kým nevidíme, že povrch je už zlatistý. Koláč vyberieme a necháme vychladnúť. Teraz máme dve možnosti. Buď ho len rozkrájame a spapáme tak, ako je, alebo ho môžeme za pomoci veľkého taniera obrátiť a vrch ešte poliať troškou karamelu a na vrch hodiť jeden kopček vanilkovej zmrzliny. Servírovanie je teda len a len na vás. Dobrú chuť, maškrtníci.

jablkovykolac2
recipeshubs.com

zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), sovkusom.ru

Zadajte Váš e-mail, a my Vám pošleme elektronickú knihu ZDARMA!

Viac rýchlych a netradičných receptov nájdete TU.


Komentáre

komentárov